Jij moet meer boeken lezen. Dit is waarom!

CREDITS: Jovydas Pinkevicius | Pexels

Tijdens je studie heb je veel moeten lezen en als kind heb je het vaak gehoord: lezen is goed voor je. Als kind heb je het geleerd op de basisschool, maar tegenwoordig doe je er weinig mee. Maar lezen is nog steeds een goede bezigheid. Nu denk je waarschijnlijk: ik ben nu toch aan het lezen, want je leest dit artikel. We hebben het over de voordelen die boeken lezen met zich mee brengen. Check ze hieronder!

Jij moet meer boeken lezen. Dit is waarom!

In Nederland is het nodig om de taal goed te begrijpen. Maar lang niet iedereen is in staat om simpele taken te doen als een formulier invullen. In ons kleine kikkerlandje is één op de zes mensen laaggeletterd. Deze personen hebben moeite met het begrijpen van teksten op verkeersborden, reizen met het openbaar vervoer en kunnen vaak hun kleinkinderen niet eens voorlezen. Maar als je daar last van hebt zou je al zijn afgehaakt. Lezen is erg goed voor je. Uit onderzoeken blijkt dat het goed is voor een grote woordenschat tot zelfs een socialer leven.

Concentratie en focus

Door veel te lezen word je er niet alleen beter in, maar je traint ook je concentratievermogen. Uit onderzoeken van onder andere de Stanford University blijkt dat je tijdens het lezen van een boek letters omzet in informatie. Dit proces vereist concentratie. Door dit vaak te herhalen ontstaat geconditioneerd gedrag. Dit soort gedrag kost minder energie dan wanneer je iets nieuws aan het leren bent. Denk aan auto rijden, dit heb je ook ooit aangeleerd, maar doe je nu zonder na te hoeven denken. Dit heb je geconditioneerd. Zo heb je dus tijd om over andere dingen na te denken.

Focus en Concentratie boeken lezen
Foto: SplitShere

Lezen tegen stress

Wanneer je woord voor woord weg werkt ben je in diepe focus. Je sluit dan de omgeving volledig af. Dit geeft je lichaam de kans om zich te ontspannen en werkt erg stress verlagend. De Universiteit van Sussex heeft aangetoond dat zes minuten per dag je stress tot ruim 68 procent verminderd.
Ook zorgt het lezen van een boek ervoor dat je op latere leeftijd minder kans hebt op ouderdomsziekten als dementie. Je zou door veel boeken te lezen zelfs 23 maanden langer leven hebben ze onderzocht bij de Universiteit van Yale.

Boeken lezen
Foto: Tim Gouw

Social skills uit boeken

Lezen op zich is een asociale bezigheid. Je bent tenslotte enkel met jezelf bezig. Maar door veel te lezen kun je je sociale skills een flinke boost geven. De Universiteit van Amsterdam heeft in verschillende studies aangetoond dat lezen je empathisch vermogen vergroot: mannen die frequent lezen kunnen zich beter inleven in de gevoelens van anderen. Ze zien tijdens het lezen veel personages die zich in allerlei bochten moeten wringen om het gewenste resultaat te behalen. Dit is informatie die je onbewust gaat toepassen in jouw dagelijks leven.

Lezen heeft dus allerlei voordelen. Zowel fysiek als mentaal wordt je er beter van. Op naar de bieb dan maar! Check dan eens dit boek: hyperfocus van Chris Bailey.

Boeken lezen
Foto: Pixabay
LEES OOK
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…
Hoe de surfcultuur een modegolf werd
Surfcultuur is een van de enige culturen die tegenwoordig wordt uitgekotst door de eigen doelgroep, terwijl hij door alle anderen juist omarmd wordt. De evolutie van surfcultuur…