Legendarische sportmomenten waar je bij had willen zijn

Sport verbindt. Toen Feyenoord de Conference League-finale haalde, gunden Amsterdammers hen de beker. Als Nederland deze winter Qatar induikt, kleurt de Esdoornlaan in Loon op Zand ineens oranje. En sinds 2015 – het debuutjaar van Verstappen – heeft héél Nederland verstand van DRS, de apex en bandenmanagement.

Legendarische sportmomenten waar je kippenvel van krijgt

Die verbinding tussen mensen maakt sportmomenten vaak nóg mooier. Het levert herinneringen op voor het leven en als je jezelf in het juiste kamp bevindt, ook nog leedvermaak – No Michael no, this is so not right!

, <strong>Legendarische sportmomenten</strong> waar je bij had willen zijn
Foto: Netflix Media Center

 

De druk voor sportmomenten wordt van tevoren vaak al opgevoerd, bijvoorbeeld met online sportweddenschappen, maar het moment suprême blijft het allermooist. Helaas kan een mens niet op meerdere plaatsen tegelijk zijn, dus zijn er ook legendarische moments geweest waar je bij had willen zijn. En wij ook…

Gelukkig zijn die momenten wel vastgelegd en die delen we graag nog een keer met je. We hebben zes sportmomenten geselecteerd die tot de categorie ‘legendarisch’ behoren. Omdat we niet alleen voetbalwedstrijden willen showen, hebben we ook zes verschillende sporten gepakt: tennis, boksen, basketbal, voetbal, Formule 1 en atletiek.

Borg vs McEnroe

Nederlanders zijn dit jaar weer fan geworden van Wimbledon. Toekomstige toppers Tim van Rijthoven en Botic van de Zandschulp hebben ons weer trots gemaakt. Toch gaan we voor een legendarische wedstrijd terug naar 1980: Björn Borg vs John McEnroe.

De Wimbledonfinale van 1980 is er eentje die eigenlijk niet met woorden is te beschrijven. Met zijn blonde manen heeft meneer Borg dan al vier edities gewonnen, terwijl de 21-jarige McEnroe zijn eerste finale speelt. Het publiek is op-en-top Borg-fan omdat de brutale New Yorker McEnroe zich onpopulair had gemaakt in de halve finale.

De eerste set gaan naar McEnroe, set twee en drie naar de Zweedse superster. In set vier volgt de allermooiste tie-break aller tijden: liefst 34 punten lang wordt er geknokt als nooit tevoren. Uiteindelijk laat Borg veel matchpoints onbenut, terwijl McEnroe ook veel setpoints mist. Toch herpakt de Zweed zich en hij slaat zichzelf naar zijn vijfde Wimbledonbeker:

Muhammad Ali vs. Joe Frazier

Meerdere malen hebben deze legendarische boksers tegen elkaar gestreden in de ring. ‘The Fight’ in 1971, Madison Square Garden, werd gewonnen door Joe Frazier. De twee wedstrijden daarna in het jaar 1974 en 1975 werden beide gewonnen door Muhammed Ali. Vooral deze laatste wedstrijd ‘Thrilla in Manila’ werd er eentje voor in de boeken. Toen de coach van Frazier vroeg of de wedstrijd na de veertiende ronde kon stoppen, wist Ali dat hij de allerbeste bokser van die tijd was.

Voorafgaand aan deze wedstrijd wist Ali Frazier uit de tent te lokken door met deze woorden hem belachelijk te maken: “It will be a killa and a thrilla and a chilla when I get the Gorilla in Manila“. Dit zei hij terwijl hij een speelgoedgorilla sloeg.

Chigago Bulls vs Utah Jazz, 1998

Aah, Michael Jordan. Hij moest wel in dit lijstje voorkomen. Er zijn tal van legendarische wedstrijden die in dit lijstje niet hadden misstaan, maar game 6 van Chigago Bulls vs. Utah Jazz in 1998 spant de kroon.

Deze wedstrijd was gelijk ook het passende einde van Jordans carrière bij de Bulls. Met nog 5,2 seconden op de klok sprintte hij naar voren, deed abrupt een stap achteruit en scoorde. Daarmee bezorgde hij de Bulls met één punt verschil (87-86) hun zesde kampioenschap in acht seizoenen.

Eredivisie-ontknoping 2007

Ja, hier hadden de EK-finale uit 1988, de comeback van Liverpool in de Champions League-finale van 2005 of de goal van Agüerooooo kunnen staan.

Maar toch, maar toch… De Eredivisie-ontknoping van 2007 gaat voor ons de geschiedenisboeken in als on-ge-kend. Misschien ook gewoon omdat het hier in Nederland was. Op de laatste speeldag konden AZ, Ajax en PSV nog kampioen worden, met het AZ van legend Louis van Gaal op poleposition. De Alkmaarders moesten naar Excelsior, Ajax naar Willem II en PSV moest thuis tegen Vitesse.

Uiteindelijk verloor AZ, pakte Ajax een 0-2-overwinning en scoorde PSV er lustig op los. Zó goed dat PSV uiteindelijk er met schaal vandoor ging, terwijl ze als derde startte aan de seizoensafsluiting. Hieronder nog één keer de hele ontknoping, misschien goed voor AZ en Ajax-fans om even weg te kijken.

Eerste overwinning Max Verstappen

Krijgen we nu boze fans? Hier moet toch gewoon de laatste ronde van de GP van Abu Dhabi 2021 staan?

Ja, misschien wel, misschien niet… We vonden het een beetje voor de hand liggend. De allereerste overwinning van Verstappen was namelijk ook écht legendarisch. Op 15 mei 2016 pakte de toen 18-jarige coureur op fenomenale wijze de overwinning in Spanje. En het mooiste van alles? Het was zijn debuut voor Red Bull Racing in de RB12. Door die overwinning werd hij zowel de eerste Nederlandse, als de jongste winnaar ooit van een Formule 1 Grand Prix. Als dat niet legendarisch is…

En wanneer weet je zeker dat je een grootheid wordt? Als je door Niki Lauda de hemel in wordt geprijsd:

Lachende Usain Bolt

Usain Bolt heeft in totaal acht gouden medailles gepakt op de Olympische Spelen, maar toch pakken we een moment uit een halve finale. Tijdens de halve finale 100m sprint in Rio wint de Jamaicaan lachend de wedstrijd. Net voordat hij over de streep trappelt, kijkt hij naar links, zet zijn Colgate-lach op en lacht hij naar het vogeltje. Het is kenmerkend voor de wereldoverheersing van Bolt op de atletiekbaan. Fotograaf Cameron Spencer legde de legendarische nieuwsfoto vast en vertelt in dit interview hoe dat ging.

LEES OOK
MANIFY Gift Guide: Father’s Day
Ja, ja. De dag waarop je jouw ouweheer in het zonnetje gaat zetten, komt er weer aan. En dan hebben we het natuurlijk over Vaderdag. Wat heeft-ie…
De meest iconische campagnes van Kith
Bij elke seizoenswisseling zitten wij vol ongeduld de insta-pagina van Kith te herladen. Sinds de eerste campagne van de streetweargiganten toveren ze alle Hollywood sterren namelijk om…
Inspiratieguide voor de grandpa core-stijl
Ontwerpers die de verstofte schoenenkast van je opa als inspiratiebron gebruiken voor nieuwe sneakers en een overvloed aan cardigans op straat. Grandpa core is in volle motie.…