De kunst van hygge: zo creeer je een Scandinavisch interieur

Een interieur zal niet snel voorkomen in ‘kroegenpraat’. Maar man, wat is dit een belangrijk onderdeel van je leven. Je interieur is namelijk het verlengstuk van je persoonlijkheid. Zéker nu we veel thuiszitten is jouw interieur nog nooit zo belangrijk geweest. Dit is de ideale tijd om de handen uit de mouwen te steken.

De eerste indruk is belangrijk. Niet alleen in het ‘echte’ leven, maar ook als iemand je huis binnen komt lopen. Plus: je wil zelf ook gewoon stijlvol wonen, toch? Weet je wie dat al helemaal onder de knie hebben? De Scandinaviërs. Zij zijn pioniers op het gebied van design en interieur. En wij kunnen daar veel van leren.

 Scandinavisch interieur: de kunst van hygge

Een Scandinavisch interieur is ongekend populair. Dit komt door de rust, eenvoud en functionaliteit. Less is more. Daar houden wij van, niet te veel poespas. De kunst is het weglaten van accessoires. Een clean look, natuurlijke kleuren en houten tinten vormen samen dé perfecte combinatie. Op deze manier creëer je een strakke, maar toch warme uitstraling. De Scandinaviërs noemen dit hygge. En wij gaan je simpele tips geven hoe je de deze look kan bereiken.

Scandinavisch, De kunst van hygge: zo creeer je een Scandinavisch interieur
Foto: Bigstock

1. Neutrale tinten zijn key

Licht in huis is essentieel. In Scandinavië is het ’s winters lang donker, dus zij weten er alles van. De kleuren die worden gebruikt zijn vaak kalme en neutrale tinten. Als je een typisch Scandinavisch huis ziet, zie je vaak veel wit. Dit wordt gebruikt om je interieur zo helder en fris mogelijk te houden. Je kan dit mannelijker maken door zwart en grijstinten te gebruiken. Toch dat extra beetje kleur? Dan kan je pasteltinten gebruiken.

2. Hout, hout en nog meer hout

Hout mag niet missen in een Scandinavisch interieur. Dit kan overal gebruikt worden. Op de vloer, de wanden, het plafond of als accessoires. In de basis maakt het niet welke houtsoort je kiest. Alleen de echte Scandinaviërs gebruiken veelal lichte houtsoorten. Beuken, berken of essenhout zijn dé go-to materialen. Het is ook populair om houten planken wit te verven.

Scandinavisch, De kunst van hygge: zo creeer je een Scandinavisch interieur
Foto: Daniel Chen

3. Efficiënt en clean

De traditionele Scandinavische huisjes zijn vaak klein, dus het is belangrijk dat je de ruimte efficiënt gebruikt. Daar gebruiken slimme Zweden, Denen, Finnen en Noren veelal in- en uitklapbare meubels voor. Hét perfecte bijvoorbeeld is een slaapbank. Dit is de oplossing als je weinig ruimte hebt. Overdag kan je ‘m als bank gebruiken en ’s avonds is het de plek where the magic happens. Het is belangrijk om vooral strakke en moderne lijnen te gebruiken. Zo zorg je ervoor dat de ruimte clean blijft.

4. Gebruik veel groen

Door het gebruik van planten kun je een ruimte opvrolijken. Naast het creëren van sfeer hebben planten talloze andere voordelen. Zo zorgen planten voor minder stress en een schone lucht. Daarnaast verbeteren ze de akoestiek van het huis, plus je slaapt er ook nog eens beter door. Do we need to say more?

Interieur Tips
Foto: Tu Tu

5. Simpele accessoires

Hier in NL willen we al snel alles volhangen met kunst en accessoires. Alleen je hoeft niet bang te zijn om muren kaal te houden en weinig accessoires te gebruiken. En als je toch voor wanddecoratie gaat, dan dien je het zo simpel mogelijk te houden. Voor accessoires kan je boeken, simpele vazen of manden gebruiken. Of verschillende soorten texturen als gebreide dekens, spreien, hout en leer. Deze texturen zijn de finishing touch voor een Scandinavisch interieur.

6. Omarm het nonchalante

In een Scandinavisch interieur zie je vaak dekens of kleden nonchalant op meubels gelegd. Zo creëer je een doorleefde look. Niet alles hoeft perfect te zijn. Dat is de boodschap. Eigenlijk een ideaal scenario voor de man die altijd haast heeft of simpelweg lui is. De combinatie van een rommelig gekreukt dekbed en aardtinten is een must. Gebruik lichtgrijze kussens met een donkergrijs dekbedovertrek. Als je de stijl helemaal wilt nailen kun je een zacht deken op je bed leggen.

Interieur trends 2020 Wabi Sabi
Foto: Bigstock