Vroeger was alles beter: deze dingen missen we aan kind zijn

Waar is toch die tijd gebleven dat onze grootste zorg was of we wel even lang als vriendjes mochten buitenspelen? Of hoe je aan je moeder moest vertellen dat je die ene trui écht niet mooi vond. Tegenwoordig gaat het er heel anders aan toe. Hypotheek, vast contract, relatie, sociaal leven, gezondheid, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Zie daar maar eens een balans in te vinden. In de struggle om die balans te zoeken, is het soms heerlijk om eens even terug te blikken op die goede, onbezorgde tijden. Daarom hebben wij een heuse trip down memory lane voor je: wat missen we van vroeger?

Buitenspelen missen we het meest

De eerste die toch te binnen schiet: buitenspelen. Heerlijk onbezorgd met al je maatjes uit de straat voetballen, verstoppertje doen of met je vet coole skelter een eindje touren. Wel lag altijd dat onvermijdelijke moment op de loer, dat je moeder naar buitenkwam om je te vertellen dat je niet meer mocht buitenspelen. Dat missen we dan weer niet. Daarna vond altijd nog de wanhopige poging plaats om het vertier maar in de eigen achtertuin op te zoeken. Kijken hoe lang dat nog vol te houden was. De meeste van ons hadden speelgoed in de tuin staan. Als je echt geluk hebt gehad als kind, had je een trampoline. Enfin, in de achtertuin was het ook nog wel even vol te houden.

missen, <strong>Vroeger was alles beter:</strong> deze dingen missen we aan kind zijn
Foto: Le Toan

Creativiteit

Ook mooi aan die internetloze tijd: je moest echt creatief zijn. Zomervakanties bijvoorbeeld duurden natuurlijk weken, en je moest jezelf maar eens zien te vermaken. Buitenspelen stond dus vaak op het programma, maar ook dat hield je geen zes weken vol. En van je moeder mocht je maar een uurtje per dag de Nintendo gebruiken. Dus moest je daarna weer iets gaan verzinnen. En dan werd het maar iets met lego of zo.

En zo kun je nog heel veel meer nostalgie oproepen. Wat te denken van rages? De Flippo’s of de Tamagochi bijvoorbeeld. Of voetbalplaatjes van de Albert Heijn, niet te missen. En dan met je plakboek op het schoolplein een enorme ruilsessie houden. Of je verjaardag? Nu is elke verjaardag er één, en baal je ervan dat je alweer een jaar ouder bent geworden. Vroeger was het juist tof om weer een jaar ouder te zijn. Je hele familie kwam speciaal voor jou langs. En het coolst van alles: je kinderfeestje.

Old school gamen

Tegenwoordig zijn games zo realistisch dat het net lijkt of je zelf echt in de game zit. Super gaaf natuurlijk, maar spelletjes op de Game Boy hadden toch ook zeker charme. Of voor de nog wat jongere generatie onder ons, de Nintendo DS natuurlijk. Je game maatje kon je niet missen. Als je eenmaal zo’n prachtapparaat in het bezit kreeg, was de normaal altijd eindeloos durende reis naar Zuid-Frankrijk of Italië op de achterbank, ineens te kort.

Over ver ontwikkelde technologie gesproken, kun je je nog uit je jeugd herinneren dat je geen mobiele telefoon had? Dat niemand een mobiele telefoon had? Wat een rust leverde dat toch op. Je moest naar je vrienden toe lopen of fietsen om te kijken of iemand zin had om een balletje te trappen. Of even via de vaste lijn checken of course. Maar niet langer wist letterlijk iedereen waar je uithing of wat je aan het doen was. Zelfs je moeder niet. Maar o wee als je niet vóór het eten thuis was.

Oké, genoeg gedroomd. Al met al zouden wij maar al te graag voor een dagje weer terug gaan naar die magische tijd. Maar ook niet te lang. Het volwassen leven heeft ook zo z’n voordelen.

Retro games
Foto: Pavel Danilyuk