Tips om je schermtijd te verminderen

CREDITS: Bigstock

Je staat ermee op en gaat er ook mee naar bed. Naast vrouwlief zit je ook van vroeg tot laat vastgeplakt aan schermen. Tijd om daar iets aan te doen. Met deze tips is het verlagen van je schermtijd  geen hogere wiskunde.

Absurde schermtijd

Wekker uit, socials scrollen, filmpie kijken, werken en ga zo maar door. Oké, je werk ontkom je niet aan, net als je familie en vrienden soms een tof appje sturen. Maar die schermtijd kan wel degelijk een tandje minder om vierkante ogen te bestrijden. Met een paar kleine aanpassingen is niets onmogelijk. Lees maar mee:

schermtijd, Tips om <strong>je schermtijd</strong> te verminderen
Foto: Adem AY | Unsplash

1. Meldingen

Natuurlijk mag dit inkoppertje niet ontbreken. Hoe logisch het ook klinkt, voor velen lijkt het toch een hele opgave. Meldingen uitschakelen of op zijn minst stil binnen laten komen zorgt ervoor dat onnodige stoorzenders je hand van je mobiel houden.

2. Frisse lucht

Een hap frisse lucht is voor iedereen goed. Maar wat als je ook eens gewoon effe naar buiten gaat zonder al die technologische meuk? Fietsen of een blokje om kan wel even zonder je vertrouwde telefoontje. Sterker nog, het is niet alleen ‘goed’ voor je schermtijd. Je maakt je eigen koppie leeg  en ziet wat er daadwerkelijk om je heen gebeurt.

3. Van kamer naar kamer

Even naar de wc, tellie gaat mee. Richting de keuken, zo ook je telefoon. Naar de slaapkamer, je broekzakvriend wil plots ook opeens een dutje doen.

Zonder dat je het doorhebt gaan je telefoon en jij huppelend door het leven. Laat je telefoon daarom ook vaker voor wat het is. Hij hoeft echt niet mee naar elke kamer – laat staan je slaapkamer. Niet voor niets alleen is de telefoon dé pretverpester in veel relaties onder de lakens.

schermtijd, Tips om <strong>je schermtijd</strong> te verminderen
Bruce Mars \ Unsplash

4. Maak schermtijd minder aantrekkelijk

Hoe minder vermakelijk en mooi je telefoon eruitziet, hoe minder vaak je grijpgrage handjes richting deze jongen gaan. Wanneer je telefoon minder spraakmakend en overvol staat, hoe minder schermtijd je zal krijgen. Met een simpel zwart-witdesign, minder apps en minder geluiden zal je merken een stuk minder vaak je telefoon bij de hand te nemen.

5. Schermtijd buiten zicht

Logisch toch? Als er een zak chips voor je neus ligt, pak je die. Hetzelfde geldt ook voor je schermen. Je houdt je tablet, telefoon of laptop liever dicht bij de hand. Maar uiteraard zal je daarmee ook alleen maar meer op je scherm gaan kijken. Zit je aan tafel, op de bank of doe je wat anders, zorg ervoor dat de schermen buiten zicht zijn.

6. Nieuwszuiger

Vroeger maakten de mensen zich druk om wat er écht in hun omgeving afspeelde. Nu weet je ook dat de babypoeder in China op is, of dat een gekkie op de spelersbus van Argentinië probeert te springen. Of je houdt constant een website om crypto prijzen te zien in de gaten.  Zonder dat je het doorhebt zuig je op een dag zo ontzettend veel afval naar je brein toe. Urenlang op nieuwssites ‘bladeren’ word je absoluut niet beter van. Laat staan je schermtijd en je ogen.

schermtijd, Tips om <strong>je schermtijd</strong> te verminderen
Foto: Jeroen Noordzij
Source:
LEES OOK
Catalaanse get-a-away met Elke Spa Hotel
De Costa Brava; Catalaans voor ‘ruige, wilde kust’. Maar dat is niet het enige wat-ie te bieden heeft. Denk aan authentieke kustplaatsjes, strand, ontspanning, activiteiten, cultuur en…
Weekend Desires #339
Daar zijn we dan: het eerste EK-weekend. En omdat niet álles verandert, vind je hier op vrijdagmiddag wat je van ons gewend bent: onze Weekend Desires. View…
De grondleggers van het nieuwe CUPRA-tijdperk
Er zijn maar weinig types waar wij niet mee door één deur kunnen. Maar ja-knikkers, routinejunkies, comfortzeilers en lijntjeslopers staan wél op dat lijstje. Sorry, not sorry.…