Level up je interieur met… velvet!

CREDITS: Mildly Useful | Unsplash

Fransen zeggen velours, wij zeggen fluweel en de Engelsen zeggen velvet! De stof is niet meer weg te denken uit een modern interieur. Velvet zien we steeds vaker terug in hippe coffee bars en restaurants. De stof heeft een chique uitstraling en zorgt voor net dat beetje extra luxe. Of je nou een aantal kussens hebt in deze stof of een compleet meubel. Fluweel is niet meer alleen voor de rijke stinkers, maar ook voor de hedendaagse mancave!

Velvet/fluweel en velours

De trend van velvet en velours zwerft al een tijdje rond in Nederland maar heeft nu toch echt zijn intrede gedaan in menig interieur. Je ziet het terug in onder andere meubels, vloerkleden, gordijnen en accessoires. Binnen de interieurontwerpers wordt er onderscheid gemaakt tussen fluweel en velours. Dit zijn de verschillen:

Velvet

Velvet werd vroeger vaak gebruikt voor dure en luxe kleding voor welgestelden. Deze techniek voor het maken van stof is rond het jaar 1400 naar Europa gekomen, waarna deze stof opbloeide. De stof wordt van oorsprong gemaakt van zijde, maar tegenwoordig ook van wol, katoen en polyester. Door tijdens het weven kleine lusjes te weven ontstaat er een stof met opstaande pollen. Hierdoor krijgt velvet een zachte, glanzende en aaibare look en feel.

 

Velvet
Foto: Ricardo Esquivel

Velours

De Franse variant op de Aziatische manier van weven lijkt er erg op, maar is toch net anders. Bij velours worden de lusjes die tijdens het weven ontstaan doorgesneden. Hierdoor is velours erg zacht. Ze snijden de lusjes door en ruwen deze vaak op, dit zorgt ervoor dat de stof minder glanst dan fluweel. De stof is vaak zwaarder dan velvet en wordt dan ook vaak toegepast in gordijnen of een velours bank.

Meubels om velvet in terug te laten komen

Velvet en velours kun je goed terug laten komen in jouw interieur of mancave, maar het is niet overal geschikt voor. Zo kun je het goed gebruiken in de zithoek in combinatie met metaal of hout. Maar te veel is zeker een overkill!

Accessoires om velours in terug te laten komen

Beide stoffen kun je ook heel goed gebruiken door ze terug te laten komen in kleine details. Hiermee kun je jouw woning een extra touch of luxury geven. Laat velvet of velours terugkomen in een kussen of vloerkleed. Ook het toepassen van de stof op gordijnen kan een erg luxe uitstraling geven.

 

 

 

LEES OOK
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…
Maak kennis met de Porscheboerderij
Normaal ga je even snel langs de garage voor een kleine onderhoudsbeurt. Niks meer, niks minder. Behalve bij de Autobarn dan: bij deze garage blijf je waarschijnlijk nog…