Waarom de slimste mensen het meeste alcohol drinken

CREDITS: Will Stewart

We kennen het allemaal wel: je wordt the morning after wakker met een hoofdpijn waar je u tegen zegt. De avond ervoor is veranderd in een zwart gat, je herinnert je alleen nog maar bier. Heel veel bier. Goed nieuws voor de drankorgels onder ons: onderzoek wijst namelijk uit dat intelligente mensen over het algemeen veel drinken. Niet alleen blijkt dat slimmere mensen vaker alcohol drinken, maar ook dat ze dan het meest drinken. Maar hoe kan het dan dat je drankgebruik samen blijkt te hangen met je IQ?

Waarom intelligente mensen meer drinken

Onderzoeksresultaten van de NCDS (National Child Development Studies) wijzen uit dat er een duidelijke connectie is tussen de intelligentie die je hebt als kind en de alcohol die je als resultaat consumeert op latere leeftijd. Verschillende mensen werden gepeild, vanaf jonge leeftijd. Tijdens het onderzoek werden kinderen ingedeeld van ‘erg slim’, ‘slim’, ‘minder slim’ tot zelfs ‘traag’, op basis van hun IQ. Wat blijkt? Waar mensen die in hun jeugd het label ‘traag’ gekregen hadden op latere leeftijd bijna nooit alcohol drinken, bleken de intelligentste juist flink van een drankje te houden. Gemiddeld gaven zij aan maandelijks wel een keer dronken te zijn.

Ook in Londen is er een onderzoek gedaan. Hierbij  werden een paar duizend mensen van 39 jaar gevolgd in hun dagelijks leven. Ook hier bleek weer dat mensen met een betere baan en opleiding aanzienlijk meer alcoholische versnaperingen achterover gooiden.

Er is op verschillende manieren naar deze zaak gekeken. Hierbij is ook rekening gehouden met sociale verplichtingen op bijvoorbeeld zakenbijeenkomsten en dergelijke. Deze zijn niet meegeteld. Ook werd er gekeken naar sociale klasse en de jeugd.  Zo werd zeker gemaakt dat het dus niks te maken heeft met omliggende factoren als hoeveelheid geld of omgeving.

Intelligente mensen bleken daarnaast niet minder te drinken door de gezondheidsrisico’s. Een theorie is dat ze juist meer drinken door wat we evolutionarily novel behaviour noemen. Deze theorie houdt in dat intelligente mensen meer de neiging hebben om zich te ontwikkelen en grenzen op te zoeken. Ze zijn op zoek naar avontuur en naar nieuwe ervaringen. Alcohol staat erom bekend dat het kan helpen om te ontsnappen aan de alledaagse sleur. Het is dus niet verrassend dat mensen die over het algemeen méér nadenken, sneller geneigd zijn om naar de fles te grijpen. Af en toe heb je het nou eenmaal nodig om even op adem te kunnen komen en een borrel kan daarvoor dé oplossing zijn.

De onderzoeksresultaten liegen er niet om: alcoholgebruik en intelligentie hangen sterk samen. Het kan dus goed zijn dat jij er eigenlijk niks aan kan doen dat je van een drankje houdt. Goed excuus dus de volgende keer wanneer je avond weer eens uit de hand gelopen is: je kan het niet helpen, je bent te intelligent.

Foto: Moss
Total
0
Share