Liefde of lust? Wij geven je het antwoord

De wetenschap kan verrekte veel. Maar als er iets is waar de wetenschap soms ook het antwoord schuldig moet blijven, is het wel de liefde. Geef ze eens ongelijk, wij snappen er soms ook de ballen van. Wij hebben daarom – voor een vriend, kuch – even wat liefdesonderzoek gedaan – en hebben wat opvallende antwoorden gevonden.

Het antwoord op de vraag der vragen

Zo hebben we bijvoorbeeld het antwoord op de vraag: wanneer is iets nou liefde en wanneer is het lust? Lees dus vooral door als je blij bent wanneer je date vertrokken is after the deed is done. Mocht je dat trouwens hebben gehad, dan mag je signaal nummer één van lust al afstrepen. Goed, er zijn genoeg signalen, maar het signaal dat echt telt is de oogbeweging. Althans, als we liefdeswetenschapper Capiocco moeten geloven.

liefde, <strong>Liefde of lust?</strong> Wij geven je het antwoord
Foto: Screenshot Wolf of Wall Street

De wetenschap krijgt het, alweer, voor elkaar

Hij liet tijdens een onderzoek een groep testpersonen naar beelden van vreemden kijken. Gingen de ogen van de testpersoon alleen naar het gezicht, dan was de associatie daarbij liefde. Gingen de oogjes nou nog een stukje naar beneden, en daarna nog net iets meer naar beneden, dan had dat te maken met pure lust. Het tijdsbestek van de test? 0,5 seconden. Uitvoerig behandeld dus. Enfin, eerlijk is eerlijk: de hersenactiviteit werd bijgehouden waardoor de uitkomsten van het onderzoek helemaal accuraat zijn. In het geval van liefde werken er namelijk andere breinprocessen dan bij lust.

Wat als het al te laat is?

Maar hey, dat is dus allemaal preventief geneuzel. Als jij namelijk momenteel in een relatie zit en eigenlijk niet weet of je wel helemaal verliefd bent, dan heb je compleet nada aan dat onderzoek. Wij hebben dus nog even wat signalen verzameld waardoor jij zeker kan weten of de lust toch de overhand heeft boven de liefde.

  • Je luistert voor geen meter wanneer ze tegen je praat.

Snappen we op zich best maar het spreekt wel boekdelen. Als je echt in love zou zijn met je partner dan hou je bij wijze van spreken een notitieboekje bij met aantekeningen.

  • Ontbijtje op bed? Vergeet ’t maar.

Als jij het niet voor je partner overhebt om eens in de zoveel tijd een ontbijtje op bed te brengen, een boeketje te geven of uit eten te gaan, dan mag je je wel eens achter je oren krabben.

  • Wat vind je nou echt leuk aan haar behalve de grootte van haar decolleté? Hm?

Dus maat, wat maakt haar nou zo leuk dan?” “Uhm, ja, uhhh nou.. Uhm..” Zegt genoeg lijkt ons. Dumpen die handel want jij bent zeker niet verliefd.

  • Over gevoelens praten moeten we al helemaal niet beginnen.

In het algemeen praten mannen sowieso iets minder over gevoelens, maar als je dit ook met je partner niet doet dan gaat er echt iets verkeerd. Liefde brengt een gevoel van veiligheid en die voel jij blijkbaar allesbehalve.

fouten tijdens seks
Foto: Toa Heftiba