Kunst kopen? Hier moet je op letten bij je eerste art piece

CREDITS: Derwin Edwards

Je hebt net je eerste huis gekocht en godzijdank dat de handtekening is gezet. Het indelen van het huis kan beginnen. De eerste meubelen en extra spullen staan al in het huis. Toch mist er nog iets, maar wat? Is het nog een grote plant of een prominente stoel? Nope, dat is het niet… Het is kunst. Daar had je nog niet over nagedacht. Je wilt natuurlijk wel naar iets beters kijken dan naar een kale muur bij een uitgebreid diner.

Er moet dus kunst worden aangeschaft. Meestal kiest men voor een schilderij ophangen. Maar ja, hoe weet je wat past bij jou? Sta je niet voor lul tijdens het kiezen? Om ervoor te zorgen dat jij met een gerust hart de juiste kunst koopt, hebben we guide voor je geschreven. Deze tips komen van Zoë Pawlak, een kunstenares die je wil helpen met moeilijke keuzes op het gebied van kunst. Het kan ook zijn dat je gewoon een echte art connoisseur (kunst kenner) wil worden. Dan zijn dit de basics om mee te beginnen.

Kunst kopen als een echte professional

Allereerst moet je voor jezelf bepalen wat voor jou belangrijk is. Dan kun je een gebied gaan afbakenen wat voor soort kunst je wil aanschaffen. Neem daarna even goed door welke kleuren, grootte en soort kunst je wilt halen. Deborah Kass geeft ook een tip ”white goes with everything”. Een échte prof koopt kunst van een kunstgalerij. Sites als Artsy en ArtSpace zijn mooie plekken om online inspiratie op te doen.

Kunst- 2
Foto: Michael Browning

Kies wat jij leuk vindt

Regel numero uno is dat je naar je eigen gevoel moet luisteren. Je kan natuurlijk altijd naar een mening van iemand anders vragen, maar dat mag nooit de overhand krijgen. Het kan ook zijn dat je jij meer gevoel hebt bij een sculptuur of een tapijt. Ook dat is een vorm van kunst en kan je huis de finishing touch geven.

Leer de artiest kennen

Als je eenmaal gecharmeerd bent van een art piece, kan het waardevol zijn om de persoon erachter te leren kennen. Het is een kleine moeite, want als het niet face to face kan dan staat het profiel van een kunstenaar vaak online. Het zorgt ervoor dat je een completer beeld krijgt van de kunst.

Oriënteer bij kunst evenementen

Wat voor stuk wil je precies halen? Inspiratie is een goed startpunt om keuzes te gaan maken. Het kan waardevol zijn om eens langs te gaan bij een fysiek kunstevenement. Evenementen waar vaak opkomende artiesten hun werk vertonen is dé kans om jezelf te laten verrassen. Wellicht koop je wel kunst van dé moderne Van Gogh, zonder dat je het weet heb je misschien de beste deal van je leven gemaakt.

Kunst- 5
Foto: Ruben Ramirez

Laat kunst voor je maken

Kan je maar niet kiezen tussen alle gemaakte kunst? De optie om kunst speciaal voor jou te laten maken is ook interessant. Als je een artiest hebt gevonden waar je een klik mee hebt kun je een prijs afspreken en hem/haar weten wat je wil. Je doet er goed aan om de artiest een keer bij je uit te nodigen. Zo kan er gekeken worden naar de stijl die je nu hebt.

De belangrijkste bijzaak

Als je een schilderij gekocht of een buitengewoon mooie tekening op de kop hebt getikt, dan vergeten veel mensen het frame. En ook nog het schilderij ophangsysteem. Deze onderdelen kunnen een kunstwerk maken of breken. Ondanks dat het goedkoper is dan het werk zelf, is het wel belangrijk om je hier op voor te bereiden. Dit kun je eventueel ook nog bespreken met de kunstenaar himself.

Kunst
Foto: Rhema Kallianpur