Onderzoek: kwaad worden tijdens het gamen helpt niet

CREDITS: JESHOOTS.COM

F*ck, f*ck, f*ck! Boem. Bats. Controller uit het raam. En vuisten op zijn gamebureau.

*KlaasvD94 is offline*

Klaas is er he-le-maal klaar mee. Hij heeft weer in de 94e minuut met 0-1 verloren met een potje FIFA. Hij heeft 76% balbezit gehad en 26 schoten op doel. En zijn tegenstander? Eén schot op doel. Het is niet meer dan logisch dat Klaas dan pislink is, dus er volgt een fikse scheldtirade. Tóch besluit Klaas weer een nieuw potje op te starten. Hij moet en zal winnen.

Kwaad worden tijdens het gamen helpt niet

Een gamer – zoals Klaas – moeten we nu toch écht teleurstellen: kwaad worden tijdens het gamen gaat je niet helpen. Sterker nog, iemand die vrolijk is speelt juist beter. Dat hebben onderzoekers Behnke, M., Gross, J. J en Kaczmarek, L. D. ontdekt. In hun onderzoek ‘The role of emotions in esports performance’ hebben ze 241 mannen gevolgd die elk vijf potjes FIFA speelden.

De wetenschappers van de universiteit van Stanford wilden graag weten of emoties invloed hebben op (e-)sportprestaties in gaming. In welke gesteldheid heb je de meeste kans om een potje gamen te winnen? De uiteindelijke conclusie: hoe je aan een wedstrijd begint is het allerbelangrijkst.

kwaad worden, Onderzoek: kwaad worden tijdens het gamen helpt niet
Foto: Alexey Savchenko

Het onderzoek

Vóór elke wedstrijd werden de gamers gemanipuleerd door filmpjes. De verschillende filmpjes konden verschillende emoties oproepen. Positieve emoties zoals enthousiasme, maar ook negatieve emoties zoals verdriet en woede. Na het zien van de films namen de gamers op tegen de computer op de moeilijkheidsgraad ‘gemiddeld’.

Spelers die grappige video’s kregen voorgeschoteld leverden op hun beurt verbeterde prestaties in vergelijking met negatieve emoties en neutrale omstandigheden. Het opwekken van onaangename emoties – woede en verdriet – had geen effect op de prestaties.

In een notendop: als je kwaad wordt en veel aan het schelden bent, ga je niet beter spelen. Terwijl je vrolijke vriend met een brede glimlach wél beter gaat spelen. De volgende keer kan je dus iets langer nadenken voordat je weer begint met kwaad worden…

kwaad worden, Onderzoek: kwaad worden tijdens het gamen helpt niet
Foto: Mark Decile