Deze ‘slechte’ gewoontes zijn best goed voor je

Slechte gewoontes, iedereen komt er wel eens mee in aanraking. Het zijn van die vervelende dingen waarvan je weet dat je het niet moet doen, maar toch overkomt het je telkens weer. Nu hebben wij gelukkig ook positief nieuws over deze slechte gewoontes: een paar van die slechte gewoontes hebben namelijk ook positieve gevolgen. Het is een beetje zoals Johan Cruijf ooit zei: “Ieder nadeel heeft zijn voordeel.” Als je jezelf confronteert met een slechte gewoonte van je, dan kun je het ook vanuit de positieve kant gaan bekijken.

‘Slechte’ gewoontes die best goed zijn voor je

Klagen

Hoe irritant is het als je collega bij binnenkomst al begint met klagen. Of misschien ben jij het zelf wel die klaagt. Je zou zeggen dat dit allemaal nadelen heeft, maar dat is niet zo. Mensen die klagen hebben hun hart op de tong liggen en zeggen gewoon wat ze denken. Mits je het goed doet, want je kan klagen én je kan klagen. Als je een effectieve klacht indient om gericht een probleem op te lossen, dan helpt dat jou en je collega’s juist verder. Je dient wel subtiel te klagen, op een rustige manier en doelgericht. Als je op die manier een klacht indient kan dit zeker positief uitpakken.

Dagdromen

Misschien kun je het nog wel herinneren: een leraar die jouw naam door de klas roept, omdat je naar buiten aan het staren bent. Dagdromen doet bijna iedereen en misschien wist je zelfs al dat dit niet eens zo slecht is. Als je vastloopt in een taak is het vaak verstandig om het even te laten liggen en jezelf twaalf minuten de tijd te geven. Kijk in die twaalf minuten naar buiten of loop een rondje. Laat je gedachten de vrije loop en de kans bestaat dat je dan ineens wel de oplossing hebt.

Foto: Gratisography

Voor de tv hangen

Hoppa! Je hoeft jezelf niet meer schuldig te voelen, als je in één avond een serie op Netflix hebt uigespeeld. Want mensen die zo af en toe hun favoriete film of serie vanaf de bank bekijken hebben meer zelfcontrole. In andere situaties dan welteverstaan. De zelfcontrole die je opbouwt als je helemaal op je eigen manier op de bank ligt, zorgt ervoor dat jouw gedragingen in andere situaties smooth verlopen.

Je ochtenddouche missen

Ben je iets te lang in bed blijven liggen, waardoor je niet meer kan douchen? Niet zo erg, want elke dag douchen is eigenlijk helemaal niet goed voor je. Warm douchen kan namelijk je huid uitdrogen en wast ook gelijk goede bacteriën van je lichaam. Daarbij komt ook nog eens bij dat je het gebruik van shampoo en douchegel echt minimaal moet houden. Er zitten enorm veel chemicaliën in die ons lichaam helemaal niet kent en niet wil kennen. Zo af en toe een dagje niet douchen is dus geen probleem. Als je maar gaat douchen als je de marathon hebt gelopen.

Foto: Fifaliana

Dingen vergeten

We hebben het al eens benadrukt en, ondanks dat een afspraak met tandarts vergeten niet netjes is, doen het nu nog maar eens: je mag wel eens iets vergeten. Mensen die vergeetachtig zijn kunnen namelijk erg goed prioriteiten stellen. Het zijn meestal de relatief onbelangrijke dingen die ze vergeten en daarom zijn ze juist goed in hun eigen ding. Naast dat je goed bent in prioriteiten stellen kun je ook nog eens irrelevante informatie wegfilteren. Hierdoor word je juist weer productiever. Zo slecht is het vergeten van spullen dus helemaal niet.

Uitslapen

Soms zal je wel eens denken: “Jezus Christus waarom heb ik nu weer tot 12:00 in bed gelegen?!” Maar dit is niet zo erg, naar je lichaam luisteren is namelijk het beste wat je kan doen. Als je niet luistert naar je lichaam en je te weinig slaapt doordat je denkt dat het zo hoort, ben je verkeerd bezig. Dus als je af en toe doordeweeks korte nachten hebt mag je van ons uitslapen!

Foto: James Barr


ESSENTIALS