Vijf alternatieven voor beleggen in crypto

CREDITS: Pierre Borthiry | Unsplash

Beleggen is helemaal hot en happening. In de gemiddelde vriendengroep heeft zeker de helft ergens geld in zitten. En de laatste jaren gaat het alleen maar over crypto. Logisch dat ook jij eraan wilt geloven. Starten met beleggen kun je overal in doen: aandelen, obligaties, beleggingsfondsen, vastgoed etc. etc. Goed in de oren knopen: het is nooit zonder risico. Daarom is het belangrijk bewust te beleggen en alleen geld te beleggen wat je kunt missen.

Vijf alternatieven voor crypto wanneer je wilt beginnen met beleggen

Crypto heeft de aandelenbeurs van de troon gestoten als het gaat om beleggen. Vooral jongere en beginnende beleggers storten zich op de Bitcoin, Ethereum, Dodgecoin en ga zo maar door. Juist buiten crypto zijn er steeds meer opties waar je in kunt beleggen die waar je op lange termijn financieel gezond van wordt. Dit zijn ze.

LEGO om in te beleggen

Grote kans dat jij als kind al bent begonnen met beleggingen. Nu is het hopen dat je de originele doos van jouw oude legosets nog hebt. Zeldzame legosets zoals die van Star Wars en de Eiffeltoren zijn flink in waarde gestegen. Het hebben van de doos is daarbij erg bepalend voor de waarde. De set ‘Cafe Corner’ uit 2007 steeg het meest in waarde. Deze werd in het jaar van uitgave verkocht voor 150 euro en wordt online verkocht voor 1500 euro. Duizend procent rendement voor een set waar jij als kind misschien wel mee gespeeld hebt.

Beginnen met beleggen - LEGO Star Wars
Foto: Aitoff

Beleggen in Pokémonkaarten

Wil je beginnen met beleggen, maar vind je crypto niet zo interessant of te onvoorspelbaar, dan zijn Pokémonkaarten een optie. Wanneer je nog ergens een stapel of map met Pokémon kaarten hebt liggen is het tijd om deze nú te gaan zoeken. De kaarten zijn opnieuw immens populair en dat maakt het de belangrijkste niet-sportkaarten ter wereld. Vooral originele sets uit 1999-2000 volgen al meer dan vijf jaar een opwaartse koers. De eerste editie Charizard in PSA 10 Gem Mint is recent gekocht door rapper Logic voor $255.000. Dit soort kaarten zullen in de toekomst alleen maar in waarde stijgen is de verwachting. Op naar de zolder dus.

Beginnen met beleggen in exclusieve sneakers

De sneakergame is hot en heeft in de afgelopen jaren een hele community opgebouwd. De adidas Yeezy Boost 350 van Kanye West is de eerste van de samenwerking tussen de rapper en het merk adidas. Velen volgen nog steeds en steeds exclusievere sneakers komen met regelmaat uit. Ook Jordans zijn erg populair als het gaat om het verhandelen op de vervolgmarkt. Ongedragen en in de originele verpakking worden dit soort sneakers steeds meer waard. Niet dragen en dus bewaren.

Beginnen met beleggen - crypto alternatieven - Jordan air
Foto: Travis Essinger

Beleggen in voetbalshirts

Voetbal is de grootste sport ter wereld. Geen wonder dat bijzondere vintage limited shirts door het dak gaan. Zeker wanneer het een gedragen wedstrijdshirt betreft. Shirts die ooit zeventig euro kostten in de fanshop gaan nu voor meer dan het tienvoudige over de digitale toonbank. Steeds meer kenners beginnen met beleggen in deze business. In Engeland is dit type van beleggen al vijftien jaar big business en de concurrentie is dan ook groot. Weet jij de juiste shirts nu aan te kopen, dan kun je wellicht binnenkort met pensioen.

‘Ouderwets’ beleggen

Naast allerlei nieuwe beleggingen kun je ook kiezen voor het ‘ouderwets’ beleggen in aandelen. Via een online broker zoals DeGiro maak je een rekening aan je kunt beginnen met beleggen. Naast aandelen kun je er ook voor kiezen een aandeel te kopen in een ETF zoals de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF.

Een ETF is een beleggingsfonds waarin meerdere aandelen zitten verwerkt die meestal de wereldeconomie volgen. Wil je beginnen met beleggen zorg er dan voor dat je dat doet met geld wat je kunt missen. Beleggen is namelijk niet zonder risico, ook al zijn er beleggingen die een verminderd risico met zich meebrengen.

Beginnen met beleggen - crypto alternatieven - MANIFY
Foto: Pixabay