Vijf adviezen van Elon Musk voor een hogere productiviteit

CREDITS: Bigstock

Soms weet je hoeveel je te doen staat, maar er komt geen werk uit je handen. De to-do list die je hebt gemaakt is alleen maar langer aan ’t worden. Je staart naar jouw beeldscherm, terwijl eigen dingen zijn die moeten gebeuren. Tijdens het opstaan en het ontbijt vanochtend was je doel om vandaag álles af te krijgen. Alleen het tegendeel is waar. Het werk stapelt zich juist op. De nietszeggende meetings of videocalls zijn ook nog niet echt bevordelijk voor je productiviteit.

Tips van Elon Musk voor een hogere productiviteit

Als er iemand weet hoe je productief te werk gaat, dan is het Elon Musk wel. De Zuid-Afrikaan is constant in beweging. Musk is de oprichter van SpaceX, de medebedenker en -oprichter van Zip2 én de befaamde CEO van Tesla. Om nog maar te zwijgen over zijn aandeel in het succes van PayPal.

Elon Musk hanteert in het zakenleven een eeuwenoude vuistregel: tijd is geld. En hij vindt het zonde als tijd weggegooid wordt. Want het is toch ook zonde als we briefjes van 500 in de open haard gooien?

Productiviteit verhogen door vergaderingen te skippen

Nutteloze vergaderingen zijn volgens de koning van Tesla het meest killing van alle activiteiten binnen een bedrijf. Die bewering tovert hij niet zomaar uit zijn hoge hoed, daar is ook daadwerkelijk onderzoek naar gedaan. Een onderzoek uit 2014 wees uit dat senior executives van Amerikaanse bedrijven twee werkdagen per week vergaderden.

De deskundigen beweren dat bedrijven 25 miljoen dollar per dag verspillen door productiviteitsverlies als gevolg van vergaderingen. Nou, dat zijn iedere dag héél wat Model S’jes die worden verbrast.

Musk is gelukkig de moeilijkste niet, dus hij heeft een aantal adviezen vrijgegeven om de productiviteit van een bedrijf te verhogen:

  • Skip ellenlange vergaderingen of houd ze ‘heel kort’ als je ze nodig hebt.
  • Loop een vergadering uit of beëindig een telefoongesprek als het doel niet meer duidelijk is.
  • Vermijd managementtaal of onzinwoorden. Musk daarover: “We willen niet dat mensen een woordenlijst moeten onthouden om te kunnen functioneren bij Tesla.
  • Omzeil een hiërarchie. Bij Tesla zijn deze mensen ook niet welkom: ”Managers die aandringen op hiërarchieën zullen ‘binnenkort merken dat ze ergens anders gaan werken.
  • Als er regels zijn die nergens op slaan dan zijn ze ook belachelijk om te volgen.

Zoals je weet kan Elon Musk soms gevat uit de hoek komen. Maar dat maakt hem ook juist goed in zijn vak. Deze tips kunnen jouw productiviteit én die van jouw collega’s wel eens sky-high maken.

LEES OOK
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…
Op de bank bij de broertjes de Boer
We zijn altijd wel te porren voor een potje LaLiga, maar deze keer is het net effe anders. In oer-Hollands weer rijden we via een modderig zijweggetje…