15 manieren om een betere man te worden

CREDITS: Joseph Pearson | Unsplash

Een frisse start. Nieuwe dingen proberen. Daar word je als man beter van. En dat hoeft niet per se met een lijstje op 1 januari. Een betere man worden kan juist op ieder willekeurig moment.

Elke zonsopgang start er een nieuwe dag met nieuwe mogelijkheden. Dus bij dezen: Let’s go! Het is nooit te laat om te beginnen.

Dé manieren om dit jaar een nog betere man te worden

Jij wil je constant blijven ontwikkelen. Iets nieuws leren, je geest verruimen of nog fitter worden. Het zijn allemaal doelen die je voor jezelf kan stellen. Dit zijn 15 manieren om dit jaar een nog betere man te worden.

Koop een ouderwetse wekker

Een smartphone is een veelzijdig apparaat. Erg handig, maar te veel aanwezig. Zo ook in de slaapkamer. Iedere dag is als het ware een nieuwe bladzijde in een boek. Wanneer je dag begint en afsluit door oppervlakkig door je Insta-feed te scrollen, teken je hiermee de rest van je dag. Ga daarom voor een ouderwetse wekker en raak je telefoon pas weer aan zodra de ochtendroutine is voltooid.

Alarm Clock MANIFY
Foto: Oladimeji Ajegbile

Lees één boek per week

Een boek lees je in ongeveer vijf tot zeven uur. Dat betekent: als je dagelijks een uur leest, dan kun je één boek per week lezen. Iedereen heeft wel een uurtje per dag dat je anders kan invullen. In plaats van passief kijken naar een Netflix-serie kun je ook een uurtje lezen. Je zult je een stuk nuttiger voelen en jezelf ontwikkelen als man.

Drink meer water

Water. We kunnen niet zonder, en dat weet je. Het mannelijke lichaam bestaat voor ongeveer 65 procent uit water. Het heeft een essentiële taak in ieder proces van het lichaam en het is ook nog eens verfrissend.

Dagelijks verbruikt je lichaam zo’n twee liter water. De één wat meer dan de ander, want dat is afhankelijk van de grootte van het lichaam. Door dagelijks voldoende water te drinken ben je scherper, energieker en is je huid stralend. Goede skincare is natuurlijk belangrijk, maar je moet ook hydrateren van binnenuit. Dus laat die frisdranken staan en ga voor een glas water.

Betere man - MANIFY
Foto: Katya Wolf

Start met krachttraining

Of je nu niks doet of veel cardio, het toevoegen van krachttraining aan je dagelijks leven heeft een aantal voordelen. Zo heeft het een positieve invloed op je gezondheid, het helpt je afvallen, je huid wordt weer strakker en niet onbelangrijk: het geeft je testosteronspiegel een boost. Dus op naar de sportschool of pomp je chest in je thuisgym.

Bel iedere week je moeder

Gewoon doen. Je weet hoe graag ze je stem hoort sinds je het nest hebt verlaten.

Betere man - MANIFY
Foto: Cottonbro

Geef dagelijks een compliment aan iemand

Mensen houden van waardering. Het geven van een oprecht compliment is voor jou een kleine moeite, maar voor iemand anders een geluksmomentje. Train jezelf om scherper te zijn op anderen en hun prestaties. Een compliment hoeft niet groot te zijn, als het maar gemeend is.

Financiële orde

Het is tijd om je financiën écht onder de loep te nemen. Ga al je abonnementen na, bepaal budgetten, vergelijk (nieuwe) bankrekeningen, bespaar op de kleintjes enz. Check dit artikel voor financiële stabiliteit.

Ga iedere dag een stukje wandelen

Je hoeft niet ieder dag een lange hike te maken zoals ze dat bij onze vrienden van The Hike doen. Een ommetje is al genoeg om je geest even leeg te maken en af te laten dwalen. Door een korte wandeling wordt de rechter-hersenhelft actief. Deze helft is onder andere verantwoordelijk is voor het probleemoplossend vermogen. Do we need to say more?

Betere man - MANIFY
Foto: Francisco Gonzalez

Host ieder seizoen een diner

Het hosten van een diner is dé manier om te shinen met jouw signature dishNatuurlijk mag het ook een uitgebreide brunch zijn, als je dat chiller vindt.

Door eens in de drie maanden een etentje te geven breng je quality time door met de mensen die je dierbaar zijn. Het onderhouden van relaties is namelijk nog nooit zo belangrijk geweest. Nog een geruststellende gedachte: de maand erop is iemand anders aan de beurt.

Houd een dagboek bij

Een dagboek is niet meer voor huppelende meisjes. Maar het is ook niet voor iedereen weggelegd. Toch dagen we je uit om het eens een week te proberen. Door het bijhouden van je dagen word je een stuk bewuster van je verbeterpunten.

Schrijf op wat goed ging vandaag en wat minder goed ging. Ook maak je hierin plannen voor de volgende dag, volgende week of zelfs volgende maand om een betere man te worden. Schrijf je dingen op, dan is er ruimte in je hoofd voor nieuwe dingen.

Tip als je een dagboek niet ziet zitten: pak je agenda van vorig jaar erbij. Loop alle afspraken van 2021 na, en bepaal per afspraak of het waardevol was. Op deze manier leer je jezelf kennen en kan je nieuwe – wél – waardevolle plannen maken voor dit jaar.

Plan ook je weekenden

Bij plannen denken we vaak aan werk, terwijl we bij vrije tijd juist denken aan spontane acties. Door het plannen van je weekend weet je op maandagochtend zeker dat je het onderste uit de kan hebt gehaald en dat je je weekend optimaal hebt benut. Je kan ook tijd voor spontane acties inplannen.

Zet notificaties uit

Ben je helemaal klaar met afleidende meldingen, maar heb je nog steeds niet alle meldingen uitgeschakeld? Dan weet je dat je half werk levert. Het uitzetten van notificaties op je telefoon brengt je zeeën van rust, zodat je ongestoord kunt doen wat wél belangrijk is.

Betere man - MANIFY
Foto: Kampus Production

Vast iedere maand één dag

Vasten doet geweldige dingen voor je gezondheid. Het normaliseert je insuline niveaus, geeft een boost aan je groeihormonen en helpt de opbouw van nieuwe cellen. Naast dat het je lichaam helpt is het ook een sterke stimulans voor de geest.

Ga een dag zonder muziek door het leven

Wanneer je een dag zonder muziek door het leven gaat staan je oren én ogen open voor andere geluiden. Geniet eens van de fluitende vogels of laat je hersenen eens lekker afdwalen terwijl je op de fiets zit. Op dit soort momenten maken je hersenen nieuwe neuroverbindingen waardoor je zeker dat Eureka-moment zult hebben.

Start een nieuwe hobby

Op de bank gaan liggen kunnen we allemaal. Het verschil maak je als je met iets bezig bent waardoor je fris naar bed gaat, in plaats van met een vol hoofd. Start daarom met een nieuwe hobby of pak een oude op. Je avonden zien er ineens heel anders uit. In MANIFY Interests schreven we al heel wat hobby’s uit om dit jaar een betere man te worden.

Kickboksen
Foto: Mark Adriane