De beste Nederlandse acteurs en actrices in het buitenland

CREDITS: Bigstock

Undercover, Mocro Maffia, Flikken Maastricht, Ferry en noem het zo maar op. Het zijn deze series die de huidige acteurs en actrices van Nederland in de spotlights zetten.

Dit zijn de beste Nederlandse acteurs én actrices in het buitenland

Of, nouja, dan hebben we het over de acteurs en actrices die daadwerkelijk in Nederland blijven. Want hoewel de kwaliteit van de gemiddelde Nederlandse serie en film er zeker op vooruitgaat, boeken de meesten Nederlandse acteurs en actrices nog altijd het liefst zo snel mogelijk een enkeltje richting Hollywood. Tja, wij geven ze geen ongelijk. Het is voor filmsterren nou eenmaal the place to be.

Omdat wij ze dan vaak uit het oog verliezen, zijn we soms nog onbekend met welke Nederlanders zich in het buitenland ontpoppen tot ware filmsterren. Daarom hebben wij een paar upcoming en een paar gevestigde Nederlandse acteurs en actrices op een rijtje gezet, zodat jij op de hoogte blijft van onze Nederlandse talenten.

Gaite Jansen

Een Nederlandse chick die er als Russin in slaagt om Tommy fookin’ Shelby te verleiden. Dat kan allen Gaite Jansen, oftewel ‘Tatiana Petrova’. Tijdens het derde seizoen was Gaite in alle afleveringen van Peaky Blinders te zien en logischerwijs was dit dan ook haar internationale doorbraak. Na haar sensationele performance in Peaky Blinders, kreeg ze een rol aangeboden in de Amerikaanse serie Jett, waardoor het Amerikaanse publiek haar ondertussen ook in de armen heeft gesloten. Gaite is ondertussen pas 27 jaar, dus we verwachten nog genoeg te zien van deze getalenteerde lady.

Gijs Blom

Hoe ga je van een auditie als gebakken ei op de toneelschol naar een nominatie voor een Emmy Award? Nou, vraag het maar aan Gijs Blom. Deze 26-jarige acteur begon zijn carrière als Ciske de Rat waarna hij door zijn hoofdrol in Boys in 2014 werd genomineerd voor een Gouden Kalf. Sindsdien bewandeld Gijs steeds vaker de internationale route, met onder andere rollen in producties als Dead & Beautiful en The Letter for the King. Omdat Gijs – net als Gaite – nog jong is, verwachten we Gijs nog heel vaak te zien op het witte doek.

Walt Klink

Walt Klink staat synoniem voor talent. Op 16-jarige leeftijd speelde Walt Klink al de hoofdrol in stukken als Barrière en Dubio. En na zijn afstuderen aan de Theaterschool Noorderpoort Act speelde hij in de serie Lieve Mama, MAUS en bovendien in de film Neontetra. Voor zijn performance in deze film werd hij niet alleen genomineerd voor een Nederlandse Academy Award in 2021, maar kreeg hij ook een rol in de serie Rabbit Hole van Paramount en The English van BBC. Ondertussen is hij pas 21 jaar oud, dus wederom is er genoeg te verwachten van deze man.

Michiel Huisman

Allright, de Nederlandse talenten zijn besproken, dus we gaan door naar de big boys. En dan moeten we wel beginnen met Michiel Huisman. Na rollen in Nederlandse klassiekers zoals Costa!, Volla Maan en Uitgesloten brak Michiel in 2010 internationaal door toen hij in de Amerikaanse HBO-serie Treme verscheen. Sindsdien pakt hij hoofdrol na hoofdrol en tussen 2014 en 2016 speelde Michiel Huisman zelfs in Game of Thrones. Tja, dan weet je zeker dat je een grote speler bent binnen de industrie.

Audrey Hepburn

Stijlicoon, danseres en actrice. Dat was Audrey Kathleen van Heemstra Hepburn-Ruston allemaal in één. De Nederlandse-Britse actrice was in de jaren vijftig en zestig misschien wel de meest spraakmakende actrice ter wereld. En dat drukte ze ook in awards uit, want Hepburn werd de eerste actrice ooit die een Oscar, een BAFTA Award én een Golden Globe toegekend kreeg voor maar één rol. Al die prijzen sleepte ze binnen door haar hoofdrol in Roman Holiday, maar ook daarna schitterde ze nog tijdens haar hoofdrollen in films zoals Sabrina, Breakfast at Tiffany’s, My Fair Lady en Wait Until Dark.

Marwan Kenzari

Laatbloeiers groeien soms uit tot geweldenaars. Een perfect voorbeeld daarvan is Marwan Kenzari: de Nederlandse acteur werd al in 1983 geboren, maar brak pas in 2016 op internationaal niveau door toen hij de hoofdrol kreeg in Ben Hur. Na deze film liep het meteen storm bij Kenzari, want sindsdien heeft hij grote rollen gespeeld in megahits zoals Aladdin, Black Adam en natuurlijk The Old Guard op Netflix dat verschillende records brak.

Famke Janssen

Last but not least, hebben we waarschijnlijk de bekendste actrice van Nederland. En dat zal ook zeker nog wel een tijdje zo zijn, want met haar rol als Xenia Onatopp in de James Bond-film Golden Eye maakte ze zichzelf wereldberoemd. Bovendien heeft ze daarnaast al drie keer haar kunsten als Lenore, oftewel de ex-vrouw van Bryan Mills tijdens Taken getoond en was ze gedurende de X-Men films ook in topvorm.