Koffie terminologie explained: van ristretto tot latte machiatto

CREDITS: Rawpixel.com
Food & Drinks

We kunnen koffie niet meer wegdenken uit onze routine. De één krijgt zijn ogen niet open voordat er een bak pleur in zijn gezicht zit en de ander stelt het zo lang mogelijk uit. We vinden koffie lekker, heel erg lekker! Jaarlijks drinken we gemiddeld zo’n 150 liter per inwoner van het Koninkrijk der Nederlanden. Daarmee behoren we tot de groep meest fanatieke slurpers ter wereld van het goedje.

Koffie: van ristretto tot latte macchiato

Er zijn heel wat koffie-apparaten te verkrijgen, maar als het aan de echte kenners vraagt doe je het op de enige goed manier. En dat is met een piston machine waarbij je alles kunt instellen. Om jouw tijd te besparen bij je keuze als je weer eens in je favoriete coffee joint komt hebben wij een lijst gemaakt waarin we iedere term uitleggen. Zo weet je wat je kunt verwachten als je een hip bakkie ‘dubbele frappe moccachino’ besteld bij de Starbucks.

We beginnen klein en eindigen groots!

Ristretto

De ristretto is het sterkere broertje van de espresso. Als je denkt dat het niet sterker kan, heb je het mis. De ristretto is het sterkste van het sterkste en voor de echte diehards! Maar als je er van houdt, dan heb je wel een goud onder de koffieboon extracten in handen. De hoeveelheid cafeïne is overigens lager doordat het water minder lang in aanraking is met de koffie.

Specificaties voor ristretto
Hoeveelheid koffie:
6 tot 7 gram
Duur van het zetten: 4 tot 7 seconden
Druk van het water: 9 tot 16 bar
Temperatuur van het water: 92 tot 96 graden
Hoeveelheid cafeïne per kopje: 33 milligram
Hoeveelheid water: 15 milliliter

Espresso

De espresso is dé Italiaanse klassieker en dus hoe de italianen hem het liefst drinken. Eigenlijk is dit hoe je hoort te genieten van het bonen-extract. In Italië zul je dan ook een espresso krijgen als je hier een ‘caffè’ bestelt. Espresso heeft door de hoge concentratie een intense smaak, maar ook de crèma laag van het bakkie is erg belangrijk.

Door de hoge druk worden suikers en vetten uit de bonen gedrukt. Ondanks de krachtige smaak bevat espresso minder cafeïne dan een gewone filterkoffie. Relatief gezien is espresso echter veel hoger in cafeïne. Als je 200 ml espresso zou drinken overschrijdt je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid flink. Bij een doppio gaat dit extra snel! De doppio is hetzelfde als een dubbele espresso en gelden de onderstaande waarden dubbel.

Specificaties voor espresso
Hoeveelheid koffie:
6,5 tot 7,5 gram
Duur van het zetten: 20 tot 30 seconden
Druk van het water: 8 tot 9 bar
Temperatuur van het water: 92 tot 96 graden
Hoeveelheid cafeïne per kopje: 63 milligram
Hoeveelheid water: 30 milliliter

Soorten koffie 1

Caffè Lungo

Lungo betekent lang in het Italiaans. Het is een verwijzing naar de hoeveelheid koffie van een espresso, maar deze tweemaal zo lang door te laten lopen. Een ‘lange’ espresso bevat evenveel cafeïne per 100 ml als een espresso. Maar door een grotere hoeveelheid in het kopje is een lungo hoger in het oppeppende stofje.

Specificaties voor caffè lungo
Hoeveelheid koffie:
6,5 tot 7,5 gram
Duur van het zetten: 60 tot 90 seconden
Druk van het water: 8 tot 9 bar
Temperatuur van het water: 92 tot 96 graden
Hoeveelheid cafeïne per kopje: 80 tot 120 milligram
Hoeveelheid water: 60 milliliter

 

Caffè Americano

Lungo en americano worden vaak door elkaar gehaald, maar er zijn grote verschillen. Een lungo is een espresso waarvan de doorlooptijd aanzienlijk langer is waardoor er meer smaak aan de bonen wordt onttrokken.

Een caffè americano is espresso waar later eenzelfde hoeveelheid aan water aan is toegevoegd. De americano is ontstaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. De amerikanen vonden de espresso te sterk. Door deze aan te lengen met water werd deze milder en kregen ze het bakkie lekker weg zoals thuis. De americano was geboren!

Specificaties voor caffè americano
Hoeveelheid koffie:
6,5 tot 7,5 gram
Duur van het zetten: 20 tot 30 seconden + bijgieten van heet water
Druk van het water: 8 tot 9 bar
Temperatuur van het water: 92 tot 96 graden
Hoeveelheid cafeïne per kopje: 63 milligram
Hoeveelheid water: 60 milliliter

Soorten koffie 4

Cappuccino

Een cappuccino is een klassieke Italiaanse koffie bereiding. De koffie bestaat uit gelijke delen espresso, melk en melkschuim. Hiermee is het de meest gedronken koffie variatie met volle melk. Een cappuccino biedt veel mogelijkheden voor latte art liefhebbend Instagram.

Specificaties voor cappuccino
Hoeveelheid koffie:
6,5 tot 7,5 gram
Duur van het zetten: 20 tot 30 seconden
Druk van het water: 8 tot 9 bar
Temperatuur van het water: 92 tot 96 graden
Hoeveelheid cafeïne per kopje: 63 milligram
Hoeveelheid water: 30 milliliter
Hoeveelheid melk: 30 milliliter
Hoeveelheid melkschuim: 30 milimeter
Temperatuur melk: 68 tot 70 graden

Caffè macchiato

De ‘gevlekte’ koffie is een espresso met een scheutje warme melk, met daarop een toefje melkschuim voor de vlek. Deze verhouding koffie en melk in een caffè macchiato is twee delen koffie op één deel melk.

Specificaties voor caffè macchiato
Hoeveelheid koffie:
6,5 tot 7,5 gram
Duur van het zetten: 20 tot 30 seconden
Druk van het water: 8 tot 9 bar
Temperatuur van het water: 92 tot 96 graden
Hoeveelheid cafeïne per kopje: 63 milligram
Hoeveelheid water: 30 milliliter
Hoeveelheid melkschuim: 15 milimeter
Temperatuur melk: 68 tot 70 graden

Caffè Latte

Deze koffie is in Nederland beter bekent als de koffie verkeerd. Iets wat je moeder besteld als ze eigenlijk geen koffie lust. Een caffè latte maak je met één deel koffie en vier delen melk. In Italië maak je het met een espresso als basis.

Specificaties voor caffè latte
Hoeveelheid koffie:
6,5 tot 7,5 gram
Duur van het zetten: 20 tot 30 seconden
Druk van het water: 8 tot 9 bar
Temperatuur van het water: 92 tot 96 graden
Hoeveelheid cafeïne per kopje: 63 milligram
Hoeveelheid water: 30 milliliter
Hoeveelheid melk: 120 milliliter
Hoeveelheid melkschuim: 30 milimeter
Temperatuur melk: 68 tot 70 graden

Latte Macchiato

Bij deze koffie variatie wordt in tegenstelling tot de Caffè Latte een espresso toegevoegd aan de melk. In plaats van melk aan de koffie. Zo ontstaat een glas ‘gevlekte’ melk. Wanneer het toevoegen van de espresso goed gebeurd en de melk temperatuur is perfect. Dan ontstaan er laagje van melk en koffie in het glas, een lust voor het oog. Het melkschuim is in deze variatie veel belangrijke dan bij de caffè latte.

Specificaties voor latte macchiato
Hoeveelheid koffie:
6,5 tot 7,5 gram
Duur van het zetten: 20 tot 30 seconden
Druk van het water: 8 tot 9 bar
Temperatuur van het water: 92 tot 96 graden
Hoeveelheid cafeïne per kopje: 63 milligram
Hoeveelheid water: 30 milliliter
Hoeveelheid melk: 60 milliliter
Hoeveelheid melkschuim: 60 milimeter
Temperatuur melk: 68 tot 70 graden

Variëren

De variaties van koffie sterktes en de hoeveelheid melk zijn oneindig. Maar je weet nu wel wat je kunt verwachten, plus waarom er zo veel soorten koffie bereidingen zijn. Er is zo voor ieder wat wils.

Binnenkort behandelen we alle bijzondere variaties, als de Pumpkin Spice Iced Cold Foam Macchiato, de Mocha Light Frappuchino en een Ginger Cold Brew.

Wij kiezen vaak voor een caffè lungo, maar rond vier uur heeft de espresso de voorkeur. Behalve op vrijdag natuurlijk, dan wordt het een espresso martini! Enjoy!

Koffie Soorten Footer
Foto: Mike Marquez

 

Menu
Total
14
Share