Eigen geld: op dit bedrag moet je rekenen als je een huis gaat kopen

CREDITS: Ярослав Алексеенко | Unsplash

Een machtig moment in je leven, een eigen huis kopen. Nu kun je ongeoorloofd de ziekste huisfeesten geven en heb je ongekende vrijheid. Je kan je eigen stekkie helemaal inrichten naar wens en natuurlijk mag de meest brute mancave dan niet ontbreken. Voordat je een eigen huis koopt is het wel handig om genoeg centjes te hebben en je hypotheek goed te regelen. Dat ligt allemaal nog vrij ingewikkeld en is voor velen onduidelijk. Daarom doken wij hierin.

Zo veel eigen geld heb je nodig om een huis te kopen

Om een huis te kopen moet je natuurlijk geld lenen. Als je dat niet hoeft realiseer je je hopelijk dat je een ongekend luxe positie hebt. Het bedrag wat je leent mag maximaal 100 procent van de waarde van het huis zijn. Naast dit geleende bedrag heb je nog eigen centen nodig om overige kosten te betalen. Maar hoeveel is de vraag? Dat hebben we voor je uitgezocht.

Huis kopen, Eigen geld: op dit bedrag moet je rekenen als je een huis gaat kopen
Foto: Tierra Mallorca

Bestaande bouw

Om te beginnen kun je een bestaand huis kopen. Je betaald hiervoor namelijk andere kosten dan een nieuwbouw huis. Wat wel hetzelfde is zijn de kosten voor een hypotheekadvies en de notariskosten. Het is slim om offertes op te vragen bij verschillende notariskantoren, kun je misschien nog wat geld besparen voor andere vette dingen.

Als je het huis met behulp van een makelaar vindt, moet deze zo’n 1,5% provisie betalen. Als je het juiste huis hebt gevonden moet er bijna altijd een taxatierapport worden aangeleverd en moet je het huis op je naam laten zetten. Voor het rapport ben je al snel zo’n €500 kwijt en de overdracht kost zo’n 2% van de prijs. Als je gebruik gaat maken van NHG, Nationale Hypotheek Garantie, ben je hier 0,9% van de prijs voor kwijt. Voor een starterslening betaal je €750. Flink veel dingen waar je rekening mee moet houden dus.

Huis kopen, Eigen geld: op dit bedrag moet je rekenen als je een huis gaat kopen
Foto: Kata Pal

Nieuwe bouw

Omdat je een nieuwbouw huis koopt. kan deze vrij op je naam worden gezet. Je betaald dan dus geen overdrachtskosten. Dat bespaart je toch die 2%. Wat je wel moet doen is het inschrijven in het Kadaster met je eigendom. Hierin wordt al het vastgoed geregistreerd, dus ook jouw huis. Daarnaast betaal je bouwrente, hypotheekrente tijden de bouw en de kosten voor meerwerk. Als laatste moet je ook nog BTW betalen over de koopsom.

Het zijn dus een boel kostenposten waar je genoeg geld voor moet hebben voordat je een huis koopt. Misschien schudt het je zelf even wakker. Voorlopig geen nieuwe PS5 of te grove uitgaven op het terras, maar sparen. Want als je op jezelf wil wonen ga je dat niet redden zonder eigen kapitaal.

Huis kopen, Eigen geld: op dit bedrag moet je rekenen als je een huis gaat kopen
Foto: John Fornander

Huis kopen

Om het even duidelijk te maken gebruiken we een huis van €300.000 die al gebouwd is. Hier koop je in Amsterdam een klein appartementje voor terwijl je hier in sommige gehuchten een grote losstaande woning voor kan krijgen.

  • Overdrachtsbelasting (2% van de prijs): €6.000
  • Notariskosten: €1.000
  • Makelaar: €4.500
  • Taxatiekosten: €500
  • Bouwkundige keuring (indien nodig): €350
  • Kosten NHG: €2.100
  • Advies- en bemiddelingskosten: €3.000

_____________________________________________________+

  • Totaal: €17.450

Bij een goedkoper huis heb je dan dus ook minder eigen geld nodig. Maar het ligt vaak tussen de €10.000 en €25.000 tot huizen van ongeveer €350.000. In dit geval is het €17.450, dat is dan ook een flinke prijs voor wat brute huisfeestjes en een mancave. Maar wel ontzettend dik.

Huis kopen, Eigen geld: op dit bedrag moet je rekenen als je een huis gaat kopen
Foto: SevenStorm JUHASZIMRUS