Het verhaal achter drie Nederlandse helden in de sportwereld

CREDITS: Creative Commons: Keith Allison from Hanover CC BY-SA

Een grootheid worden in je favoriete sport. Het is een jongensdroom voor velen, maar het wordt voor een select groepje werkelijkheid. Als je de állerbeste wilt worden dan moet je er ook álles voor doen. En er ook héél veel voor laten. Discipline is daarbij the key to success.

Het verhaal van drie Nederlandse helden in de sportwereld

Nederlanders zijn over het algemeen vrij goed in sport. We hebben drie keer de WK-finale gehaald en elke Olympische Spelen nemen we gouden medailles mee naar huis. Kijk maar hoe gespannen we dan zijn:

Nederlandse helden, Het verhaal achter drie Nederlandse helden in de sportwereld
Foto: Bigstock

Ook op dit moment zijn er Nederlandse helden die furore maken in de sportwereld. Wij zochten uit hoe Michael van Gerwen, Max Verstappen en Xander Bogaerts het zover hebben geschopt.

Michael van Gerwen

De discussie of darten een échte sport is, is een never ending story. Één ding is zeker: de sport krijgt de schijn tegen als darter Peter Wright zich als een weirdo blijft gedragen. Hij wekte verbazing door verkleed te komen als The Grinch in de wedstrijd tegen Steve West.

Nou, voor ons is Michael van Gerwen wel een topsporter. Op dit moment is hij de best presterende Nederlandse darter. Hij heeft het PDC World Darts Championship Darts al driemaal gewonnen. De darter is op zijn dertiende begonnen met darten en twee jaar later heeft hij de Europese titel als jeugdkampioen gewonnen. Twee jaar later won Michael als zeventienjarige de Winmau World Masters. Op dat moment werkte hij nog op parttime basis als tegelzetter.

De grote doorbraak van Michael van Gerwen vond plaats in 2014. De darter won namelijk op 1 januari 2014 voor de eerste keer het PDC World Darts Championship en dat als jongste speler ooit.

Het winnen van het WK zorgde ervoor dat hij nummer één op de wereldranglijst werd. Hij is een van de succesvolste spelers in de dartgeschiedenis. Darten zit bij de Brabander in het bloed. Wat kunnen we van Van Gerwen verwachten op het PDC World Darts Championship 2021? Hij is wel een van de favorieten en heeft de titel van het laatste televisietoernooi op zijn naam geschreven.

PDC World Darts Championship is 15 december gestart. Het is de verwachting dat Michael van Gerwen weer hoge ogen gaat gooien tijdens het WK. Er zijn echter nog tal van andere favorieten. Denk aan mafkees – én huidige titelhouder – Peter Wright, maar ook aan Gerwyn Price en Gary Anderson.

Max Verstappen

De man die héél Nederland hoop geeft: Max Verstappen. Sinds 15 maart 2015 maakt Verstappen elke man met een racehart blij tijdens GP’s. Max is de jongste F1-coureur aller tijden, de jongste coureur op het podium én de jongste winnaar van een GP. En deze drie records zijn nog maar een schijntje van al zijn prestaties.

Ziggo Sport heeft een documentaireserie gemaakt over het privéleven van Max. Een leven dat in het teken staat van één ding: de allerbeste coureur worden. De familie Verstappen heeft alles opzij gezet voor Max. In de docuserie Whatever It Takes krijg je te zien hoe Verstappen écht in de Formule 1 terecht is gekomen.

De afgelopen jaren is Max Verstappen gevolgd en zijn de belangrijkste mensen om hem heen geïnterviewd. Helmut Marko (Senior Advisor Red Bull Racing) en Jos Verstappen blikken terug op de weg van Max naar de F1.

Whatever It Takes vertelt meer over het leven van Max dan wij in woorden kunnen omschrijven. Wij mochten met een select groepje andere journalisten bij de perspresentatie zijn. Check hier de Q&A:

Xander Bogaerts

Daar is ‘ie dan. De man die de titel draagt ‘Best betaalde Nederlandse sporter’. Meneer Bogaerts slaat omgerekend €17 miljoen bij elkaar. De honkbalprof is geboren en getogen op Aruba. Sinds 2009 speelt hij bij Boston Red Sox. Daar verlengde hij zijn contract in 2019 met zeven jaar. En dat heeft hem geen windeieren opgelegd…

Bogaerts debuteerde in 2013 in de Major Baseball League. Natuurlijk voor de Red Sox, want daar speelt hij zijn hele carrière al. Met zijn team won hij twee keer de World Series, in 2013 en in 2018. Daarnaast heeft een keer de befaamde titel van All-Star bemachtigd én won hij twee keer de Silver Slugger Awards voor beste aanvallende korte stop. In respectievelijk ’15 en ’16.

In 2011 debuteerde Bogaerts al in het Nederlands honkbalteam. Onze landgenoten werden wereldkampioen, maar X-man speelde de finale niet mee. In 2013 en 2017 zat hij weer in de selectie. Beide keren werd de halve finale bereikt.

Anno 2020 speelt de korte stop 28-jarige nog steeds een grote rol in de MBL. Daarom is hij toch wel één van de drie Nederlandse helden. Om je een beeld te geven van wat hij allemaal doet, hebben we een toffe highlight-video voor je geselecteerd: