Reizen in Zuidoost Azie: vier prachtige bestemmingen

Eindelijk kunnen we steeds meer doen waar we zo van houden: reizen. En dan staat nu net ook nog de zomer voor de deur. Heb jij je al bedacht waar jouw reis deze zomer naartoe gaat? Europa kent natuurlijk een repertoire aan prachtige bestemmingen, maar nu het weer kan, is een stukje verderop toch ook heel verleidelijk. Wel moet je je even instellen op chaos op Schiphol, maar als je dat eenmaal hebt overleefd… Als je dan weer ver weg kunt, waar ga je dan precies heen? Zuid-Amerika bijvoorbeeld? Afrika? Of toch Zuidoost Azië?

Origineel reizen in Zuidoost Azie

Zuidoost Azië kent natuurlijk ook vele waanzinnige bestemmingen. Wel moet je tegenwoordig goed weten waar je moet zijn, wil je de grote massa zien te vermijden. Daarom geven je hier een aantal mooie, minder bekende bestemmingen. Zo houd je je reis origineel. Zodat je niet staat te dringen bij de Angkor Wat. Of op het ondertussen door toeristen overspoelde Bali moet vechten om een plekje aan het strand.

#1 Cat Ba, Vietnam

In Vietnam vind je de Ha Longbaai, één van de meest spectaculaire sights die moedertje natuur te bieden heeft. Kans is groot dat je er wel eens beelden van gezien hebt. Sinds 2000 staat de baai op de werelderfgoedlijst. Deze baai kun je het best verkennen door met een grote rondvaartboot mee te gaan. Maar dan rest nog de vraag: vanuit waar? Je kunt naar Ha Long City reizen, ten noorden van de baai. Dit is een redelijke grote stad, met veel voorzieningen. Keerzijde is dat het er nogal toeristisch is. Niet onlogisch natuurlijk, gezien het de meest handige plek is om aan een cruise door de baai te beginnen. Gelukkig bestaat er nog een spot vanuit waar je de baai in kunt, genaamd Cat Ba Island. Ook hier begint het toerisme stevig toe te nemen, maar op dit moment domineert het toerisme nog niet.

Dat wil zeggen, het ‘backpack’ toerisme overheerst er niet. Cat Ba Island lijkt juist ook een populaire vakantiebestemming te zijn voor Vietnamezen zelf. Cat Ba is dus eigenlijk het Zeeland van Vietnam. Wel heb je er door het kleine beetje toerisme redelijk wat voorzieningen en is het er niet super basic. En dan is het tijd om vanuit Cat Ba de Ha Longbaai onveilig te maken. Boek in het stadje een cruise en vaar door de prachtige rotsen die uit het water ontspringen. Op de boot kun je genieten van een koud Vietnamees biertje. De boot ligt zo nu en dan ook even stil zodat je in de baai kunt zwemmen. Ook heel gaaf, is om een boottocht te boeken waarbij kanoën is inbegrepen. Met de kano kom je namelijk op plekken in de baai, waar je met de boot nooit zult komen.

reizen, <strong>Reizen in Zuidoost Azie:</strong> vier prachtige bestemmingen
Een rondvaartboot in de Ha Longbaai. Foto: Andre Ouellet

#2 Kanchanaburi, Thailand

Op ruim twee uur rijden van Bangkok, ligt het stadje Kanchanaburi. Hier moet je naartoe als geschiedenis je interesseert. Kanchanaburi ligt aan de Khwae rivier. Over deze rivier loopt een spoorbrug, onderdeel van de Birmaspoorlijn. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn bij het aanleggen van deze Birmaspoorlijn duizenden arbeiders om het leven gekomen, onder dwang van de Japanners. Ook Nederlanders zijn hierbij omgekomen. Op de grootste begraafplaats van Kanchanaburi liggen dan ook honderden Nederlanders begraven.

Mocht je geschiedenis niet zo interessant vinden, heeft Kanchanaburi en zijn omgeving ook nog anders te bieden. Prachtige natuur bijvoorbeeld! Meest voor de hand liggend is een uitstapje naar de Erawan watervallen. Helemaal bovenaan ontspringt de waterval, vervolgens komt deze terecht in een kleine pool met water en vanuit daar valt-ie weer verder naar de volgende pool. Zo heb je zeven verschillende levels. En hoe hoger je komt, hoe mooier het wordt. Maar be prepared! Al heb je best een aardige conditie, zo’n klim helemaal naar boven in het Thaise klimaat is pittig!

reizen, <strong>Reizen in Zuidoost Azie:</strong> vier prachtige bestemmingen
De Erawan watervallen. Foto: Diew

#3 Ha Giang, Vietnam

Zoals Cat Ba de minder toeristische optie is om naar de Ha Longbaai te reizen, zo is de provincie Ha Giang dat voor het noorden van Vietnam. Een bestemming als Sapa is bijvoorbeeld veel bekender in Noord-Vietnam. Maar Ha Giang… Spectaculaire bergketens met daartussen een troebel riviertje, rijstvelden uphill aangelegd. Je kijkt je ogen uit. Om deze omgeving zo goed mogelijk te verkennen, reis je eerst naar het gelijknamige hoofdstadje. Vanuit daar spring je op de motor om de zogenaamde Ha Giang loop te rijden. Vergeet niet je ogen op de weg te houden! De loop rijd je trouwens onmogelijk in één dag, dus je zult ergens moeten overnachten. Beste optie hiervoor: homestays. In de omgeving bevinden zich een aantal families die een extra kamer beschikbaar stellen voor motorrijdende doorreizigers. Voor een prikkie kun je overnachten, en krijg je er nog een heerlijk Vietnamese maaltijd bij!

reizen, <strong>Reizen in Zuidoost Azie:</strong> vier prachtige bestemmingen
Rijstvelden uphill in Ha Giang. Foto: Pham Olivia

#4 Jogjakarta, Indonesië

Indonesië is al jaren een populaire bestemming, zeker onder Nederlanders. Maar een reis naar Bali, Lombok of de Gili eilanden is tegenwoordig niets origineels meer. Daarom raden wij aan Java verder te verkennen. Je vindt hier onder andere de hoofdstad, maar Jakarta biedt weinig spectaculairs. Jogjakarta daarentegen, is een supertof stadje in het midden van Java. Niet heel groot, is er toch genoeg te doen om je een aantal dagen te vermaken. De sfeer is er erg laid back en er zijn talloze restaurantjes en tentjes te vinden om eens lekker te genieten van een koude Bintang of heerlijk vers eten. Vanuit Jogjakarta kun je de indrukwekkende Borobudur bezoeken. Een prachtig heiligdom, maar hier vind je wel een lading toerisme. Tot op het niveau dat je moet uitkijken dat niemand je met een selfiestick in je oog prikt. Desondanks wel de moeite waard om eens te zien!

reizen, <strong>Reizen in Zuidoost Azie:</strong> vier prachtige bestemmingen
Het verkeer is één grote chaos in Jogjakarta. Foto: Mark Chaves

 

LEES OOK
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…
Hoe de surfcultuur een modegolf werd
Surfcultuur is een van de enige culturen die tegenwoordig wordt uitgekotst door de eigen doelgroep, terwijl hij door alle anderen juist omarmd wordt. De evolutie van surfcultuur…