Vermoeide ogen door een beeldscherm, zo kom je ervan af!

Tegenwoordig zijn beeldschermen niet meer uit je leven weg te denken. Zowel privé als zakelijk maken we veel gebruik van beeldschermen zoals die van onze computer en smartphone, maar ook de televisie en schermen op het station worden dagelijks bekeken. Uit onderzoek van het American National Health Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH) blijkt dat 80 procent van de mensen die meer dan drie tot vier uur per dag achter hun computer zitten, last heeft van vermoeide ogen. Door langere tijd naar een beeldscherm te staren, kunnen de ogen overbelast raken en kan het zogenaamde ‘office eye’-syndroom ontwikkelen.

Vermoeide ogen beeldscherm, Vermoeide ogen door een beeldscherm, zo kom je ervan af!

Wat kun je doen tegen vermoeide ogen door een beeldscherm?

Velen compenseren hun passieve werkdag door ’s avonds aan gewichten te gaan hengsten in de gym. Helaas vergeet je daarbij vaak je oogspieren en die werken misschien overdag nog wel het hardst. Er zijn een aantal manieren om ook onze ogen in topconditie te houden.

  • Problemen door lang naar een scherm te staren

Uit analyse van het European Eye Epidemiology Consortium blijkt dat bijna de helft van de jongeren tussen de 25 en 29 jaar bijziend is. Deze bijziendheid neemt in Europa zelfs steeds verder toe. Onderzoekers wijzen als oorzaak de opkomst van het beeldschermwerk aan. Onder hoog opgeleide jonge volwassenen is zelfs 52 procent bijziend. Zij hebben vermoeide ogen door dagelijks lang naar een beeldscherm te kijken.

Het lang op je gat zitten in combinatie met het focussen op één taak, kan verschillende negatieve aspecten met zich mee brengen. Door slechte verlichting of ventilatie worden jouw ogen nog extra belast. Naast goede verlichting, ventilatie en hoogwaardige apparatuur is ook het drinken van voldoende water een belangrijk aspect. Door een goede vochtbalans drogen je ogen minder snel uit.

  • Oorzaken van vermoeide ogen

In principe is het werken achter een computerscherm niet slecht voor je ogen. Het is echter wel schadelijk om op zo’n korte afstand van een scherm of wat dan ook te zitten. Deze korte afstand is onnatuurlijk voor de ogen. In extreme gevallen kan er een accommodatiespasme optreden. Dit kan leiden tot hoofdpijn, stijfheid en andere vervelende klachten. In het ergste geval verliezen de ogen hun flexibiliteit. Tijdens het kijken naar een monitor knipper je minder met je ogen, dit zorgt voor uitdroging. Maar wat kun je doen tegen vermoeide en overbelaste ogen? Hier een aantal tips!

  • Knipperen, knipperen en knipperen

Normaal knipper je 10 tot 15 keer per minuut. Wanneer je gefocust op een beeldscherm aan het staren bent, vergeet je dit vaak. Het gevolg hiervan zijn droge ogen, doordat er geen traanvocht over de ogen wordt verdeeld. Daarbij wordt tijdens het knipperen het hoornvlies bevochtigd, wat zorgt voor zuurstof in het oog. Wanneer je vaker knippert blijft de concentratie op een hoger niveau, omdat je hersenen een milliseconde kunnen ontspannen tijdens een knipper. Het is dan ook slim om tijdens het werken op de computer regelmatig pauze te nemen en bewust vijftien keer te knipperen. Je kunt jezelf hieraan  herinneren door een post-it op je monitor of een timer die om de zoveel tijd af gaat. Ook zijn er veel handige apps die je hierbij kunnen helpen.

  • Even uit het raam turen

Tijdens het werken op de computer zou je eigenlijk ieder kwartier even 20 seconden naar buiten moeten turen. Hierdoor krijgen de spieren van je ogen even rust en kun je zo weer verder. Ook helpt het om even langs die collega te lopen in plaats van een mail te sturen. Zo train je je gezichtsvermogen in de verte en voorkom je bijziendheid. Door te wisselen tussen dichtbij kijken en veraf blijven je oogspieren soepel. Eenzijdige belasting van je oogspieren wordt zo minder. Ook zou je kunnen focussen op objecten ver weg, zo worden je oogspieren ook ontlast.

  • Even je ogen sluiten

Deze derde tip sluit aan bij de vorige. Kleine pauzes doen je ogen goed. Het werkt ontspannend om je ogen even te sluiten. Je kunt dit effect extra versterken door ook je handen op je ogen te leggen. Als je dit vijf tot tien minuten volhoudt, zijn je ogen daarna weer zo fit als een hoentje! Nu denk je waarschijnlijk zoiets als: daar wordt ik niet voor betaald. Misschien moest je nog een geniaal idee verzinnen voor een concept of afspraak die later op de dag hebt. Door je ogen te sluiten kun je je beter concentreren en komen de beste ideeën naar boven.

  • Contactlenzen met hydrogel

Veel mensen verkiezen contactlenzen boven een bril, omdat ze handiger of comfortabeler zijn. Zeker in de herfst en winter zijn lenzen een uitkomst. Ook bij het sporten is een bril niet heel handig, omdat deze wegglijdt, beslaat of nat kan worden. Met contactlenzen voorkom je dit gedoe. Bij computerwerkzaamheden kunnen jouw contactlenzen de zuurstoftoevoer naar je ogen belemmeren. Het is daarom verstandig om voor speciale zuurstofdoorlatende contactlenzen uit silicone hydrogel te gaan. Deze kun je de hele dag door dragen.

  • Oogdruppels

Soms kan het zo zijn dat de bovenstaande tips niet werken. Dan is het raadzaam om oogdruppels te gebruiken. Droge ogen kunnen genetisch bepaald zijn en je kunt er simpelweg niet zo veel aan doen. Oogdruppels helpen je traanvocht laag te herstellen en beschermen zo de ogen tegen uitdroging. Daardoor heb je minder vermoeide ogen als je lang achter een beeldscherm zit.

Vermoeide ogen beeldscherm, Vermoeide ogen door een beeldscherm, zo kom je ervan af!

LEES OOK
Maak kennis met de Porscheboerderij
Normaal ga je even snel langs de garage voor een kleine onderhoudsbeurt. Niks meer, niks minder. Behalve bij de Autobarn dan: bij deze garage blijf je waarschijnlijk nog…