Een echte Irish Coffee: zo doe je dat

CREDITS: Grafmex | Pixabay

Na een fancy dinner – met de benodigde hoeveelheid alcohol – wil je even uitbuiken aan de koffietafel. Je neemt geen normaal bakje koffie, want ontnuchteren doe je de volgende ochtend maar. Een Irish Coffee is dé ideale keuze om nog even door te pakken. De hoeveelheid drank en de shot koffie geven je een flinke opkikker om daarna nog door te gaan.

Zo maak je zelf de perfecte Irish Coffee

De kans is groot dat je Irish Coffee vaak anders smaakt. Andere koffie, andere drank of te veel room. Het is allemaal van groot belang. Nu je in deze tijd toch nergens heen kan, kun je net zo goed zelf proberen om zo’n kunststukje te maken. Hier moet je op letten bij het maken van een Irish Coffee. Plus: je krijgt ook het recept van ons.

Irish Coffee
Foto: Max Nayman

Hoofdingrediënten

Koffie en whiskey zijn natuurlijk dé hoofdingrediënten. Laat ten eerste je normale voorkeur van koffie los. In deze mix proef je daar namelijk toch niks meer van. Voor de Irish Coffee is het belangrijk dat je een lekker fors bakkie zet. Je wil namelijk dat de smaak van koffie wel door de drank heen komt. Daarnaast ga je bij dit hoogstandje altijd voor een goede whiskey, nooit een andere soort drank. Het beste is Ierse whiskey. No shit, het heeft niet voor niks Irish Coffee. Als je de traditie wil volgen moet je whiskey kiezen die maar liefst drie keer gedestilleerd is. Dat is het echte werk.

Finishing touch

De Irish Coffee staat of valt eigenlijk bij de afwerking. Room en bruine suiker zijn hierbij key. De room moet licht geklopt worden totdat deze een klein beetje stijf aanvoelt, maar nog wel te gieten is. Daarnaast geeft de bruine basterdsuiker een gekarameliseerde toevoeging die dit drankje helemaal afmaakt. Het zijn toevoegingen die het verschil maken.

Irish Coffee
Foto: 🇸🇮 Janko Ferlič

Recept

Stap 1: Het recept begint eigenlijk bij het glas. Vul deze met heet water en laat het tien seconden staan. Je hebt echte Irish Coffee glazen, maar een theeglas voldoet ook. Een mok is echt een no go. Niet doen dus.

Stap 2: De tweede stap is om de bruine basterdsuiker in het glas te doen. Een afgestreken theelepel is precies genoeg.

Stap 3: De lekkerste stap is om de Ierse whiskey toe te voegen. Giet de meest mannelijke drank rustig over de bruine basterdsuiker.

Stap 4: Na de whiskey giet je de hete koffie in het glas. Je kunt er voor kiezen om die twee te roeren, maar je kan ook de drank onderin laten zitten. Dit geeft een laagjeseffect waarbij de koffie op de drank ligt. Dan voel je je echt een professional.

Stap 5: Voeg als laatste de room toe als topping. Om het soepel te laten verlopen kun je de bolle kant van een lepel gebruiken om de room op te gieten.

Stap 6: Geniet, en drink met je maten. Ja, je leest het goed. In je eentje drinken is toch minder gezellig. Proost.

Irish Coffee
Foto: Maria Orlova
LEES OOK
DENHAM x TeamNL
Terwijl we ons opmaken voor de halve finale tegen Engeland, staat het volgende grote toernooi alweer voor de deur. Vanaf 26 juli begint de strijd om de…
Pusha T schuift aan de tafel van Louis Vuitton
Pharrell heeft als creatief directeur van Louis Vuitton ondertussen zijn hele entourage meegenomen naar het iconische modehuis. In zijn eerste campagne schitterde Rihanna in de spotlights, Jay-Z…
Weekend Desires #343
Kom maaaaaar door! Het is weekend, en dat willen we weten ook. Geniet van je vrije dagen met de állermooiste dames van het moment: View this post…