Hybride werken is de toekomst: hoe doe je het goed?

Thuiswerken, is het niet prachtig? Net even wat later opstaan, geen spierpijn in je kuit van het zware koppelingspedaal in de ochtendspits, je eigen bakje koffie en gewoon je broek pas aantrekken wanneer jij daar zin in hebt. Tuurlijk, elke dag afgezonderd achter je bureau zonder leuke gesprekjes tussendoor met collega’s, was tijdens Covid ook weer niet fantastisch. Maar daar waar Covid nu lijkt te zijn verdwenen, is het thuiswerken juist gebleven en werken veel bedrijven hybride.

Succesvol hybride werken

En dat hoeft wat ons betreft nooit meer te verdwijnen. Een aantal dagen in de week gezellig op kantoor vertoeven en een aantal dagen in de week de voordelen van het thuiswerken. De kunst is wel om thuis net zo gemotiveerd te zijn als op kantoor. Dat kan nog wel eens lastig zijn. Niemand om even tussendoor mee te sparren of te kletsen, niet even met collega’s lunchen. Hoe haal je het meeste uit thuiswerken? En hoe blijf je gemotiveerd?

 

hybride, Hybride werken is de toekomst: hoe doe je het goed?
Foto: Kornél Máhl

Heel belangrijk met hybride werken is routine. Ook als je thuiswerkt. Ga iedere dag om dezelfde tijd achter je bureau zitten en probeer ook iedere dag rond dezelfde tijd te stoppen. Maak daarbij voor jezelf een plan. Stel een to do lijst op met de zaken die je die dag wilt aftikken en wees daarbij realistisch. Wat is haalbaar? In die routine is het ook slim om je vaste ochtendritueel te volgen. Pak je ontbijtje mee, vergeet je heerlijke bakje zwarte goud niet en stel het aantrekken van die broek niet te lang uit.

Baken je territorium af

Zorg dat je in huis een plek hebt die echt in teken staat van ‘werk.’ Zo houd je werk en privé in hetzelfde huis toch gescheiden. En bouw op die plek een superchille officespace voor jezelf. Dat kan bijvoorbeeld door het aanschaffen van de kantoormeubelen, zoals het juiste bureau of een degelijke stoel. Ook de geschikte apparatuur is van belang. En niet te vergeten: houd deze ruimte clean en opgeruimd. Want het is thuis al lastiger om geconcentreerd te blijven, laat staan als het er een zooitje is. Zo wordt het thuiswerkgedeelte van het hybride werken ook een succes.

hybride, Hybride werken is de toekomst: hoe doe je het goed?
Foto: Mikey Harris

Koffie en pauze

We hadden het al even over routine. Onderdeel daarvan is het uitbalanceren van je pauzes. Neem met regelmaat een korte pauze. Op kantoor gebeurt er steeds van alles om je heen. Een praatje hier, een kort wandelingetje daar. Dat gebeurt thuis veel minder, dus moet je ervoor zorgen dat je dat soort momentjes voor jezelf neemt. Je kunt namelijk niet uren achter elkaar productief zijn.

En mis je het koffiemomentje met je collega’s toch te veel als je thuis aan de slag bent? Plan gewoon een online meeting in met je favoriete collega’s om even een virtueel bakje koffie te doen. Spar even over het werk en bespreek waar je op vast loopt. En klets even over niet-werk gerelateerde zaken. Want laten we eerlijk zijn, op maandag wil je gewoon even kletsen over hoe je weekend was. Ook al is de vraag ‘hoe was jouw weekend’ ongeveer de grootste cliché op de werkvloer.

hybride, Hybride werken is de toekomst: hoe doe je het goed?
Foto: Nathan Dumlao

Word een digital nomad

Heb je al deze zaken al onder de knie? En vind je het thuiswerken juist gezegend? Breng dan het hybride werken to the next level en ga al reizend werken. Uit onderzoek door Fiverr en Lonely Planet is gebleken dat een steeds groter deel van de digital nomads getrouwd zijn en kinderen hebben. Meer dan 1400 nomaden zijn ondervraagd, meer dan de helft had een partner en kinderen. Om voor de nomadische levensstijl te kiezen hoef je dus niet jong of single te zijn. Zo kun je, terwijl je het avontuur opzoekt en op reis gaat, geld in het laatje blijven brengen.