Ook Nederland wordt veroverd door padel

CREDITS: Tomasz Krawczyk | Unsplash

Jij bent net als veel anderen altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Nu wil het toeval dat er een sport is die zich als virus door Nederland beweegt en razendsnel groeit in populariteit: padel. De eerste World Padel Tour heeft inmiddels ook Nederland bereikt.

Dat Padel zo mokershard groeit, is op zich geen verrassing als je kijkt naar de echte pro’s. Ze spelen het spel in moordend tempo, met daarbij ook nog de nodige trickshots en saves. Dat maakt het allemaal een stuk minder saai dan het old school potje tennis.

Zo is padel ontstaan

Over padel en onder andere het ontstaan ervan schreven we al eerder een artikel als MANIFY Interest.  Daarom krijg je hier de korte versie. Padel is ontstaan in 1969, omdat de rijke Mexicaan Enqirue Concuere niet voldoende ruimte had in zijn achtertuin. Hij was het zat was ballen uit het water te vissen, dus liet hij een veld ommuren en zette een tennisnet in het midden. De tennisrackets verving hij door houten rackets en de rest is geschiedenis.

Padel is razendpopulair

De snelle sport is sinds het ontstaan ervan direct opgepakt door de elite van Latijns Amerika en later doorgesijpeld naar de ‘gewone’ burgers. Ook het Spaanse koningshuis kreeg een lekker balgevoel en nam de sport mee naar Europa. Inmiddels is padel alle andere sporten voorbij – op voetbal na, natuurlijk. Met meer dan 5 miljoen actieve spelers is het de tweede sport van Spanje geworden.

Snelst groeiende sport Padel Nederland MANIFY
Foto: IGfotojons

Import naar Nederland

In Nederland houden we ontzettend van exporteren, maar als we er zelf wat aan hebben, dan halen we het binnen. Net als bij de aardappel hebben we in Nederland al heel wat padelveldjes neergelegd om onze sporthonger te voeden. Sinds 2011 heeft Nederland een officiële padelbond die internationaal wordt erkend, terwijl in 2020 de NPB en KNTB één organisatie werden. De snelstgroeiende sport van Nederland trekt zó veel spelers, dat padelbanen non-stop bezet zijn en tenniscourts onbespeeld blijven.

Padel snelst groeiende sport, Ook Nederland wordt veroverd door <strong>padel</strong>
Foto: Lisa van Dorp

Ongekend snelle sport

De snelstgroeiende sport van Nederland is niet voor niks razendpopulair. Padel speel je over het algemeen in dubbels op een veld van 10 bij 20 meter. Bij het spel mogen veel onderdelen van het court worden gebruikt, mits de bal eerst de grond of het padelracket raakt. De achterwand en zelfs de baan buiten het veld maken deel uit van het speelveld. Daarnaast geeft het een heerlijk gevoel om die bal een hengst te geven en een punt te scoren.

Samenwerking met toffe merken

En dat padel zo lekker gaat, weten merken ook. Bijvoorbeeld onze vrienden van CUPRA.  De van oorsprong Spaanse racetak van Seat, maar inmiddels een tof losstaand merk, sprong dan ook als eerste in de internationale padelsoep. Ze richtten hun eigen CUPRA Padel Tribe op met topatleten zoals Federico Chingotto Arturo Coello Paula Josemaría en Juan Tello. Jij hebt er waarschijnlijk nog nooit van gehoord, maar deze jongens kennen het klappen van de zweep. CUPRA laat daarmee zien dat ze veel meer zijn dan koetsenbouwer en geloven in de toekomst van deze relatief nieuwe sport. Game. Set. 100% Match.