De duurste en goedkoopste landen om je rijbewijs te halen

CREDITS: Nicolai Berntsen | Unsplash

Met 300 km/h de Duitse autobahn onveilig maken in een Audi RS6. Een machtig gevoel, want autorijden is heerlijk. Het lekkerste is toch wel om een machtige bestemming in het vooruitzicht te hebben. Het liefste in een dikke bak natuurlijk. Hiervoor is het wel handig om een rijbewijs B te hebben. Anders wordt het een duur grapje. In Nederland is het niet goedkoop om je rijbewijs te halen, dat weten we allemaal. Maar als je dat pasje eenmaal hebt, geeft het een ongekend gevoel van vrijheid.

De duurste én goedkoopste landen om je rijbewijs te halen

In Nederland ben je dus al gauw flink wat centen kwijt. Er is wereldwijd onderzoek gedaan door Compare The Markting Australia naar de kosten van het halen van je rijbewijs. Hierbij is er gekeken naar de kosten van je praktijk-en theorie-examen bij elkaar. Deze zijn uitgedrukt in dollars, wel zo overzichtelijk.

Rijbewijs
Foto: Evgeny Tchebotarev

Uitkomsten

Nederland staat op nummer 2. Een zilveren plak, maar dat is in dit geval geen goed teken. Het bekent dat het flink veel centjes kost om je examens te halen in ons kikkerlandje. Bij elkaar kost het een krappe €150 om een auto te mogen besturen. Legaal dan. Omgerekend is dit $174.

Als je écht voor een paar centen je rijbewijs wil halen moet je in Rusland zijn. Daar betaal je bizar weinig. Ze geven het nog net niet bij een pakje boter. Voor $2.08 kun je je theorie en praktijk examen binnenslepen, insane. Het lijkt dus voordelig om even een retourtje Rusland te pakken om daar je pasje binnen te slepen. Helaas gaat dat in werkelijkheid niet zo. Je moet namelijk wel ingeschreven staan in dat land om daar je rijbewijs te halen.

En voor de rest van de wereld, kijk zelf maar:

Rijbewijs
Foto: Compare The Market
LEES OOK
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…
Op de bank bij de broertjes de Boer
We zijn altijd wel te porren voor een potje LaLiga, maar deze keer is het net effe anders. In oer-Hollands weer rijden we via een modderig zijweggetje…