Federer gooit handdoek in de ring: een ode aan de GOAT van tennis

Wij zijn vanochtend met het verkeerde been uit bed gestapt. En niet omdat we geen zin hadden in werk of een kater hadden van gisteravond. Nee, nee, wij zijn de dag begonnen met een ochtendchagrijn omdat er slecht nieuws is. Tennislegende Roger Federer gaat op 41-jarige leeftijd namelijk stoppen. 

Een ode aan het Zwitserse icoon

“Tennis has treated me more generously than I ever would have dreamt, and now I must recognize when it is time to end my competitive career.” – aldus het Zwitserse icoon via Twitter en Instagram. De laatste jaren kampte Federer met steeds meer blessures en daardoor is het (tennis)balletje gaan rollen. Hoe zonde het ook is, aan elk tijdperk komt zijn einde. Om één van de GOATs van de tennissport een laatste ode te brengen, hebben wij zijn meest iconische prestaties even op een rijtje gezet.

Federers eerste Grand Slam

Tijdens zijn indrukwekkende loopbaan, was Federer de eerste mannelijke tennisser die twintig Grand Slam titels mocht bijschrijven aan zijn zogeheten ‘Palmares’. Maar, misschien wel de meest indrukwekkende Grand Slam kwam al toen Federer pas 21 was. Wimbledom, 6 juli 2003. Dat was de dag dat de Zwitser beter voor de dag kwam dan Philipoussis na 7-6, 6-2 en 7-6 te winnen. “De belangrijkste wedstrijd uit mijn leven.” Zo sprak Federer direct na de wedstrijd, nog niet wetende wat voor legacy hij zou achterlaten.

De ‘Career Slam’

Op het gras van Wimbledon was Federer simpelweg een ongetemd beest. In tennis dan hé. De man stond namelijk nog geen zes jaar later op het punt om zijn eerste ‘Career Slam’ binnen te slepen. Nadal was die periode sterker dan ooit, maar werd verrast door de Zweed R. Söderling. Deze kwam daarna in 2009 in de finale te staan tegen Federer. De man uit Zwitserland bleek uiteindelijk te sterk en won zo alle Grand-Slam toernooien minstens één keer. De emotie die dat met zich meebracht was ongekend. Een waar fenomeen. Roger that.  

TWIN-TIG(!) Grand Slams voor Federer

Uiteindelijk zou Federer maar liefst acht keer in het legendarische tennisstadion van Londen weggaan met de winst. Maar ook op andere locaties heeft Federer legendarische prestaties neergezet. Denk maar eens terug aan de Australian Open van 2018. Na een zinderende drie uur en zeven minuten aan tennis, ging Federer ervandoor met zijn twin-tig-ste Grand Slam-titel. “Mijn droom is weer uitgekomen, het sprookje gaat door.” Zo luidde het uit de keel van Federer na deze legendarische prestatie. Ondertussen zijn Djokovic en Nadal hem voorbij, maar Federer was ‘the first to ever do it’.

Olympische spelen? Federer kan het allemaal

Dat jaar van 2008, dat was sowieso een legendarisch jaar voor Federer. Naast zijn Career Slam binnen te slepen, boekte hij ook succes op de Olympische Spelen. In de kwartfinale werd de grootheid te kakken gezet door James Blake, en in Sydney en Athene greep de Zwitser eerder al naast het eremetaal. Maar tijdens de dubbelspelfinale in Beijng was het ein-de-lijk raak. Samen met Stan Wawrinka versloegen ze de Zweedse tegenstanders met 6-3, 6-4, 6-7 en 6-3. De winnende slag? Die kwam natuurlijk van Roger’s magische handen. Absolutely aced it.

Een grootheid, ook bij de ATP World Tour Finals

Je zou denken dat die erelijst niet heel veel beter meer kan worden. Think again buddy. Federer beunt lekker door met ongelofelijke prestaties neerzetten. Zo ook bij de ATP World Tour Finals. Een toernooi met alleen plek voor de acht beste spelers van de wereld. Het ‘WK’ van tennis, zo kan je het ook wel noemen. In 2003 won Federer eerder al zijn eerste Grand Slam, maar liet tijdens de ATP Finals zien dat hij overal de beste was. De Zwitser heeft dit toernooi werkelijk gedomineerd: meeste finales? Check. Meest gewonnen wedstrijden? Check. Meeste keren gekwalificeerd? Check. In totaal won hij zes ATP Finals in totaal, wederom het meeste aantal.

Federer: een ware sportlegende

310 weken als nummer één van de wereldranglijst en 102 titels in totaal. Acht titels op Wimbledom, zes op Australian Open, vijf op de US Open en eentje op de Roland Garros. Zes overwinningen tijdens de ATP Finals, een zilveren Olympische medaille op het enkelspel and last but not least een gouden tijdens het dubbelspel. Hoe ontiegelijk veel prijzen Federer ook heeft gewonnen, hij zal voornamelijk als GOAT herinnerd worden door zijn ‘nonchalante’ en prachtige speelstijl. Federer zal nooit vergeten worden.

LEES OOK
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…
Op de bank bij de broertjes de Boer
We zijn altijd wel te porren voor een potje LaLiga, maar deze keer is het net effe anders. In oer-Hollands weer rijden we via een modderig zijweggetje…