Platen verzamelen | Manify Interests #43

CREDITS: Roman Kraft | Unsplashed
[a>powerkit_alert type=white] Manify Interests is voor de mannen die iets anders willen doen dan elke doordeweekse avond Netflixen of scrollen door social media. We lichten elke week een hobby uit die gewoonweg tof is om uit te voeren en waar je als man écht iets aan hebt. Deze keer in Manify Interests: platen verzamelen.

Vorige keer: Masseren[/powerkit_alert]

Platen verzamelen: Waarom zou je er in hemelsnaam aan beginnen? Nou, het begint vaak toevallig, zonder dat je het echt doorhebt. Je hebt met opruimen ineens een oude elpee in je hand die je nog in de kast hebt staan. Die leg je toch nog maar een keertje op je platenspeler, en voordat je het weet ben je besmet met het vinyl verzamelvirus. Niks mis mee. Nice zelfs, maar er komt wel een hoop bij kijken.

Beginnen met platen verzamelen

Als van plan bent om een platenverzameling te beginnen moet je jezelf wel realiseren dat het geen goedkope hobby is. Een hele dure zelfs. Oók kan het vrij verslavend worden. Het begint vaak onschuldig met een stapeltje oude platen die je bijvoorbeeld van je ouders hebt gekregen maar nooit beluisterd hebt. Je besluit een platenspeler aan te schaffen om die pareltjes te beluisteren en vervolgens ben je elk vrij uurtje online opzoek naar platen of bezoek je een platenzaak om te ‘diggen’.

, Platen verzamelen | Manify Interests #43
Credits: Florencia Viadana

Waarom vinyl?

Nou, omdat vinyl persoonlijker en waardevoller voelt en is dan bijvoorbeeld een CD of download. De klanken van een plaat zijn veel warmer en doormiddel van je draaitafel heb je echt het gevoel dat je met de muziek bezig bent. Er zijn weinig dingen zo fijn om na een dag hard werken thuis te komen, jouw favoriete plaat op te zetten en met een glas whiskey op de bank te ploffen.

Platenspeler

Allemaal leuk natuurlijk, die platen. Maar je hebt natuurlijk wel iets nodig om ze op af te spelen. Er zijn tig mogelijkheden: van goedkope kofferplatenspelers tot de allerduurste high-end apparatuur. Wanneer je begint doe je er goed aan om wél in kwaliteit te investeren. Reken erop dat je twee á driehonderd euro kwijt bent aan een degelijke platenspeler waar je tien jaar (of langer) mee vooruit kunt.

Toch zul je in je zoektocht worden verleid door een groot aanbod retro draaitafels of kofferplatenspelers. Deze zien er misschien leuk uit, maar als je je serieus wilt bezighouden met platen verzamelen, kun je deze beter links laten liggen. Vaak doet de naald hiervan je plaat geen goed en draait de motor niet op de juiste snelheid.

Daarnaast is het belangrijk dat je er eentje koopt die goed bij je interieur past. Een platenspeler krijgt meestal een prominente plek in je woonkamer en het is niet nice als deze vloekt bij de rest van de meubels.

, Platen verzamelen | Manify Interests #43
Credits: Thom Holmes

Platen kopen

Wat je voor platenverzamelaar je ook gaat worden, voordat je start met je collectie is het verstandig om je een beetje in te lezen. Zo weet je naar wat voor platen je op zoek bent. Iedereen kan voor een appel en een ei zoveel mogelijk platen kopen en tja, dan heb je inderdaad een collectie. Maar dan waarschijnlijk wel van platen waar je niets mee doet en een hel zijn om fatsoenlijk af te spelen. Niet doen dus.

Platen kun je op veel verschillende plekken kopen. Denk aan platenbeurzen, rommelmarkten, marktplaats, online platenzaken of fysieke platenzaken. En hoewel het kopen van nieuwe LP’s vaak zonder risico is, moet je bij tweedehands vinyl waakzamer zijn. Niet iedereen behandelt platen namelijk zoals jij het zou doen. De plaat zelf moet schoon en krasvrij zijn. Is de plaat nog goed te beluisteren, of is deze zo beschadigd dat dat niet eens meer kan? Dergelijke platen moet je dus niet gaan verzamelen. Die zijn niets waard, voor je zelf niet en ook niet als je denkt aan eventuele verkoop. Ook moet de hoes in orde zijn en geen slijtage hebben. Er is een aantal afspraken gemaakt over hoe de kwaliteit van een plaat wordt omschreven. Die classificatie wordt ‘grading’ genoemd.  Het systeem dat Goldmine Record heeft ontwikkeld, het Goldmine Grading System wordt door de meeste platenverkopers gebruikt en loopt van ‘Poor’ tot ‘Mint’.

platen verzamelen-3
Credits: Samuel Dixon

Ben zuinig op je platen

Platen zijn delicaat en moeten op een goede manier worden opgeborgen om er zo lang mogelijk van te kunnen genieten. Je kunt platen het beste rechtop opbergen. Wanneer je platen plat op elkaar legt zullen deze door het gewicht verbuigen en krom trekken.

De binnenhoes is ook erg belangrijk. Vroeger werden binnenhoezen vooral van papier gemaakt en kun je het beste vervangen door een plastic voering. Papier veroorzaakt namelijk krassen en zoals je inmiddels weet, platen moeten krasvrij zijn.

Ook moet je platen niet blootstellen aan zonlicht, niet in de buurt van de verwarming bewaren en niet in een vochtige omgeving. Dit heeft allemaal invloed op de kwaliteit van vinyl.

Platen reinigen

Wanneer je platen gaat verzamelen betekent dit ook dat je je collectie goed moet verzorgen en daar hoort schoonmaken nu eenmaal bij. Een vieze of vette plaat klinkt voor geen meter en bovendien kunnen ze door deze aanslag beschadigd raken. Bij het schoonmaken van je vinyl zijn er drie zaken van belang.

Allereerst dien je jouw platen zoveel mogelijk stofvrij te houden. Dit is het makkelijkst om ze na het draaien op te bergen in de binnenhoes en vervolgens de buitenhoes eromheen te doen.

Ten tweede is het aan te bevelen dat je, voordat je een plaat draait, de plaat schoonmaakt met een borsteltje. Het kan voorkomen dat platen vol vingerafdrukken staan, dat alleen stofvrij maken niet voldoende is. Dit kan gewoon met een beetje afwasmiddel in wat lauwwarm water en een zacht sponsje.

Als laatste is het belangrijk om de platenspeler en naald goed schoon te maken. Zorg ervoor dat de punt van de naald altijd schoon is, omdat deze gemakkelijk stof verzamelt. Dit kan ook met een borsteltje en met een speciale vloeistof om naalden te reinigen.

Start digging!

Nu je weet wat er allemaal komt kijken bij het verzamelen van platen kun je jouw eigen collectie vinyl beginnen!

platen verzamelen-1
Credits: Roman Kraft

 

LEES OOK
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…
Hoe de surfcultuur een modegolf werd
Surfcultuur is een van de enige culturen die tegenwoordig wordt uitgekotst door de eigen doelgroep, terwijl hij door alle anderen juist omarmd wordt. De evolutie van surfcultuur…