Zaken op orde voor overlijden: niet leuk, wel belangrijk

Het is een onderwerp dat je, als het ook maar even kan, vermijdt: de dood.. Maar het hoort nu eenmaal bij het leven en uiteindelijk kun je dat het best maar gewoon accepteren. En precies daarom snijden we dit onderwerp toch even aan. Omdat wij vinden dat je het er gewoon over moet kunnen hebben. Zo ben je beter voorbereid, mocht het toch in je omgeving gebeuren. En ook niet onbelangrijk, je omgeving is voorbereid in het geval dat er met jou iets gebeurt. Heb jij deze zaakjes op orde?

Wat gebeurt er met jouw possessions na overlijden?

Want hoe meer je van tevoren geregeld hebt, hoe beter de mensen om je heen zijn voorbereid en hoe minder zij zich hoeven te richten op vervelend regelwerk. Zo is het raadzaam om vast te stellen hoe de financiële situatie ervoor staat. Hoe vervelend is het bijvoorbeeld als jouw uitvaart iemand anders in financiële nood brengt? Daarom is een uitvaartverzekering áltijd een goed idee.

overlijden, Zaken op orde voor overlijden: niet leuk, wel belangrijk
Foto: Scott Graham

 

En wat zou je willen dat er met je moneys gebeurt in het geval dat jij er niet meer bent? Schrijf deze zaken op in een testament. Als je dit niet doet, wordt jouw fortuin volgens wettelijke voorschriften verdeeld en eindigt je geld misschien niet waar je wilt dat het eindigt.

Hoe meer zaken je op je naam hebt staan, hoe uitgebreider en nauwkeuriger je moet vaststellen wie wat krijgt. Denk bijvoorbeeld aan een huis of eigen onderneming. Allemaal zaken waarvan je goed moet bedenken wat ermee moet gebeuren. Echt het laatste wat je wilt, is dat nabestaanden er niet uitkomen en elkaar in de haren gaan vliegen. In plaats van dat alles gewoon goed geregeld is en nabestaanden zonder gedoe kunnen rouwen.

Medisch alles geregeld

Naast de financiële situatie is het ook belangrijk van tevoren aan te geven wat je wensen op medisch vlak zijn. Mag je lichaam bijvoorbeeld voor wetenschappelijk onderzoek gebruikt worden? Wil je orgaandonor worden? Die keuze heb je waarschijnlijk ondertussen wel gemaakt. Mocht je die keuze nog niet hebben gemaakt, wees er dan snel bij, weet dan dat je automatisch donor bent als je zelf geen keuze doorgeeft.

overlijden, Zaken op orde voor overlijden: niet leuk, wel belangrijk
Foto: Matt Bennett

Het allerbelangrijkst: wat ga je nog doen vóór overlijden?

Goed, er zijn dus een hoop administratieve zaken die je geregeld moet hebben. Zodra dat allemaal op orde is, is het vooral heel belangrijk om te kijken wat je nog wilt doen voordat je je ineens op je oude dag bevindt. Ja, het is een cliché, maar dat is met een reden. Wat staat er allemaal op jouw bucketlist? Kan natuurlijk een bepaalde reis zijn, kan een bepaald doel in je carrière zijn. Hoe dan ook, ga ervoor!

Want overlijden is geen leuk onderwerp. Maar het begrip ‘de dood’ hebben we wel nodig, om te beseffen dat elke dag er één is. Dus regel die vervelende zaakjes even, en ga daarna je bucketlist uitspelen. Het leven is een feestje!

overlijden, Zaken op orde voor overlijden: niet leuk, wel belangrijk
Foto: Kamil Pietrzak