TED-talk Inspiratie: Wetenschap & Technologie

CREDITS: Urban_Data
We voelen ons allemaal slimmer als we een boek uitgelezen hebben of een documentaire gekeken hebben. Een documentaire duurt overigens soms uren. Een boek uitlezen kost misschien wel dagen tot weken. De oplossing: kijk eens een TED-talk, met deze week talks over wetenschap en technologie.

TED staat voor Technology, Entertainment and Design. De korte presentaties op dit platform van sprekers geven je inzichten over een breed scala aan onderwerpen. De sprekers op dit platform zijn zorgvuldig uitgekozen en brengen interessante inzichten aan het licht. Er zijn inmiddels meer dan duizenden talks beschikbaar. Wij filteren hieruit voor jou wat interessante soul food.

Deze week: TED-talk over wetenschap en technologie

Adam Savage’s TED-talk over de geschiedenis van wetenschap

Tegenwoordig weten we zoveel meer dan vroeger. Toen hadden we de middelen nog niet. Dat dachten we. Adam Savage bewijst namelijk het tegendeel in zijn interessante en korte talk. Hij laat zien hoe de wetenschap al lang geleden verschillende ontdekkingen had gedaan. Kort, maar krachtig.

Sam Harris – wetenschap als moraalridder

Wetenschap en ethiek lijken elkaar vaak tegen te spreken. Technologie heeft bijvoorbeeld geen emoties of moreel kompas. Sam Harris kaart dit controversiële onderwerp aan. Zo geeft hij aan dat we wetenschap wél kunnen gebruiken voor morele vraagstukken. Hij brengt in zijn TED-talk deze werelden samen.

Nick Bostrom – de mogelijkheden van slimme technologie

Wat gebeurt er als computers de macht overnemen? Het maakt voor veel spannende verhalen. Films en boeken worden erop gebaseerd en meestal eindigt het fataal. Nick Bostrom heeft het in zijn TED-talk over het tegenovergestelde. Waarom we juist niét bang moeten zijn voor deze technologie. Wat zijn de kansen?

Stephen Petranek’s TED-talk over leven op Mars

Dan ook een interessante TED-talk over de toekomst. Of ja, wat het zou kunnen zijn. Stephen Petranek voorspelt waarom ons nageslacht waarschijnlijk op een andere planeet zal vertoeven. Onze planeet staat onder vuur van verschillende problemen. Dat weten we wel. Zal het dan uiteindelijk onbewoonbaar worden? Of maken we gewoon gebruik van onze innovaties?