Rijkste mensen ter wereld van het afgelopen jaar

CREDITS: Becoming Warren Buffet | HBO Max

Terwijl de staatsloterij dit jaar wéér aan onze neus voorbij is gegaan, zijn er genoeg mensen die het geluk het afgelopen jaar wél aan hun zijde hadden.

Of, nouja, geluk. Het is maar net hoe je het bekijkt.

De rijkste heren van 2023

De heren met minstens negen nullen achter hun naam, hebben natuurlijk ook gewoon keihard gewerkt voor de financiële successen van het afgelopen jaar. Het zijn degenen die hun geld aan álles zouden kunnen uitgeven, zoals hun pennen bedrukken tot achtgangendiners als lunch, maar dat vaak juist níet doen. En omdat wij daar stiekem toch best veel bewondering voor hebben, kijken we even terug op de prestaties van de rijkste mensen van 2023. Als inspiratie voor het komende jaar, zullen we maar zeggen. Ons doel voor het komende jaar is om ook op dit lijstje terecht te komen. Groot dromen hè. Dan kom je er wel.

Elon Musk – $251,3 miljard

Je voelde hem waarschijnlijk al wel aankomen: Elon Musk is de rijkste man ter wereld in 2023. En dat terwijl Elon afgelopen jaar nog Twitter overkocht voor $44 miljard en de gebruikersaantal – en daardoor dus ook de waarde – flink zag dalen. In de tussentijd namen Tesla en Space X juist weer toe in waarde, waardoor de geniale gek nog altijd een voorsprong van een kleine $50 miljard ten opzichte van de nummer twee van dit elitaire lijstje behoudt.

rijkste mensen, <strong>Rijkste mensen ter wereld</strong> van het afgelopen jaar
Foto: Bigstock

Bernard Arnault – $200,7 mijlard

Tijdens covid waren er veel mensen die het op financieel gebied wat zwaarder te verduren hadden. Bij Bernard Arnault werkte dat juist averechts: sinds 2021 kende het imperium van Arnault – bestaande uit merken als Louis Vuitton, Bulgari en Christian Dior – een stijging in waarde van maar liefst 30%. Hierdoor heeft Bernard de afgelopen jaren een flinke opmars in de Forbes lijst gemaakt, waardoor hij zich momenteel op een tweede plek bevindt. In het afgelopen jaar heeft Arnault gek genoeg een verlies geleden van $829 miljoen, maar dat betekent voor Arnault maar 0.4% van zijn gehele kapitaal. Kleingeld.

Jeff Bezos – $168,4 miljard

Een vertrouwd gezicht in het lijstje van ’s werelds rijkste mensen: Jeff Bezos. De oprichter van Amazon is in de afgelopen jaren onttroond, wat mede te wijten is aan een flinke daling van de aandelen van Amazon in 2021 wat resulteerde in een verlies van $14 miljard in slechts één dag. Desondanks heeft de kapitaalkrachtige man nog altijd een indrukwekkend vermogen achter zijn naam van maar liefst $168.4 miljard en is zijn persoonlijke rijkdom het afgelopen jaar weer flink gestegen.

rijkste mensen, <strong>Rijkste mensen ter wereld</strong> van het afgelopen jaar
Foto: Bigstock

Larry Ellisson – $135,3 miljard

Misschien wel de meest onbekende naam van het lijstje: Larry Ellison. De man is medeoprichter van Oracle en heeft daarnaast maar liefst 35% belang in Tesla, waardoor hij in het afgelopen jaar flink wat knaken heeft gepakt. Knaken die trouwens eerder als opvangnet fungeerde, aangezien softwaregigant Oracle juist weer met 10% daalde in het afgelopen jaar. Hierdoor nam het vermogen van Larry Ellison het afgelopen jaar met een kleine $11.2 miljard af. En toch gewoon jezelf op plek vier terug vinden hè, dan ben je pas écht een grote.

Mark Zuckerberg – $125,3 miljard

Net zoals Elon Musk voor verandering koos, veranderde Mark Zuckerberg het afgelopen jaar de naam van Facebook naar Meta. En hoe slecht dat bij Elon uitpakte, zo goed pakte het bij Mark uit: in het afgelopen jaar stegen de aandelen van Mark in Meta met een goede $9.4 miljard, waardoor hij enkele vaste waarden in dit lijstje voorbij is gegaan. Soms moet je risico’s nemen. Het afgelopen jaar heeft Mark dat aangetoond.

rijkste mensen, <strong>Rijkste mensen ter wereld</strong> van het afgelopen jaar
Foto: Anthony Quintano from Honolulu, HI, United States, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Bill Gates – $119,6 miljard

De man die lang door het leven ging als rijkste man ter wereld, valt tegenwoordig net buiten de top vijf. De medeoprichter van Microsoft neemt momenteel de zesde plaats in na een solide jaar waarin de aandelen in Microsoft, Canadian National Railway en Deere & Company stegen. Al voelt Gates nog altijd de effecten van zijn echtscheiding in 2021.

Warren Buffet – $118,6 miljard

Het zit heel dichtbij elkaar in de top van rijkste mensen ter wereld. Buffet loopt momenteel namelijk (maar) één miljard achter op de nummer zes van dit lijstje: Bill Gates. De bekendste belegger ooit ziet dat zijn vermogen de laatste tijd is gestagneerd, maar gelukkig heeft hij de schaapjes allang op het droge. Praktijken als $4,6 miljard aan Berkshire Hathaway-aandelen weggeven zijn dan ook allemaal zaken die Buffet zichzelf kan veroorloven.

rijkste mensen, <strong>Rijkste mensen ter wereld</strong> van het afgelopen jaar
Foto: Screenshot HBO Max | Becoming Warren Buffett
LEES OOK
Catalaanse get-a-away met Elke Spa Hotel
De Costa Brava; Catalaans voor ‘ruige, wilde kust’. Maar dat is niet het enige wat-ie te bieden heeft. Denk aan authentieke kustplaatsjes, strand, ontspanning, activiteiten, cultuur en…
Weekend Desires #339
Daar zijn we dan: het eerste EK-weekend. En omdat niet álles verandert, vind je hier op vrijdagmiddag wat je van ons gewend bent: onze Weekend Desires. View…
De grondleggers van het nieuwe CUPRA-tijdperk
Er zijn maar weinig types waar wij niet mee door één deur kunnen. Maar ja-knikkers, routinejunkies, comfortzeilers en lijntjeslopers staan wél op dat lijstje. Sorry, not sorry.…