Grooming: alles over lichaamsbeharing | Manify Interests #45

CREDITS: Patrick Coddou
[a>powerkit_alert type=white] Manify Interests is voor de mannen die iets anders willen doen dan elke doordeweekse avond Netflixen of scrollen door social media. We lichten elke week een hobby uit die gewoonweg tof is om uit te voeren en waar je als man écht iets aan hebt. Deze keer in Manify Interests: Grooming.

Vorige keer: Hardlopen[/powerkit_alert]

We willen er allemaal goed uitzien. Maar hoe on point je outfit ook is, als jouw lichaamsbeharing niet netjes is bijgehouden is, sla je de plank alsnog finaal mis. Lichaamsverzorging voor mannen is nu actiever – en intiemer – dan ooit met de stijgende aantrekkingskracht van het trimmen, scheren en in model brengen van lichaamsbeharing. En wie zegt dat mannen die behalve naar het scheermesje, ook naar ontharingscrème of hars grijpen ‘niet mannelijk’ zijn?

We mogen eindelijk weer openlijk aandacht aan ons uiterlijk besteden en onze ijdelheid tonen. We hebben het niet alleen over Hollywood-acteurs of modellen, maar ook over de ‘moderne’ man die zich liever niet met een wollig tapijt op de rug, schouders of borst op het strand presenteert.

De wenkbrauwen

De wenkbrauwen zijn de meest bepalende kenmerken op het gezicht van een man. Naast dat ze ervoor zorgen dat zweet, water en vuil niet in je oogkassen glijden, zijn ze ook cruciaal bij het communiceren van woede en verdriet. Maar hoe hou je ze in shape?

Een baardkam en schaar is all you need. Wanneer je de baardkam door de wenkbrauw sleept worden de te lange haartjes onthuld en kun je ze makkelijk bijknippen met een schaar. Sommige guys gebruiken een tondeuse, maar is veel minder nauwkeurig dan bovenstaande methode. En als het mis gaat, ben je écht f*cked.

Heb je last van een zogeheten ‘monobrow’? Dan is de pincet je beste vriend. Zorg dat je alleen de haren tussen de wenkbrauwen verwijdert en niet gaat plukken aan haren van de wenkbrauw zelf. Anders gaat je neus groter lijken dan die van Owen Wilson.

Grooming, Grooming: alles over lichaamsbeharing | Manify Interests #45
Credits: Ahmed Zid

De oren

Naast dat je katers drie dagen duren, zijn oorharen ook een gevolg van ouder worden. De één krijgt ze pas op middelbare leeftijd, de ander heeft in zijn twintiger jaren al last van wolkjes haar in de oorschelp.

Voor het haar aan de buitenzijde van je oor (oorschelp en oorlel) is de pincet wederom een uitkomst. Een pincet is namelijk veel preciezer dan bijvoorbeeld een trimmer of schaar en extraheert de haar vanaf de wortel, wat betekent dat deze langere tijd nodig heeft om terug te groeien.

Voor de binnenzijde van de oor kun je beter een schaar gebruiken die speciaal is gemaakt voor gezichtshaar. Deze zijn namelijk bot, zodat omliggende huid niet wordt beschadigd. Positioneer de schaar zo zodat je zichtbaar haar kunt knippen. Gebruik desnoods een vergrotende spiegel.

Teveel moeite? Ga bij een Turkse kapper langs en laat die vervelende oorharen weg te laten branden.

De neus

Een bepaalde hoeveelheid neushaar is belangrijk: het is namelijk een soort filter voor je neus en zorgt ervoor dat er geen bacteriën binnen kunnen komen. Toch is er niks mis om deze haren netjes te houden. Integendeel. Neusharen die iedereen kan zien worden verafschuwt en zorgt voor heel weinig seks.

Je neusharen moet je knippen met dezelfde schaar als eerder genoemd, en zeker niet plukken. Naast dat plukken ervoor zorgt dat je eruitziet alsof je twee zakken uien hebt gesneden, kunnen er ook kleine bloedingen ontstaan die kunnen gaan ontsteken.

Er zijn ook neustrimmers op de markt die je in je neus stopt en overtollig haar verwijderen. Toch blijken deze in de praktijk minder accuraat als een schaartje, omdat je met zo’n ding niet echt kunt zien wat je doet als je in die donkere krochten van je neusgaten bezig bent.

Grooming, Grooming: alles over lichaamsbeharing | Manify Interests #45

De borst

Tenzij je een Chippendale, pornoster uit de 90’s, een bodybuilder of een combinatie van bent, houd je ten minste een deel van je borsthaar intact.

Over het algemeen zijn getrimde borstharen het mooist, en hoeven dus niet compleet verwijderd te worden. Dit kun je het makkelijkst doen met een elektrische body groomer. Hier zit altijd een ‘guard’ bij zodat je makkelijk kunt instellen hoe lang jij je haren op je borst wilt hebben. Weet wel: als je begint met het trimmen van je borsthaar, is er geen weg meer terug. Je haar gaat harder groeien en wordt stugger. Je zal het vanaf nu bij moeten houden.

De rug

We hebben hier geen onderzoeksresultaten die we kunnen laten zien, maar we zijn nog nooit iemand tegengekomen die rughaar écht waardeert. Maar hoe kom je er vanaf?

Nou, tenzij je een hele lieve partner hebt of een verveelde huisgenoot, is een waxsalon de beste manier. Heb je hier geen tijd of geld voor, dan hebben we ook wat tips voor je die je thuis kunt gebruiken.

Er zijn body groomers met een verlengstuk die je hebt om op de lastige plekken op je rug te komen. Misschien wordt het niet zo glad als met een nat scheermes, maar je ziet er in ieder geval niet uit alsof je door de duivel bent bezeten voor de badkamer spiegel.

Ben je op zoek naar een gladder, minder arbeidsintensieve aanpak? Dan is een ontharingscrème de beste methode. Ontharingscrèmes bevatten chemische bestanddelen die in werken op de keratine die zich in haartjes bevind. Je smeert de crème op je rug en laat het 5 tot 10 minuten. Vervolgens spoel je het haar én de crème er vanaf onder de douche.

De oksels

Wie wil er nu niet minder stinken en er beter uitzien? Juist, iedereen. Je hoort ons niet roepen dat je jouw oksels volledig moet scheren, maar af en toe de trimmer onder je arm doorhalen kan zeker geen kwaad.

Okselhaar is zelfs acceptabel voor de meest ijdele man. De huidige trend is om het kort te houden, niet compleet geschoren. Maar een goede vuistregel is dat je geen haartje mag zien als je je armen tegen je lichaam naar beneden houdt. Piept er iets uit? Snel weg ermee.

Oók dit kan gewoon met een body groomer op het juiste standje. Je bedpartner, collega’s en mede treinreizigers zullen je dankbaar zijn.

Grooming-3

 

Grooming onder de gordel

Het schaamhaar

Er zijn schokkend weinig onderzoeken op het interwebs te vinden die de correlatie tussen goed verzorgd schaamhaar en seks weergeven. Toch kunnen we voor mannen het volgende opmaken: trim it to win it. 

Vrouwen hebben allemaal hun eigen voorkeuren, maar je zit in principe altijd veilig als het er gewoon verzorgd uitziet. En dat betekent dat je door het bos de boom nog ziet zitten. Of beter nog: dat het bos flink gekapt wordt.

Trimmen werkt het best voor schaamhaar en voorkomt snijwonden. Je kunt met een trimmer makkelijk de kromming van je lichaam volgen.

Grooming-1

De ballen

Beloof ons dat je jouw ballen nooit, maar dan ook nooit trimt. Een elektrisch apparaat naar je testikels brengen zal alleen maar resulteren in een regelrechte ramp.

Scheer daarom je ballen gewoon met een scheermes van hoge kwaliteit. Gebruik veel scheerschuim en maak langzame, voorzichtige bewegingen. Met je scheermes dus.

Pro tip: doe dit voor je gaat douchen. Tijdens het douchen wordt je balzak door het warme water namelijk week en gaat het een stuk minder makkelijk.

De schacht

Of het nu kinderachtig klinkt of niet, de haren op je schacht scheren laat je penis wel degelijk groter lijken. Voor een instant paar extra centimeters volg je dezelfde methode als voor je balzak, waarbij je er rekening mee houdt dat je niet te ver je schaamhaar in scheert.

Je konthaar

Je hebt hier verschillende opties. Je kunt je korthaar trimmen – heel voorzichtig – met een body groomer, of je gaat voor een gladder resultaat en laat een professional het doen. Either way, een flinke bos haar op je kont vinden vrouwen niet top.

Je kunt je korthaar ook scheren met een scheermes, net als je jezelf van de tiende verdieping van een flat kunt laten vallen. Wat misschien zelfs voor minder schade zorgt dan dat je jouw ‘gooch’ met een scheermes te lijf gaat.

Als je een haarvrije reet wilt, kun je het beter aan de professionele waxer overlaten. Bereid je voor om te huiveren, want dit doet pijn AF. Vervolgens laat je het een paar maanden terug groeien en het laat je het wederom over aan een pro.

Ben je klaar, dan is je kont gladder is dan de stem van Barry White gewikkeld in cacaoboter. Niet gelukt, dan zou je misschien laseren kunnen overwegen. Ook zeker niet pijnloos, maar na een aantal behandelingen zullen je haren permanent zijn verwijderd.

Aanschouw, de minder harige, minder stinkende en aantrekkelijkere jij!

Grooming-2

LEES OOK