Milieuvriendelijke fabriek is een architecturaal meesterstuk met skipiste

CREDITS: Bigstock

Design, milieuvriendelijkheid én sportiviteit komen niet vaak samen in één gebouw. Laat staan in een fabriek. Toch is ‘ie er, en het Deense gebouw gaat bij de naam Amager Bakke. Al wordt het in de volksmond CopenHill genoemd.

CopenHill: architecturaal, milieuvriendelijk én sportief meesterstuk

In deze fabriek wordt jaarlijks 440.000 ton aan afval omgezet in schone energie, maar je kan er ook op skiën, après-skiën, klimmen, sleeën, hiken en cross-fitten. En dat allemaal terwijl je wordt omringd door groen. Het mooiste van alles? Deze fabriek is ook nog eens architectonische toevoeging aan de stad Kopenhagen.

CopenHill
Via: CopenHill

Gezonde smog-ring

Architect Bjarke Ingels is het meesterbrein achter dit designstuk met een publieke functie. Als je normaal denkt aan een fabriek, dan denk je aan een gebouw met rook aan de rand van een stad. Eventueel staan er voor het gebouw nog wat milieuactivisten met bordjes te schreeuwen. Dat is hier dus ab-so-luut niet het geval. CopenHill staat garant voor instant happiness.

In de fabriek wordt extreem nuttig werk verricht. Via de imposante schoorsteen schiet de fabriek 250 kilo schone CO2 terug de natuur in. Deze ring is dan ook te zien als een soort gezonde smog-ring boven Kopenhagen. Het lijkt in eerste instantie heel onnatuurlijk, maar eigenlijk is het een ode aan de natuur.

Sporten in de ‘natuur’ op een fabriek

Zoals gezegd kan je bovengemiddeld calorieën verbranden op deze fabriek. Op de gevel van CopenHill vind je namelijk de grootste klimmuur ter wereld, die één lijkt met de totale vormgeving van het gebouw. De klimwand is maar lieft 85 meter hoog, maar ook onervaren klauteraars kunnen met een expert omhoog.

Skiën en snowboarden doe je op de grote borstelbaan van 9.000 vierkante meter. In totaal vlieg je zo’n 400 meter naar beneden, en halverwege krijg je te maken met een scherpe bocht. Voor de freestylers onder ons is er ook half pipe. En dat allemaal op een fabriek. Hoe dan?

De Denen hebben ook rekening gehouden met hikers en wandelaars. Naast de skipiste is een wandelpad ontwikkeld met veel struiken, bloemen, planten en nog meer groensel. Zo wordt jouw milieuvriendelijke gevoel nog méér versterkt. Op de heuvel worden daarnaast ook veel lessen gegeven in cross-fit, teamtrainingen en andere sporten. Allemaal voor een gezonde Deense levensstijl. Was iedere fabriek maar zo…

Na al je sportieve inspanningen is het tijd voor halve liters tijdens het aprés-skieen. Tja, want alles voor de maatschappij hè. Iedereen weet; alcohol is het smeermiddel voor een sociale samenleving, dat snapt het Lego-land ook.

Een applausje voor de architect is nu wel op zijn plaats, toch? *Applaus op de achtergrond*

LEES OOK
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…
Op de bank bij de broertjes de Boer
We zijn altijd wel te porren voor een potje LaLiga, maar deze keer is het net effe anders. In oer-Hollands weer rijden we via een modderig zijweggetje…