10 dingen waar je wel en niet op moet besparen

CREDITS: Screenshot Billionaire Boys Club | Vertical Entertainment

Geld maakt niet gelukkig. Maar tot op zekere hoogte is het wel degelijk van belang. Je mag dan ook trots zijn op je hard verdiende centjes. Let wel op waar je deze centjes aan uitgeeft en wees hier zuinig mee. Er zijn nou eenmaal items die je kapitaal echt niet waard zijn. Andere items zijn dan weer meer waard dan een paar getalletjes.

10 dingen waar je wél en niet op moet besparen

Om te besparen hoef je echt niet je kleren te wassen terwijl je aan het douchen bent. Besparen kan simpel door je budget een beetje in te korten voor bepaalde dingen. Om je een handje te helpen en je beslissingen gemakkelijker te maken hebben we een aantal dingen op een rijtje gezet.

Besparen
Foto: Vitaly Taranov

Niet: maatpak

Kom op, een beetje man moet goed voor de dag komen. Een maatpak is essentieel en iedere man moet gewoon een killer suit hebben. Zie het als een investering, als je er een keer wat geld tegenaan smijt heb je er jaren plezier van en kom je goed voor de dag.

Wel: uitgaan

Het is niet dat je verbannen bent uit de kroeg. Maar gebruik je verstand. Je kan een leuke avond hebben met een paar betaalbare tapjes en wat goede vrienden. In de kroeg hoef je geen high-end whiskey of flessen champagne te bestellen.

Niet: reizen

Besparen op reizen is echt een no-go. Reizen is genieten, daar mag best een prijsje tegenover staan. Dat geheel onder het motto: als je het doet, moet je het goed doen. Je kan immers niet oneindig op reis, dus ga er gewoon voor.

Carrière
Foto: Austin Distel

Wel: daten

Je date meenemen naar een fancy restaurant maakt indruk. Maar als je zelf een romantisch diner prepareert laat je pas écht zien wat voor man je bent. Plus, het bespaart een hoop geld. Doen dus.

Niet: barbier

Je wil goed voor de dag komen. Daarom is een goede kapper of barbier van groot belang. Let erop dat je je kapper niet overpaid. Maar als de barber weet wat ‘ie doet, is hij/zij het geld dubbel en dwars waard.

Besparen
Foto: Leigh Cooper

Wel: telefoonabonnement

Je telefoonabonnement kan een flinke geldvreter zijn. Wees dus scherp op dealtjes. Als je nou eenmaal een onbeperkt abonnementje hebt afgesloten voor twee tientjes per maand, koester dat. Er zijn genoeg mensen die het dubbele betalen.

Niet: zonnebril

Een zonnebril is meer dan een bril tegen de zon, het is een stijlitem. Op straat pik je iedereen er tussenuit die zijn of haar bril heeft gekregen bij een zakje snoep. Geef dus een keertje goed geld uit aan een kwaliteitsbril die je de komende jaren kunt dragen.

Wel: fashion (in sommige gevallen)

Je hoeft niet voor de dag te komen in de nieuwste merken. Je steelt juist de show als je laat zien dat je ook een merkloze outfit kan rocken. Verzorg je kleding ook goed. Het gaat langer mee én je het brengt nog iets op als je het wil verkopen. Dat laatste klinkt misschien nieuw, maar de markt van tweedehands kleding is flink stijgende door websites zoals Vinted.

Besparen, 10 dingen waar je wel en niet op moet besparen
Foto: Bigstock

Niet: Netflix

Het is geen streamingdienst meer, maar een onderdeel van je leven. Je kan gewoon niet meer zonder. En met meer dan 5.000 titels haal je die veertien euro per maand er zeker wel uit. Daarnaast bespaar je met een avondje Netflix ook nog eens flink op je date. Win-win.

Wel: eten

Wees gerust, besparen op eten betekent niet dat je alleen nog maar kant-en-klaarmaaltijden naar binnen moet schuiven. Juist niet. Deze kosten in verhouding vaak meer. Neem een paar momenten in de week dat echt even de tijd neemt om goed portie voedsel te maken. Een flinke bak pasta kun je lang bewaren en het is gewoon verschrikkelijk lekker. Ga hier dus efficiënt mee om en geniet er meerdere keren van. En heb je een huisdier, dan kun je ook besparen. Dat kun je doen door voor kwaliteit boven kwantiteit te gaan. Het beste puppyvoer is altijd beter dan goedkope rotzooi, want je viervoeter wordt er niet beter van.

Besparen
Foto: Jorge Zapata