Een kijkje in ’t buitenaardse hoofdkantoor van Apple

CREDITS: Apple.com

De techgigant Apple heeft wereldwijd veel bloedmooie winkels. Wereldberoemd is natuurlijk de Apple-store in New York. Toevallig in de Big Apple. Maar ook onze eigen Apple-store op het Leidseplein in Amsterdam mag er zijn. Daarnaast zijn de Apple-vestigingen in Sjanghai en in Grand Central New York volgens kenners de mooiste Apple- stores. Alleen deze vestigingen kunnen niet tippen aan het adembenemende hoofdkantoor van het Amerikaanse merk.

Hoofdkantoor van Apple: buitenaards mooi

‘Apple Park’ kostte maar liefst $5 biljoen dollar. En dat is niet verrassend als je ziet wat het hoofdkantoor allemaal te bieden heeft. Apple Park is gebouwd in Cupertino in California. Het gruwelijke kantoor is gebouwd op 176 hectare en heeft acht jaar geduurd om goedgekeurd te worden. De Apple-medewerkers begonnen in 2017 in het gebouw te werken. Het gebouw heeft maar liefst vier verdiepingen en is 2.800.000 vierkante meter. En hoewel het gebouw huge is, is het ook milieuvriendelijk.

hoofdkantoor
Foto: Apple.com

It’s all about nature

De visie van Steve Jobs was het creëren van een toevluchtsoord in de natuur in plaats van een typisch kantoor. Ongeveer 80% van Apple Park is groene ruimte vol met bomen en planten. In de grote boomgaarden op het terrein groeit fruit die wordt gebruikt in de cafetaria’s. Daarnaast is het dak bedekt met zonnepanelen, die goed zijn voor 75% van de totale stroombehoefte. Bovendien is het gebouw bestand tegen heftige weersomstandigheden als aardbevingen. Wel zo handig.

Niet te zuinig

De kosten zijn niet voor niets sky high. Dit komt voornamelijk door het circulaire ontwerp. Al het materiaal in het gebouw is rondgebogen. En dat mag wat kosten. Het cirkelvormige hoofdkantoor is immens. De omtrek is anderhalve kilometer, het is zelfs zo groot dat je transport nodig hebt om van A naar B te komen. Daarom zijn er bussen en fietsen gefixt voor alle werknemers.

Maar dat is niet alles. Het hoofdkantoor heeft zeven cafés en een fitnesscentrum waar je in de pauze aan je gains kan werken. Bovendien heeft het gebouw een Steve Jobs-theater, die plaats biedt aan duizend mensen. Ook zijn er twee grote gebouwen voor onderzoek en ontwikkelingsfaciliteiten, plus een zorgkliniek voor medewerkers.

Ben je benieuwd hoe het brute Apple-hoofdkantoor er écht uitziet? Dan kan je het gebouw met je eigen ogen zien in het bezoekerscentrum. Wel is een groot deel gesloten voor bezoekers. Dus met deze video en foto’s kom je ook al ver:

Foto’s: Apple.com

LEES OOK
Maak kennis met de Porscheboerderij
Normaal ga je even snel langs de garage voor een kleine onderhoudsbeurt. Niks meer, niks minder. Behalve bij de Autobarn dan: bij deze garage blijf je waarschijnlijk nog…