5 belangrijke zaken waar dertigers in kunnen uitblinken

CREDITS: Bigstock

Aah, de grote drie en nul: dertig jaar oud, dertig lentes jong. Het is en blijft een dingetje voor de meeste mensen. Als twintiger lijkt het namelijk alsof álles is veroorloofd, maar als je eenmaal de magische drie aantikt, moet je verstandig zijn. Nou ja, moeten is dwang, laten we dat vooropstellen.

Toch lijken de jaren ’30 van een mensenleven te staan voor verandering. In je voorgaande jaren hebben je zaadjes geplant die geoogst kunnen worden. Als twintiger heb je bijvoorbeeld kutklusjes gedaan op kantoor, als dertiger ga je ze uitdelen. En dat geldt niet alleen carrière-wise, maar op veel levensstijlgebieden. Het is tijd om als dertiger te show te stelen. Als je deze vijf zaken on point hebt, ben jij het mannetje.

Shinen als een dertiger: 5 zaken om rekening mee te houden

1. Kledingstijl

Stijl komt met de jaren. In je jongere jaren verandert je kledingstijl constant, maar op een gegeven moment is het tijd om een stijl te kiezen. Dat moet toch wel echt gebeuren voor je dertigste. Vandaag de dag zien we steeds meer tieners al stijltipvideo’s maken op TikTok en Instagram Reels. Mensen worden dus al snel beïnvloed. Veel vaker en sneller dan vroeger, want toen ging je voor stijltips nog een magazine van papier kopen. De kracht van papier omarmen wij nog steeds. Psssttt, check: manify.nl/magazine

Enfin, het punt is dat je best wel wat tijd mag besteden aan je kledingstijl. Uiteindelijk vind je een stijl die bij jou past. Als jij die met trots en vertrouwen draagt, kun je daar mee uitblinken. Een belangrijk aspect om te onthouden is dat tijdloosheid het áltijd goed doet. Deze stijlregels helpen je daarbij:

 • Goede schoenen zijn je geld waard.
 • Kleding verzorgen is net zo belangrijk als kleding kopen.
 • Accessoires ademen stijl, maar breng ze rustig.
 • Draag jeans totdat ze naar jouw lichaam vormen. Pro tip: ga voor raw jeans.
 • De basis van je garderobe bestaat uit neutrale kleuren, vul aan met andere kleuren.
 • Simpel ondergoed van hoge kwaliteit is een boost voor je zelfvertrouwen.
 • Alles aan een pak moet kloppen, investeren – investeren – investeren.
 • Overdressed is beter dan underdressed.
 • Weet wanneer je de bovenstaande regels mag overtreden.
dertiger, 5 belangrijke zaken waar dertigers in kunnen uitblinken
Foto: Jeroen Noordzij

2. Je huis: het interieur, maar ook buiten

Het staat nog op je to-do lijstje: een vrijstaand huis met een grote tuin. Zo’n tuin waar je zelfs een regenwaterton mooi kan verwerken als kunststuk. Misschien komt het sneller dan je denkt… Alleen het is geen reden om je huidige woning te verslonzen.

Met je huis kan je namelijk laten zien wie je bent. Dat kun je binnen doen (interieur), maar ook zeker buiten. Niks is zo tof als in stijl bier drinken met je maten. We beginnen met een aantal ding die iedere man moet weten over interieur design:

 • Imperfectie is key. Als alles perfect matcht heb je een Ikea-catalogus in levende lijve.
 • Een tintje vintage is een must in je interieur.
 • Je kan niet zonder persoonlijke decoratiestukken.
 • Voor basis-items mag de portemonnee getrokken worden.
 • Ken het verschil tussen lampen en licht.
 • Show je intellectualiteit (lees: koop en vul een boekenkast).
 • Toon je fijnste drank.
 • Creëer leven met planten.
dertiger, 5 belangrijke zaken waar dertigers in kunnen uitblinken
Foto: Roberto Nickson

Naast je interieur is ook je tuin van waarde. Het is makkelijker dan je denkt om daar alles uit te halen. Allereerst is groen dé basiskleur. Planten zijn leuk in je interieur, maar buiten voelen ze zich helemaal in hun nopjes. Mocht je niet veel ruimte hebben, dan is verticaal tuinieren the way to go. Planten die rechtop staan zijn makkelijk te plaatsen en voegen direct iets toe aan jouw tuin. Het is helemaal chill als je ook nog jouw eigen kruiden kunt verbouwen. Daar lees je hier alles over.

Daarnaast zijn er aantal zaken die – naast de kleur – allesbepalend zijn voor je buitenstekkie: tuinmeubelen, decoratie en verlichting. Maak van je tuin of balkon een verlengstuk van je interieur. Je vrienden zullen jaloers zijn.

dertiger, 5 belangrijke zaken waar dertigers in kunnen uitblinken

3. Jezelf vermaken (lees: hobby’s)

Je vrije uurtjes kunnen op twee manieren worden ingedeeld: met verveling of met vermaak. Verveling speelt vaak op wanneer je met een klaagreet niet van die bank af te sleuren bent. We zijn geen dertien meer, dus je hoeft hopelijk niet meer door anderen vermaakt te worden. Een beetje man kan zichzelf prima vermaken. Zonder social media, welteverstaan.

Het is namelijk eeuwig zonde om urenlang te scrollen op Insta of TikTok. Op de hoogte blijven is prima, maar het échte leven is waardevoller. Véél waardevoller. Eén van de beste manieren is om jezelf een hobby aan te leren waar je iets aan hebt. Daarom hebben wij MANIFY Interests in het leven geroepen. Deze rubriek is voor de mannen die iets anders willen doen dan elke doordeweekse avond Netflixen of scrollen door social media.

Of je nu jezelf gaat verbreden in nieuwe onderwerpen, of de nieuwe surfkoning van Scheveningen wordt, met een hobby kun je alle kanten uit. Eén groot pluspunt: de dames gaan er ook goed op.

dertiger, 5 belangrijke zaken waar dertigers in kunnen uitblinken
Foto: Logan Weaver

Financiën

Oké, het is voor iedereen anders, maar in de basis ben je als dertiger meer en meer bezig met financiën. Daar ben je als twintiger al mee begonnen. Er zijn een aantal zaken op het gebied van geld die jou houvast geven om zonder al te veel zorgen door het leven te gaan.

1. Zorg dat je een spaarpotje hebt

Een spaarpotje is een van de belangrijkste aspecten op financieel gebied. Het beste kun je dan ook berekenen hoeveel jij nodig denkt te hebben. Denk hierbij aan verschillende scenario’s, van een kapotte wasmachine tot aan het volledige eigen risico van je zorg aftikken. Als je vervolgens dat potje hebt staan, zal je niet snel een échte tegenvaller ervaren.

2. Een jaarlijkse review

Het is goed om één keer per jaar eens goed te reflecteren op je bankrekening. Kijk naar de ontwikkelingen die plaats hebben gevonden, zet grote uitgaven en inkomsten op een rijtje en kijk naar je patronen. Waar heb je geld verloren, wat was een goede inkomstenbron en waar heb je steekjes laten vallen?

3. Ken je financiële staat

Ook wel: ken je net worth. Je net worth is het bedrag wat overblijft wanneer je je schulden en bezittingen van elkaar aftrekt. Dit bedrag geeft in principe inzicht in hoeveel je waard bent op financieel gebied. Als je dit bedrag zo nu en dan berekent en in de gaten houdt, kun je zien welke groei je meemaakt door de tijd heen.

4. Investeren

Om veel geld te verdienen, moet je durven te investeren. Waarin je investeert is aan jou. Dit kan in kunst, aandelen of bijvoorbeeld in bedrijven zijn. Investeringen kunnen echter hun vruchten afwerpen. Natuurlijk zit er ook een risico aan investeren, maar als jij je goed ergens in verdiept en de ins en outs kent verlaag je het risico aanzienlijk. Tegenwoordig doet het laten staan op een spaarrekening de waarde van je geld niet ten goede. Je kunt er beter mee beleggen of in ieder geval een deel investeren.

dertiger, 5 belangrijke zaken waar dertigers in kunnen uitblinken
Foto: Jeremy Paige

Etiquette

Veel mensen onderschatten de kracht van etiquetteregels. Deze regels zijn door de jaren heen ontstaan, en niet voor niets. Als je deze etiquette kent heb je een streepje voor. Dit geldt voor uiteenlopende situaties: van een casinobezoek tot een zakendiner in Shanghai.

Om je op weg te helpen hebben we hieronder een aantal etiquette-artikelen geselecteerd die écht wil kennen. Doe er je voordeel mee.

Etiquette
Foto: Screenshot Wolf of Wall Street | Paramount Pictures