Na hoeveel koppen wordt koffie ongezond?

CREDITS: Nathan Dumlao

Ergens tussen een uur of 5 en een uur of 8 ’s ochtends genieten de meeste mensen van hun eerste kop koffie van de dag. Even rustig wakker worden met een bakkie, de krant en een bammetje. We kunnen tenslotte niet aan de dag beginnen zonder eerst een lekkere bak koffie te hebben gedronken.

Maar mensen vragen zich altijd af, wanneer wordt koffie ongezond? Is koffie überhaupt ongezond? En zijn er voordelen verbonden aan koffie? Wij zochten het voor je uit.

Wanneer wordt koffie ongezond?

Onderzoekers zijn aan de slag gegaan met een van de meest gedronken drankjes ter wereld. Op onze aardkloot worden elke dag grofweg drie miljard koppen koffie gedronken. En er zijn wel degelijk voordelen verbonden aan onze favoriete cafeïne kick. We worden er wakker van, een heel stuk alerter en we werken er net dat beetje harder door.

Maar er zijn ook nadelen verbonden aan koffie drinken…

Zoals eigenlijk met alles is teveel van een bepaald product niet goed voor je. Bij koffie ligt het magische nummer op zes koppen koffie per dag. Drink je er meer dan zes, dan heb je gemiddeld 22% meer kans op hart- en vaatziektes.

Koffie ongezond

Onderzoek

Het onderzoek is natuurlijk niet gegrond als er geen representatief onderzoek is gedaan. Daarom is er een test afgenomen onder ruim 340.000 personen tussen de leeftijd van 37 en 73 jaar. Het magische nummer van zes koppen is ontdekt na dat er mensen in de steekproef meer hartklachten kregen dan de mensen die er minder dan zes nuttigden per dag.

Espresso vs. koffie

Dit is een uitgelezen kans om een fabeltje de wereld uit te helpen. Er wordt namelijk vaak gedacht dat hoe sterker de koffie is, hoe meer cafeïne er in je drankje zit. Dat klopt dus helemaal niet! Espresso wordt onder een hogere druk gezet dan een gewoon kopje koffie. Dat betekent dat het hete water sneller door de gemalen bonen heen wordt geperst. Logisch gevolg is dat de cafeïne zelfs minder tijd heeft om in de koffie te trekken, waardoor er dus minder cafeïne in espresso zit dan in gewone koffie. Daarnaast heeft de sterkte ook te maken met de soort boon. Denk even aan ons als je die collega’s op de werkvloer dist met dit feitje!

Koffie ongezond