Classic roadtrip: Andalusie

Vaak hebben wij voor een topreis maar twee vereisten: heel veel zon en het gevoel van vrijheid.

En wij hebben het perfecte recept om dit voor elkaar te krijgen.

De plekken in Zuid-Spanje die je tijdens je roadtrip moet bezoeken

Wij zijn niet bepaald meesterchefs, maar in dit geval kunnen we de ingrediënten zonder twijfel invullen: Andalusië en een roadtrip. Zo makkelijk kan het zijn. Spanje blijft namelijk een van onze favoriete vakantiebestemmingen, en hoe zuidelijker we gaan, hoe meer zon we op ons koppie hebben. Daarom is Zuid-Spanje als bestemming een simpel abc’tje. Voeg er dan nog een vleugje vrijheid bij door er een roadtrip-vakantie van te maken en voilà: topreis gegarandeerd. Wij willen alleen bij het idee al de auto pakken en gas geven richting het zuiden van Spanje.

Zuid-Spanje, <strong>Classic roadtrip:</strong> Andalusie
Foto: Bigstock

MÁlaga

We beginnen in Málaga. Een stad die we wel vaker bezoeken en altijd een zwak voor ons blijft wanneer we een nieuw tripje plannen. Het centrum bestaat uit historische gebouwen met smalle straatjes waar je altijd wel een gezellig café vindt met locals die genieten van de Andalusische cuisine. Maar ook buiten de stad zijn er genoeg typische Andalusische spots met bijvoorbeeld de Caminito del Rey; een van de meest indrukwekkende wandeltochten van Zuid-Spanje.

We raden ook zeker aan om de stranden La Malagueta en Pedregalejo te bezoeken om optimaal van de zon te genieten. Een auto huren in Málaga is heel easy, dus je kunt het combineren met verschillende dingen. En wil je een drankje doen? Check dan La Fābrica waar je de heerlijkste Spaanse biertjes proeft onder het genot van live muziek.

Zuid-Spanje, <strong>Classic roadtrip:</strong> Andalusie
Foto: Elvis Bekmanis | Unsplash

Marbella

Oké, oké, misschien schrikt Marbella in deze lijst je wat af. Maar geen zorgen, we weten waar we het over hebben. De dagen dat je in Marbella alleen maar glitter en glamour diva’s tegen het lijf loopt zijn allang voorbij, zo lang je plekken als Puerto Banús maar vermijdt. Of je wilt juist dat mensen je zichtbaar oordelen, dat kan ook hé. Wat ons betreft kan je je beter focussen op de de prachtige stranden zoals Rio Verde Beach, Golden Mile Beach en Nikki Beach. Het water is buitengewoon helder en de views zijn ook om door een ringetje te halen.

Zuid-Spanje, <strong>Classic roadtrip:</strong> Andalusie
Foto: Drew Dizzy Graham | Unsplash

Gibraltar

Vanaf Marbella raden we je aan om door te gassen naar Gibraltar. Het is een uurtje in de wagen en tijdens dit uurtje toer je langs een van de fijnste kustlijnen van Spanje. Wacht, scratch that: van Europa. Officieel gezien hoort Andalusië tot Groot-Brittanië, maar hé, deze stad ademt Spanje. Met bijvoorbeeld de imposante Rots van Gibraltar die 426 meter boven de zeespiegel stijgt, de Grot van St. Michael en het Moorse kasteel van Gibraltar is dit een absolute must voor jouw roadtrip in Zuid-Spanje. Of nouja, Zuid-Engeland in dit geval.

Zuid-Spanje, <strong>Classic roadtrip:</strong> Andalusie
Foto: Petr Slováček | Unsplash

Sevilla

Wat ons betreft is Sevilla de mooiste stad van heel Spanje. En we zijn ware ervaringsdeskundigen als het op vakantiebestemmingen in Spanje aankomt. Barcelona en Madrid kunnen simpelweg niet tippen aan de flamboyante straten van Sevilla. Kleurrijk, sfeervol en luidruchtig. Precies zoals we een Spaanse stad voor ons zien. De Giralda-toren, het Alcazar en de kathedraal van Sevilla moet je zekers te weten op je lijstje hebben staan. De cultuur is terug te vinden in de smalle straatjes van Barrio Santa Cruz, en dat is tevens de plek waar je kan genieten van heerlijk Andalusische gerechten.
Zuid-Spanje, <strong>Classic roadtrip:</strong> Andalusie
Foto: Joan Oger | Unsplash

Jerez de la Frontera

Op iets meer dan een uurtje van Sevilla ligt Jerez de la Frontera. Alleen al aan de naam merk je dat deze stad vol historie zit. Hier moet je langskomen als je heerlijke ‘jerez’ a.k.a. Sherry wilt proeven. Het klimaat en de unieke druivensoort die je in Jerez de la Frontera vindt zorgen voor een complexe en bovendien heerlijke smaak. Sinds de 14e eeuw zorgen de bodega’s van Jerez voor een van de beste dranken in Spanje. Naast de drank, staat de stad bekend om de flamencoclubs die er in overvloed zijn. Die mag je zeker niet overslaan als je hier komt.

Zuid-Spanje, <strong>Classic roadtrip:</strong> Andalusie
Foto: Tanesha McCoy| Unsplash

Cádiz

Op nog geen half uurtje van Jerez de la Frontera ligt de stad die Sierd de Vos zo heerlijk uitspreekt: Cádiz. Met een -th klank op het einde als een echte Spanjaard natuurlijk. Cádiz is een echte zeestad, en dat zie je ook nog eens terug aan de architectuur. Door de zeelucht zijn de gevels van de historische gebouwen afgebrokkeld en verbleekt. Dat zorgt soms voor een beetje een sombere look, maar no worries: deze stad staat bekend om zijn heerlijke feesten. Vooral met carnaval is het een feestje om in Cádiz te zijn.

Zuid-Spanje, <strong>Classic roadtrip:</strong> Andalusie
Foto: Vidar Nordli-Mathisen | Unsplash