Dit zijn de 10 meest opvallende landsgrenzen

De grens oversteken kan soms nogal vervelend zijn. Er zijn soms lastige douane, veiligheidscontroles en je bagage kan worden doorzocht. En al die moeite die soms het kost om een visum te regelen! Toch zijn grenzen niet alleen maar vervelend en vaak is het meer dan enkel de scheiding tussen twee landen. Sommige grenzen zijn namelijk zo mooi en indrukwekkend, dat ze an sich een bezoekje waard zijn. Wij hebben de mooiste en opvallendste landsgrenzen op een rijtje gezet.

1. Spanje en Portugal

Tussen Spanje en Portugal ligt de rivier Guadiana. Lang was er sprake van een brug die gebouwd zou worden om van het ene land naar het andere te kunnen oversteken. Dit is er nooit van gekomen maar in plaats daarvan financierde een enthousiaste Engelsman een project waardoor het pas echt leuk wordt van het ene land naar het andere over te steken: een zip-lijn. Vanaf een klein stadje in Spanje vlieg je via de zip-lijn over de rivier naar een pittoresk dorpje in Portugal. Erg bijzonder is dat het daar een uur vroeger is – je vliegt dus als het ware in de tijd!

2. India en Pakistan

De grens tussen India en Pakistan wordt de Wagah-grens genoemd en het is de enige grens die er is tussen de twee landen. Het is een toeristische trekpleister en bekend vanwege de ceremonie die iedere dag twee uur voor zonsondergang plaatsvindt. Tijdens dit ritueel houden de Indiase en Pakistaanse grenswachters een parade vol agressie en machtsvertoon.

landsgrenzen, Dit zijn de 10 meest opvallende landsgrenzen

3. Nepal en Tibet

De Mount Everest is niet alleen hoogste berg van de wereld, maar ook de hoogste grenslijn van de wereld! De berg is zo’n 8850 meter hoog en ligt op de Himalaya. Hierdoor geeft de Mount Everest de grens aan tussen Nepal en Tibet en is daarmee een van de meest bijzondere landsgrenzen van de wereld.

mount everest

4. Argentinië en Brazilië

De Watervallen van de Iguaçu zijn de grootste watervallen van Zuid-Amerika en absoluut een bezoekje waard. De watervallen geven de grens aan van Argentinië en Brazilië. Je hoeft dus niet te kiezen welk land je liever wil bezoeken, want na een bezoek aan deze mooie plekken heb je beide landen gehad. In totaal zijn de watervallen 2,7 meter breed en vallen tot 82 meter naar beneden!

landsgrenzen, Dit zijn de 10 meest opvallende landsgrenzen

5. Brazilië, Venezuela en Guyana

Deze landen komen samen op een heel bijzonder punt. Het exacte drielandenpunt is alleen te bereiken door een hike van 4 uur vanuit de Venezolaanse savanne. Het punt bevindt zich boven op een 1,8 miljard jaar oude tafel berg van 2.800 meter lang! Door het vele groen wat er omheen groeit is het een heel mooi plaatje.

landsgrenzen, Dit zijn de 10 meest opvallende landsgrenzen

6. Zambia, Namibië, Zimbabwe en Botswana

Deze vier landen komen alle vier samen bij het geografische ‘quadripunt’. Tijdens een boottochtje over de mooie Zambezi Rivier waan je je even in alle vier de landen tegelijk. Het is een uniek punt in het hart van Afrika waar alle vier de landen samen komen. Ook bijzonder: er zijn veel mooie dieren in het wild te zien.

landsgrenzen, Dit zijn de 10 meest opvallende landsgrenzen

7. Rusland en Amerika

Midden in de Beringzee liggen twee eilanden, de zogenoemde Diomeden. Ze liggen slechts een steenworp afstand van elkaar af, namelijk vier kilometer. Maar het ene eiland hoort bij Rusland en het andere bij Amerika. Wat vooral bijzonder is, is het tijdsverschil tussen de twee eilanden. Dit is namelijk 21 uur!

8. Noorwegen en Zweden

Tussen Noorwegen en Zweden is een unieke grenslijn te zien, die vooral goed zichtbaar is wanneer het flink heeft gesneeuwd. Vanuit het bergachtige gebied van een van de Noorse nationale parken kan je een prachtige afdaling maken waarbij je de grenslijn goed kunt zien. Midden in de wilde bossen is namelijk een duidelijke boomvrije grenslijn te zien. Heerlijk om via de landsgrens naar beneden te crossen.

landsgrenzen, Dit zijn de 10 meest opvallende landsgrenzen

9. Verenigde Staten en Mexico

Een van de meest spraakmakende landsgrenzen is natuurlijk die tussen de Verenigde Staten en Mexico. De grens is 3201 kilometer lang en er zijn in totaal 48 plekken waar je legaal kan oversteken. De grens is al jaren een politieke struggle tussen de twee landen en daarmee misschien wel de drukste grens van de wereld. Jaarlijks steken er 350 miljoen mensen de grens over!

10. Nederland en Belgie

Ook in ons eigen land is de grens met België best bijzonder. De exacte grens is namelijk nog al verwarrend, neem bijvoorbeeld Baarle-Hertog – de helft van deze stad is het Nederlandse Baarle-Nassau en de exacte grens is aangegeven met tegeltjes. De stad heeft dan ook twee scholen, twee postkantoren en twee burgemeesters, omdat het technisch gezien twee landen zijn. De stad was vanwege de gekke grenslijn jarenlang erg geliefd bij smokkelaars.

landsgrenzen, Dit zijn de 10 meest opvallende landsgrenzen