Bijna helft van de mannen: het huishouden is gelijk verdeeld

Wat zou het toch fijn zijn als we alle huishoudelijke taken gewoon fifty-fifty zouden verdelen. Wij mannen denken dus ook vaak dat het zo gebeurd. Vrouwen denken daar weer heel anders over.  Slechts een klein deel van de vrouwen geeft aan dat ze vinden dat het huishouden gelijk wordt verdeeld. Daar tegenover staat dat bijna de helft van de mannen denkt dat de taken wel goed verdeeld worden.

Huishouden volgens ons mannen gelijk verdeeld

Dat er een verschil is tussen mannen en vrouwen wordt misschien wel het meest duidelijk tijdens het huishouden. Waar wij mannen het al snel goed vinden, gaan vrouwen voor een tien als het gaat om schoonmaken. Dit wil niet zeggen dat je jouw appartement moet verslonzen. In tegendeel: een goed onderhouden slaapkamer vinden vrouwen juist aantrekkelijk. Als het gaat om samen het huishouden vertegenwoordigen, dan vinden de vrouwen wij mannen wel wat meer ons best mogen doen. Verassend.

huishouden, Bijna helft van de mannen: het huishouden is gelijk verdeeld
Foto: Aaron Thomas

Vrouwen denken daar anders over

Hoewel we allemaal vinden dat iedere wederhelft een gelijk aandeel zou moeten hebben, denkt slecht 20% van de vrouwen dat het daadwerkelijk gebeurd. Dit is gebleken uit een onderzoek van de ouderschapssite Netmums, die 2.000 ouders sprak over de taakverdeling in hun huishouden. Mannen nemen denken daar toch echt anders over: 40% denkt dat het gewoon precies gelijk verdeeld is.

Het onderzoek gaat ook specifiek over vaders en moeders. Hierin komt naar voren dat wereld wel aan het veranderen is. Annie O’ Leary, hoofdredacteur van Netmums, geeft aan: ‘Ja, vaders doen vandaag meer, maar het is duidelijk dat het maar een fractie is van wat nodig is. Dus we hebben allemaal nog een lange weg te gaan.’

Toekomstbeeld

We snappen dat er een ideaal beeld is en we snappen ook dat we er nog lang niet zijn. Desondanks is er wel een verschuiving gaande. Wat als deze enquête zo’n 30 jaar geleden de wereld was ingegaan? Dan denken we dat misschien maar 5% van de vrouwen had aangegeven dat de huishoudelijke taken gelijk verdeeld waren. Vrouwen zijn nu eenmaal anders dan mannen. Wij denken soms iets goed heel goed te hebben gedaan, maar dan zijn vrouwen laaiend.

Hopelijk kunnen we deze lijn doorzetten en op een moment komen dat de taken voor precies 50% in onze handen komen te liggen. De ideale situatie, zoals we in het begin aangaven. Of we nemen de huishoudelijke taken voor 60% op ons. Ook geen probleem.

huishouden, Bijna helft van de mannen: het huishouden is gelijk verdeeld
Foto: Nathan Cowley