Dreem Sleep: Meer energie met minder slaap

Vanaf de leeftijd van volwassene heb je ongeveer acht uur slaap per nacht nodig. De een wat meer dan de andere, maar de maatstaf van acht uur kun je wel aanhouden. Toch zouden we meer tijd willen, want een dag is eigenlijk te kort. Nu is er Dreem Sleep, zij claimen dat je met minder slaap meer energie kunt hebben door een innovatieve technologie.

Dreem Sleep: Meer energie door een diepere slaap

Het brein gaat tijdens de slaap door verschillende fases tijdens een nacht. De fase waar wetenschappers graag grip op willen krijgen is de diepe slaap of slow-wave sleep. Tijdens deze fase zijn we het moeilijkst te wekken. Gebeurt dit wel, dan duurt het even voordat je weer weet waar je bent. Hopelijk in je eigen bed.

Onderhoudsfase

Hoewel je hersenen tijdens de diepe slaap-fase verschrikkelijk hard aan het werk zijn, is dit de fase waaruit we ons herstel halen. Tijdens deze fase wordt het menselijk groeihormoon afgegeven door de hypofyse. Dit zorgt ervoor dat kinderen kunnen ontwikkelen en volwassenen kunnen herstellen van de dag. Tijdens deze fase worden ook de energie niveaus opnieuw aangevuld. Wetenschappers geloven dat je deze fase eerder kunt bereiken door de hersenen te stimuleren met lange geluidsgolven. Het sneller bereiken van de diepe slaap zou serieuze energieke voordelen hebben.

Onderzoek

Wetenschapper Jan Born heeft een experiment uitgevoerd waarbij deelnemers een koptelefoon op hadden tijdens het slapen. Hierover werden stimulerende geluiden afgespeeld en sommigen kregen schijn stimulatie, een soort placebo. Deelnemers die echte stimulatie kregen wanneer de diepe slaap was bereikt, hadden meer ervaringen verwerkt en hadden duidelijke lagere stressniveaus.

Dreem Sleep

Het is echter onmogelijk om iedereen naar een laboratorium te slepen en daar te laten slapen. Daarom heeft zowel Philips als Dreem een headset ontworpen voor tijdens het slapen. Deze voorziet de drager van stimulerend geluid oftewel pink noise, met het doel om de slaap te verbeteren.

Headset

Nu heeft Dreem zijn tweede generatie headsets kortgeleden gelanceerd in de VS. De headset houdt je slaap bij en geeft je tips hoe je aankomende nacht sneller in dromenland bent. Volgens een wetenschapper van de Concordia Universiteit van Montreal, zou jij als volwassene ook voordeel kunnen halen uit de wiegbeweging waardoor baby’s in slaap vallen.

Nu hoef je niet naar de Bever te rennen voor een hangmat, maar je zou kunnen proberen om te slapen met het geluid van watervallen of regen. Deze lange geluidsgolven dragen bij aan een goede nachtrust. Voor de meesten dan.

Dreem sleep