Internationale business etiquette waar je punten mee scoort

CREDITS: Screenshot The Wolf of Wall Street | Universal Pictures

De wereld bestaat uit ontzettend veel verschillende culturen. Elke cultuur heeft wel van een aparte etiquette. In China is boeren, slurpen of smakken juist een teken dat het eten heerlijk heeft gesmaakt. En steek niet je duim op in het Midden-Oosten als je iets oké vindt, want dan zeg je simpelweg: “F*ck you!”. Flink lastig om zulke etiquette te onthouden. En dus heel makkelijk om jezelf flink voor schut te zetten of zelfs een ruzie te veroorzaken als je daar nieuwe mensen leert kennen. Goed opletten dus.

Internationale business etiquette waarmee je punten kan scoren

Als je een business man bent, kom je waarschijnlijk vaak in veel verschillende landen. Extra lastig om deze etiquette in je koppie op te slaan. Daarom hebben we een aantal internationale etiquette op een rijtje gezet per land. Zo weet je de do’s waar je punten mee kan scoren, en de don’ts waar je ver vandaan moet blijven.

Etiquette
Foto: Bigstock

VS

Het maakt niet uit waar je heengaat in VS; je moet politieke gesprekken te allen tijde vermijden. Dat eindigt nooit goed. Wat je daarentegen wel moet oefenen, is business talk combineren met een sport. Als je met een hoge pief wil spreken, dan gaat dit zeer waarschijnlijk gepaard met een potje golf. Let tijdens dit potje op dat je niet in z’n personal space komt, want dat wordt niet gewaardeerd.

Brazilië

In Brazilië is het belangrijk om een goede klik te hebben voordat je de business talk toepast.  Als je deze klik hebt moet je niet raar opkijken als je een paar tikken op je schouder krijgt. Soms komt er zelfs een knuffel aan te pas. En als je een goede deal voor elkaar hebt gekregen, kan het ook geen kwaad om een knuffel terug te geven. Mocht je deze deal willen vieren met een cadeau, kom dan niet met iets paars of zwarts. Die kleuren staan namelijk voor rouwen en begrafenissen.

Duitsland

Je weet wat ze zeggen: Duitsers maken geen grappen. En dat is terug te zien in de etiquette die ze hanteren. Geen plotselinge veranderingen in transacties en sla geen details over tijdens je besprekingen. Kom ook zeker niet fashionably late, want dat waarderen de Duitsers écht niet. Op tijd komen is dus essentieel, anders kun je het wel schudden.

Herenhorloge
Foto: Andrea Natali

Rusland

Het stereotyperende beeld van de Russen klopt volledig. En dat vinden we zeker niet erg. Sla dus geen drankje af, want ze zijn daar niet vies van een stevig glaasje. Probeer van tevoren ergens een flink vette hap te scoren, anders kan het nog eens zwaar op de maag vallen.

Mexico

Mexico is de plek om je zoetsappige hart te laten spreken. Hier houden ze van warme gesprekken en de cultuur. Er wordt niet geleefd om te werken, maar gewerkt om te leven. Als je aan komt kakken met een ‘Tijd-is-geld-mentaliteit’ kun je het wel schudden. Wij Nederlanders zijn vaak direct met onze woorden, dat gaat hier niet werken. Knoop dus een warm gesprek aan om zo die deal binnen te harken of vrienden te maken.

India

In India zijn bloemen en snoepjes echt dé shit. Neem dus een bosje mee naar je afspraak, dan scoor je alvast wat punten. Geen flauw idee waarom je het zou doen bij een vreemde, maar raak vooral niet het hoofd aan. Deze wordt beschouwd als de stoel van de ziel. Misschien is het bedoelt voor mensen met een gekke fetisj, maar niet doen dus.

Hong Kong

Een hapje eten tijdens een zakelijke afspraak is tegenwoordig gebruikelijk. Zo ook in Hong Kong. Ook al wil je misschien het middelpunt van de afspraak zijn, het bemachtigen van de middelste stoel aan tafel is een hele eer. Sla dit aanbod in eerste instantie af en wees dus niet te gretig, daar houden ze niet van. En als je ober wil laten komen voor nog een pilsje doe je dat niet met je wijsvinger. Dat staat gelijk aan het knippen met je vingers en Europa, gewoon niet netjes.

Etiquette
Foto: Mathias Arlund

Zuid-Korea

De Zuid-Koreanen houden ervan om eerst iemand goed te leren kennen voordat ze ermee in zee gaan. Je kan dus gerust een hele dag vrij plannen als je een afspraak hebt met deze mensen. Ze willen namelijk net zolang door ratelen totdat ze zich comfortabel voelen met je, dan pas wordt er over zaken gepraat. Wees dus vriendelijk en ga niet pushen om weg te willen.

Australië

Australiërs zijn straight to the point. Dus geen lang lulverhaal. Je dient te zeggen waar je voor komt. Ze zijn namelijk eerlijk en laten het ook duidelijk merken als ze het ergens niet mee eens zijn. Als je de deal rond hebt en daarna een kroeg induikt om het te vieren, dan is het wel gebruikelijk om een rondje te geven. En als je toch iets te vieren hebt is dat geen probleem.

Japan

Als je van zingen houdt, is Japan hét land om een deal te sluiten. Hier wordt namelijk een band gecreëerd door middel van karaoke, en dit aanbod afslaan is niet netjes.

Hoewel je in Nederland misschien gewend bent dat mensen het juist fijn vinden om bij hun voornaam genoemd te worden, is dat in Japan niet het geval. Het is juist een teken van respect om op zakelijk gebied mensen aan te spreken met hun achternaam. Om je daarna volledig te laten gaan bij de karaoke voelt misschien gek, maar het hoort bij de cultuur. En als je een beetje kan zingen is het de ideale manier om indruk te maken.

Etiquettte
Foto: Skitterphoto