Waarom sommige mensen wel succes boeken en anderen niet

CREDITS: Screenshot The Gentleman | Miramax

Moët flessen in de koeler, kaviaar op het bord, een Rolls Royce in de garage en een 24-karaats armband om de pols.

Dat is voor velen een beetje het algemene beeld van succes. En iedereen lijkt succesvol te willen zijn in het leven. Toch gaat dat de een nét een tikkeltje beter af dan de ander. Hoe dat komt? Wij leggen het je uit.

Dit is waarom de een wel succesvol is en de ander niet

Allright, wat succes precies betekent is voor iedereen natuurlijk ook weer anders. Voor de een is het inderdaad het beeld wat we net hebben geschetst met de Rolls Royce voor de deur en de decadente armband om de pols terwijl het voor de ander een gezonde familie betekent. In de onderzoeken van auteur Malcolm Gladwell die hij in zijn boek Outliers heeft gepubliceerd, wordt het gezien als het bereiken van buitengewone prestaties en het uitblinken in bepaalde vakgebieden.

Matthew McConaughey
Foto: Bigstock

De 10.000-uur regeling

We hebben allemaal wel iets waar we nog een keer heel goed in willen zijn. Gitaarspelen, zingen, vloeiend Frans spreken, noem het maar op. En laat ons je vertellen dat dat zeker mogelijk is. Het enige dat je moet doen is 10.000 uur oefenen om een meester te worden, zo blijkt uit onderzoek van professor Anders Ericsson. Hij onderzocht of mensen worden geboren met talent of dat iedereen een eerlijke kans heeft. Hij keek hier destijds veel naar schakers, sporters en muzikanten en hij concludeerde dat de mensen die de meeste uren hadden gemaakt, ook als de grootste talenten werden gezien. In de meeste gevallen kwam het trainingsschema overeen met 10.000 uren aan gerichte training. Omgerekend is dat zo’n 600.000 minuutjes of 416 dagen. Succes hè.

Het voorbeeld van het succes van The Beatles en Bill Gates

Om die 10.000-uur regeling nog iets meer kracht te geven, kijken we eens even naar het verhaal van The Beatles. Ondertussen de grootste rockband aller tijden, maar vroeger hadden zij weinig bekijks in Engeland. In Hamburg kregen ze het aanbod om elke dag op te treden bij verschillende cafés, waar ze toen bijna een jaar lang dag in, dag uit hebben opgetreden. Deze uren aan oefening zijn cruciaal voor ze geweest, want eenmaal teruggekeerd naar Engeland waren ze al snel wél een grote hit.

En ook Bill Gates heeft zo’n soortgelijk verhaal. Als jonge tiener kreeg Gates via zijn studie toegang tot computers en programmeermogelijkheden toen nog weinig mensen hier toegang tot hadden. Hij besteedde hier uren aan het werk, waardoor hij zichzelf ontwikkelde als technologisch wonder.

succes, Waarom sommige mensen <strong>wel succes boeken</strong> en anderen niet
Foto: Unsplash

Relatieve leeftijd

Als je als kind in januari, februari of maart geboren bent, dan mag je je gelukkig prijzen. Volgens dhr. Gladwell is de timing van je geboorte namelijk een hele belangrijke factor voor je kans op succes. Uit onderzoeken blijkt dat zowel op academisch- als sportniveau de personen die in het begin van het jaar geboren zijn, hoger scoren dan de anderen. De reden daarachter is best simpel: als je jong bent, is zes maanden verschil heel aanzienlijk in de sociale, cognitieve en fysieke ontwikkeling. Kinderen die in het begin van het jaar geboren zijn, zijn fysiek sterker waardoor ze eerder opvallen bij sporten en dus eerder worden gescout. En op school doen die kinderen het ook weer beter omdat hun sociale ontwikkeling zes maanden voorsprong heeft. Daardoor krijgen ze eerder kans om extra opdrachten te doen of speciale trajecten te volgen, waardoor ze alleen maar een cumulatief voordeel opbouwen.

Sociale afkomst belangrijk voor succes

Waarschijnlijk zag je deze al wel aankomen, maar je sociale afkomst heeft inderdaad invloed op jouw uiteindelijke kans op succes. Christopher Langan is hier een perfect voorbeeld voor. Deze man is de slimste man op aarde met een IQ van 195, ter vergelijking: Einstein’s IQ was 150, maar toch heeft hij merendeel van zijn leven gewerkt als beveiliger bij een nachtclub. Een reden daarvoor is het feit dat Langan uit een arm gezin komt, waarin hij werd mishandeld door zijn stiefvader en er nooit naar hem werd omgekeken door zijn moeder. Hierdoor heeft hij nooit ‘sociale skills’ ontwikkeld, die essentieel zijn om succesvol te zijn. Toen zijn moeder vergat om de financiële papieren in te vullen voor zijn studie, besloot Langan gewoon om het op te geven omdat hij ’toch niet bij de groep zou horen’.

Goed, jij kent nu de redenen waarom sommigen wel succes boeken en anderen niet. Hopelijk kan je er wat mee en ben jij over een jaartje zo succesvol als maar zijn kan.

succes, Waarom sommige mensen <strong>wel succes boeken</strong> en anderen niet
Foto: Bigstock
LEES OOK
DENHAM x TeamNL
Terwijl we ons opmaken voor de halve finale tegen Engeland, staat het volgende grote toernooi alweer voor de deur. Vanaf 26 juli begint de strijd om de…
Pusha T schuift aan de tafel van Louis Vuitton
Pharrell heeft als creatief directeur van Louis Vuitton ondertussen zijn hele entourage meegenomen naar het iconische modehuis. In zijn eerste campagne schitterde Rihanna in de spotlights, Jay-Z…
Weekend Desires #343
Kom maaaaaar door! Het is weekend, en dat willen we weten ook. Geniet van je vrije dagen met de รกllermooiste dames van het moment: View this post…