Etiquette die jij waarschijnlijk breekt

Beleefdheid is een eigenschap die iedereen wel tevoorschijn kan halen wat zorgt voor de juiste waardering. Maar er zijn ook nog een aantal andere sociale, etiquette waarvan je niet eens wist dat ze bestonden. Er zijn er veel, maar deze sociale etiquette heb jij sowieso ook wel eens verbroken of wist je gewoon niet dat ze bestonden.

De etiquetten die snel worden verbroken

Wanneer we het over etiquetten hebben, komt het beeld al snel naar voren dat je met een paar boeken op je hoofd, rechtop moet lopen. Maar er zijn ook de kleine, sociale etiquetten waar we ons toch wel echt aan moeten houden, wil je een nog meer gewaardeerde man worden.

Je klinkt het glas tijdens een toast

Niks dan normaal dat je een vriendendiner hebt en even wil toasten op het goede leven. Maar houd er rekening mee dat er nooit geklinkt mag worden met de glazen. In plaats van dat je dat doet, hef je alleen het glas. In de middeleeuwen werd er met het glas geklinkt, met de bedoeling dat er wat drinken in het andere glas werd gemorst. Zo wist men zeker dat er geen vergif in het drinken zat. Nu is dat nergens meer voor nodig (hopen we) en hef je alleen het glas. Het klinken kan daarnaast voor beschadiging van de glazen zorgen.

Etiquette regels, Etiquette die jij waarschijnlijk breekt

 

Je geeft alleen het zout aan

Wanneer je lekker met wat vrienden aan het dineren bent, kan de vraag van je buurman voorbij komen of je even het zout wilt aangeven. Weet hierbij dat je niet alleen het zout, maar ook de peper aan moet geven. Ook al heeft de zout- vrager specifiek alleen het zout nodig, toch zijn deze twee onafscheidelijke vrienden van elkaar. En onthoud hierbij ook: altijd rechts doorgeven. Door tegen de klok in iets van eten aan te geven, zorgt dat voor een bepaalde orde aan tafel. Zo kan de situatie niet voorkomen dat diegene zowel van links, als van recht iets krijgt aangeboden.

Misschien wat heftig, maar het zal wel opvallen als je het goed doet!

Je hoest in je rechterhand

Wanneer je moet hoesten of niezen, houd jij je hand voor je mond. Netjes, keurig. Maar wanneer je je rechterhand hiervoor gebruikt, gaat het toch net wel even fout. Deze hand is je sociale hand waarbij je alles en iedereen aanraakt. Je linkerhand is dus jouw maat als het aankomt op het opvangen van bacteriën. Dus als je jeuk hebt, moet hoesten of niezen, gebruik dan je linkerhand om het probleem te verhelpen.

Je draagt je tas of andere spullen, in je rechterhand

Ook zoiets wat je zoveel mogelijk moet vermijden. Wanneer jij jouw tas aan de rechter kant draagt, zorgt dat ervoor dat je snel moet wisselen wanneer je je aan iemand voorstelt. Dit ziet er dan heel klungerig uit wat niet heel goed zorgt voor een goede, eerste indruk. Daarom houd je je rechterhand altijd vrij, zodat je bent voorbereid op het ergste.

Etiquette regels, Etiquette die jij waarschijnlijk breekt

Je neemt een slok nadat er een toost is uitgebracht voor jou

Als iemand een toost uitbrengt, wat speciaal gericht is voor jou, lijkt het goed om samen met iedereen een slokje van je drankje te nemen, toch? Fout! Drink nooit tere ere van jou wanneer er een toost op je wordt gedaan. Houd het glas (nooit leeg) bij je, maar drink niet.

Je wijst naar een vriend

Het is toegestaan om naar iets te wijzen, maar als je naar iemand wilt wijzen om bijvoorbeeld te laten zien wie je bedoelt, mag dat absoluut niet. Als je toch iemand wilt aanduiden, wijs dan niet met een vinger maar gebruik dan een open hand.

Bel nooit in openbare publieke ruimtes

Mobiele telefoons zijn niet meer weg te denken in ons leven. De meesten van ons hebben altijd een telefoon op zak en zouden er niet aan denken om het huis te verlaten, zonder telefoon. Mensen zijn al wel toleranter geworden tegenover telefoongesprekken in het openbaar. Het wordt echter nog steeds als onattent beschouwd, om met onze mobiele telefoon een eenzijdig gesprek te horen. Deze plaatsen omvatten wachtkamers van elke aard dan ook (met name doktersposten), openbaar vervoer, liften, openbare toiletten en elke plaats waar anderen niet de mogelijkheid hebben om op te staan en het gebied te verlaten. Waarom? Onze hersenen kunnen letterlijk geen eenzijdige gesprekken uitstellen op de manier waarop ze kunnen afstemmen op het horen van twee of meer mensen die met elkaar in gesprek zijn. Onze hersenen weten niet precies wat ze ermee aan moeten, en worden we gestrest van.
Laten we daarom geen deel uit maken van die stress!

Je maakt oogcontact tijdens het drinken van een drankje

In plaats van op te kijken terwijl je een slok neemt van je drank, is het beleefd om in je glas te kijken als drinkt. Dit is gedeeltelijk om praktische redenen. Hoe beschamend zou het zijn als je je drank op de voorkant van je overhemd laat vallen?

Etiquette regels, Etiquette die jij waarschijnlijk breekt