Goed verhaal: inbreker komt in Buckingham Palace oog in oog met de koningin

Verhalen worden met de tijd mooier, dat bewijst dit verhaal maar weer eens. In 1982 brak Michael Fagan Buckingham Palace binnen. Niet één, maar twee keer. En hij schopte het zelfs tot de kamer van de Koningin.

In de nacht van 9 op 10 juli klom Fagan ongezien naar het dak van het paleis. Op het dak verloor hij zijn schoenen al, maar dat weerhield hem niet. Hij brak in en kwam uiteindelijk oog in oog met Queen Elisabeth te staan. Haar naam stond netjes op de deur vermeld, dus dat was niet zo moeilijk.

Inbreken in Buckingham Palace

Voordat Michael arriveerde bij de kamer van de koningin, wandelde hij op zijn gemakje ongezien door het paleis. Het alarm ging tot twee keer toe af, maar de politie zette het af omdat er werd uitgegaan van een fout. Het werd destijds een landelijk schandaal en zelfs de Minister van Binnenlandse Zaken bood zijn ontslag aan. Alleen dat vond de Koningin onnodig.

Michael legt uit in een interview: “Het was een tweepersoonsbed, maar een eenpersoonskamer. Het is zeker: ze sliep daar alleen in. Haar nachthemd was een van die Liberty-prints en het viel tot op haar knieën.” Hij was banger dan ooit tevoren en de Koningen schreeuwde het uit van angst en liep hard weg. Een ongewapende lakei kwam even polshoogte nemen en kwam Michael tegen. De bewuste lakei vond dat hij wel een drankje kon gebruiken en bood hem een glas whisky aan. Samen zijn ze naar de voorraadkamer van het paleis gegaan en de lakei schonk een glas Famous Grouse whisky voor hem in.

inbreker buckingham, Goed verhaal: inbreker komt in Buckingham Palace oog in oog met de koningin

Niet de eerste keer

Een maand eerder flikte Michael hetzelfde kunstje. Hij klom het paleis binnen via een meisjeskamer en kwam in een doolhof van gangen terecht. Hij kon alle kamers herkennen, behalve een kamer met het bordje wc erop vermeld. Nadat hij na een tijd nog geen wc had gevonden, besloot Fagan te plassen in een bak met eten. Om het allemaal nog iets gekker te maken dan het al is: hij stapte ook nog Charles’s kamer binnen en trok een fles wijn van de plank. ‘Goedkoop Californisch’ was zijn conclusie. In het paleis probeerde hij een aantal tronen uit om op te zitten, maar sommige waren iets te zacht naar zijn mening.

Twee jaar later kwam de beveiliging van het paleis zijn sandalen terug brengen die hij op het dak was verloren. Hij werd na deze twee incidenten naar een geestelijke gezondheidszorg gestuurd.

inbreker buckingham, Goed verhaal: inbreker komt in Buckingham Palace oog in oog met de koningin