5 psychologische oorzaken van een erectiestoornis

Het komt écht vaker voor dan je denkt: een erectiestoornis. Grote kans dat je het in doofpot stopt, want het is klote om over te praten.

Maar het is echt serieus een algemeen ding. Er zijn wereldwijd zo’n 150 miljoen mannen met een erectile dysfunction. Met dat aantal is het één van de meest vervelende seksuele ervaringen die mannen minsten één keer hebben. Ook al spelen leeftijd en hormonen vaak een rol, soms zit het tussen de oren. Oftewel: psychologische oorzaken.

Een erectiestoornis: 5 psychologische oorzaken

Dit onderzoek van National Library of Medicine geeft aan dat 20% van de erectiestoornissen psychologisch van aard zijn. En 20% van de ‘nieuwe’ stoornissen is vastgesteld bij mannen onder de veertig jaar. Daarmee wordt het idee dat deze aandoening meer dan leeftijdsgebonden is bevestigd.

Nu klinkt dit niet héél lekker, maar we leggen de meestvoorkomende psychologische oorzaken hieronder uit. Daardoor kun je ze omarmen – mocht je ook in de problemen zitten – en kijken of je een probleem herkent. Want je weet: probleemherkenning is de stap naar de oplossing.

erectiestoornis, 5 psychologische oorzaken van een <strong>erectiestoornis</strong>
Foto: Big Stock

Angst

Als je bang bent om fouten te maken in bed, sturen je hersenen signalen naar je penis. En dat zijn geen goede signalen. Ook in seksuele termen gaat dit onder de noemer ‘faalangst’. Vaak zijn mannen bang voor slechte bedprestaties of bang voor een seksuele teleurstelling bij een partner.  Het is normaal om een beetje gespannen te zijn, maar echt bang zijn maakt je jongeheer niet vrolijk.

Veelvoorkomende fouten voorkomen? Dit vinden vrouwen de grootste fouten tijdens de seks 

Stress

Stress verhoogt de productie van de hormonen cortisol en adrenaline, waardoor je testosteronniveau naar beneden kan gaan. Dit niveau speelt een grote rol bij de drift van meneer daar beneden, waardoor je problemen kan ervaren. Niet zo stressen voor je baas dus, amigo.

Check ook: 7 basisregels voor minder stress

Laag zelfbeeld

Mensen met een laag zelfbeeld beleven vaak een teleurstelling. Daardoor verliezen ze weer extra motivatie voor de volgende keer. Op die manier kan het verband tussen een laag zelfbeeld en een erectiestoornis van cyclische aard zijn. Het begint telkens weer opnieuw. Als je jezelf slecht voelt in het dagelijkse leven, neem je dat mee naar de slaapkamer.

Sport helpt bij het verbeteren van je zelfbeeld. Plus sommige work-outs zijn ook nog extra goed voor je seksleven. Check ze hier. 

Schuld

Schuld kan optreden als er niet wordt voldaan aan seksuele verwachtingen. Dit kan reëel zijn, maar ook juist ingebeeld door jezelf. Iets wat natuurlijk effect heeft op je erectie. Ook eerdere relaties kunnen daaraan bijdragen – bijvoorbeeld door ontrouw of voorgaande slechte ervaringen in bed. Als je jezelf daar schuldig over voelt wordt het moeilijk om een wilde nacht te hebben.

Trauma

Over slechte ervaringen in het leven gesproken… Een trauma kan iedereen treffen op verschillende momenten, ongeacht wanneer het heeft plaatsgevonden. Dus ook in bed. Mannen met een trauma hebben kans op een erectiestoornis omdat vaak angst, verdriet, stress en een laag zelfbeeld opspeelt. Allemaal aspecten die niet helpen om de jongeheer omhoog te krijgen.

piemel
Foto: Bigstock
Source:
LEES OOK
DENHAM x TeamNL
Terwijl we ons opmaken voor de halve finale tegen Engeland, staat het volgende grote toernooi alweer voor de deur. Vanaf 26 juli begint de strijd om de…
Pusha T schuift aan de tafel van Louis Vuitton
Pharrell heeft als creatief directeur van Louis Vuitton ondertussen zijn hele entourage meegenomen naar het iconische modehuis. In zijn eerste campagne schitterde Rihanna in de spotlights, Jay-Z…
Weekend Desires #343
Kom maaaaaar door! Het is weekend, en dat willen we weten ook. Geniet van je vrije dagen met de állermooiste dames van het moment: View this post…