Waarom jij meer in rust moet genieten van de natuur

CREDITS: Spencer Selover | Pexels

De natuur is overal om ons heen. Toch is de natuur, zeker in steden op steeds meer plekken verdrongen door beton en stenen. Tegenwoordig zie je dat stadsarchitecten veel bezig zijn met het terugbrengen van groen in de dagelijkse leefomgeving. En dat doen ze niet zomaar. Onze geest heeft de natuur toch harder nodig dan dat we eerst dachten.

De natuur geeft ons zowel mentaal als fysiek een boost

Activiteiten in de natuur – zoals het observeren van vogels of het maken van een vette hike – zijn essentieel voor ons welzijn blijkt uit onderzoek. De Attention Restoration Theory is ontwikkeld door wetenschappers Rachel en Stephen Kaplan. Deze theorie toont aan dat de natuur induiken een rustgevende, herstellende en regenererende state of mind brengt.

Vier elementen voor deze gemoedstoestand

Om met je geest in deze gemoedstoestand terecht te komen zijn er volgens de theorie vier elementen nodig. Deze elementen zijn fascinatie, weg zijn uit je dagelijkse omgeving, weidsheid en compatibiliteit.

geest natuur, Waarom jij meer in rust moet genieten van de natuur

Fascinatie omvat het ontzag voor de natuurlijke omgeving waarin je bent. Het Weg zijn uit je dagelijkse omgeving zorgt ervoor dat je geest open staat voor nieuwe input, zonder dat je stilstaat bij de dagelijkse bezigheden en verplichtingen. Onder Weidsheid verstaan we het vrij verkennen van de natuurlijke omgeving waarin je bent. Of dat is vanuit een zittende positie of tijdens fysieke beweging maakt niet uit. Comptabiliteit houdt in dat de omgeving waarin je bent, bij jou past. De één houdt van water en de ander is liever in het bos. De keuze is aan jou.

Afdwalen van de geest in de natuur

Bij bovenstaande elementen gaat het om het laten afdwalen van de geest. Bij deze niet-doelgerichte activiteiten geven we de geest de ruimte om zijn eigen gang te gaan. Dit herstelt het cognitief vermogen en spoort aan om problemen op te lossen. De geest af en toe de vrije loop laten door een stevige portie dagdromen is goed voor je mentale en fysieke gezondheid. Je leven kan al hectisch genoeg zijn, dus beste man: ga vaker naar buiten.

Natuur geest - MANIFY
Foto: Ben Mack