Sharing is caring: duurzame ‘leenconcepten’ waar we fan van zijn

Soms barst bij ’t horen van het woord ‘lenen’ al een fikse discussie los. Het leenstelsel zou van geen kant kloppen, de rente neemt alsmaar toe en ga zo maar door. Lenen is een no-go topic.

De vijf leenconcepten van dit moment

Toch zijn we helemaal niet vies van het concept ‘lenen’. Sterker nog, er worden op de markt flink wat ‘leenconcepten’ uitgebracht. Niet zo gek ook, want het is vaak een stuk voordeliger en duurzamer. Daarom hebben wij voor jou dé vijf leenconcepten van dit moment op een rijtje gezet.

1. Fairphone

Het apparaat waar we veruit het meeste tijd aan spenderen blijft toch de mobiel. Een ‘simpele’ iPhone kost een flinke duit en is daarnaast na 2 tot 3 jaar alweer ingewisseld voor een nieuw exemplaar. Dat is niet alleen zonde van je portemonnee, maar ook voor het milieu. Daarom heeft Fairphone iets bedacht: een service Fairphone Ease die de levensduur van een mobiel met zo’n vijf verlengt, door toestellen in bruikleen aan te bieden. Het chillste van allemaal? Als je een keer op je snufferd gaat na het stappen dan levert Fairphone jou onderhoud- en reparatieservice.

2. Mud Jeans

Dat je veel dingen kan leasen wisten we al: auto’s, wasmachines, elektrische fietsen… Noem het allemaal maar op. Toch keken wij er redelijk van op toen Mud Jeans met het idee kwam om broeken te leasen. Je leest het goed, bij Mud Jeans hoef je geen broeken aan te schaffen, maar heb je een lease lidmaatschap. Voor 12 maanden betaal je een klein tientje per maand, en daarna zijn de jeans van jou of kan je ze ruilen voor een nieuw paar. Ook hier werkt het concept weer circulair, wat betekent dat alle producten na gebruik worden herbruikt.

lenen, Sharing is caring: duurzame <strong>&#8216;leenconcepten&#8217;</strong> waar we fan van zijn
Foto: Mud Jeans

3. Lynk & Co

We zien ze steeds vaker over de Nederlandse wegen cruisen: de opvallende Lynk & Co wagens hebben hun doorbraak gemaakt. Het bedrijf werkt met een abonnementenconcept, waardoor je de auto niet bezit, maar er wel gebruik van kan maken. Volg je hem nog? Je betaalt 500 euro per maand voor het abonnnement, dus als je vier maatjes kent die ook nog een auto nodig hebben komt het ideaal uit.Dat is een kleine honderd euro per maand, all-in. Niet alleen ziet de wagen er heel dik uit, hij is ook voorzien van het modernste interieur en hightech equipment.

lenen, Sharing is caring: duurzame <strong>&#8216;leenconcepten&#8217;</strong> waar we fan van zijn

4. Ikea – Move & Rent

Naar Ikea gaan is tegenwoordig bijna gelijk aan een dagje uit. Nieuwe zitbank nodig? Zo gefikst. Nieuw bureau voor het thuiswerken? No problemo. Ikea heeft het allemaal. Maar wat als wij je vertellen dat je helemaal niks hoeft te kopen van Ikea om daadwerkelijk languit op een Ikea-bank te liggen? That’s right, het Zweedse bedrijf maakt sinds een tijdje namelijk gebruik van ‘Move & Rent’. Hierbij sluit je een termijncontract af, waarna je meubels nadat de termijn afloopt weer worden gerecycled en doorgaan naar de volgende klant. Duurzaam, cheap en je wordt ook nog eens voorzien van ‘all-inclusive’ service.

lenen, Sharing is caring: duurzame <strong>&#8216;leenconcepten&#8217;</strong> waar we fan van zijn
Foto: Bigstock

5. Share Your Clothes

Je kan je kleding dus leasen, maar met het concept ‘Share Your Clothes’ kan je ook non-stop nieuwe outfits huren van anderen. In de winkel van Claudia Sträter huur je namelijk (vintage) items van andere Claudia Sträter klanten. Niet alleen levert dit concept verduurzaming op, maar het geeft ook nog eens aan goede doelen. Zo worden KWF en DressforSucces ondersteund met een gedeelte van de opbrengst.

lenen, Sharing is caring: duurzame <strong>&#8216;leenconcepten&#8217;</strong> waar we fan van zijn
Foto: Clark Street Mercantile