Zo weet jij dat je moet stoppen met je baan

Of je nou houdt van je werk, of je werkgever wil slaan met een biljartbal in een kussensloop: iedereen heeft er wel eens over nagedacht om te stoppen met zijn baan. Maar, de meesten schuiven na zo’n gedachte op de maandag gewoon weer aan achter hun vertrouwde bureau. Stoppen met je baan ligt natuurlijk ook een stukkie gecompliceerder dan: “Ik stop ermee, ik heb deze shit niet nodig.” Om het voor jou een beetje makkelijker te maken, hebben wij voor je uitgezocht wanneer je écht moet stoppen met je baan.

Je houdt niet van je werk

Hoe voor de hand liggend het ook is: als je niet van je werk houdt, dan moet je echt overwegen om te stoppen. Met ‘houden van je werk’ bedoelen we niet dat jij op de zondag staat te springen op je bed alsof de Kerstman de volgende dag langs komt. En mocht je dat wel doen dan gaan wij ervan uit dat er een paar hele knappe collega’s op je werkplaats rondlopen. Doe ons een gunst en stuur even een vacature door amigo.

Wat we wel bedoelen met ‘houden van je werk’, is dat jij graag tijd doorbrengt op je werk. Mocht dat niet zo zijn, dan is het volgens Life & Business coach Jake Smolarek tijd om te vertrekken. ASAP. “Als je een baan hebt die je niet leuk vindt, en je werkt 8 of 10 uur per dag, kan je uiteindelijk tegen een burn-out aanlopen. Maar als je bezig bent met iets waar je echt van houdt kun je 14 of 16 uur per dag werken omdat je het leuk vindt!” Aldus Smolarek.

werk
Foto: Big Stock

Je werk sluit niet aan op je ambities

Als jij dromen hebt als culinaire chef, maar momenteel in een peuterspeelzaal werkt, dan zit je waarschijnlijk in het verkeerde werkveld. Een hele logische vraag om jezelf te stellen is dan ook: “Sluit mijn werk wel aan op mijn ambities?” Maak voor jezelf duidelijk wat je wil bereiken in het leven, en kijk of je werk je daarbij helpt. Als dat niet zo is moet je dat veranderen volgens Smolarek. En als dat betekent dat jij daarvoor moet switchen van werk, then so be it.

Je verwacht geen spijt te hebben van je keuze

Spijt is één van de belangrijkste factoren die mensen ervan weerhoudt om daadwerkelijk te stoppen met werken. Denk jij van tevoren geen spijt te hebben van je keuze om te stoppen, dan moet je het gewoon doen. En mocht je twijfelen? Dan herinneren wij je even aan het volgende gezegde: “Vaak hebben we de meeste spijt van de dingen die we niet hebben gedaan.” Het leven gaat verrekte snel, en voor je het weet heb je het werk dat je haat heel je leven uitgevoerd. Dan heb je pas écht spijt van je keuzes.

werk
Foto: Big Stock