Interview met kooklegende Julius Jaspers: ‘Als ik truffelolie ruik, wil ik eigenlijk de rekening’

CREDITS: Ingrid Hofstra
Food & Drinks

Eén van de mooiste verhalen uit MANIFY Magazine #3: een diepgaand interview met legend Julius Jaspers. Zes bladzijden lang vertelt hij over zijn grootste passie: koken. Hier delen we een tipje van de sluier, het hele interview lees je dus in ons gewaardeerde derde printmagazine!

Uit MANIFY Magazine #3: keukenverhalen uit Julius’ voorraadkast

Nederlandse legendes zijn er in élke tak van sport. Voetbal: Johan Cruijff, muziek: Frank Boeijen, geschiedenis: Willem van Oranje, koken: Julius Jaspers. Ja, J.J. is een Nederlandse volksheld met kookskills. Kookskills die hij al sinds jaar en dag aan de man brengt door middel van tv-programma’s, boeken, YouTube-video’s en interviews. En nu is daar een nieuw mediaplatform: podcasts.

Foto: Dennis Brandsma

 

In zijn podcast Julius’ Voorraadkast bespreekt hij wekelijks, in een paar minuten, één product uit zijn voorraadkast. Dit levert niet alleen mooie verhalen op, maar ook nog eens inspiratie om ein-de-lijk iets te doen met je overgebleven ingrediënten. Aan de hand van zijn nieuwe podcast leggen we hem een aantal vragen voor om je vingers bij af te likken. Letterlijk.

Het eerste wat bij mij in mijn hersenen oppopt is voedselverspilling. Hoe kun je dat tegengaan met overgebleven ingrediënten?

‘Daar zijn verschillende mogelijkheden voor. Je kunt het vaak ‘even’ bewaren, maar je kunt er beter meteen iets van maken. Als je bijvoorbeeld groenten over hebt, kun je daar een ratatouille van maken. Die kun je dan de volgende dag, of twee dagen later, eten. Al kun je die ook invriezen. Bepaalde producten kun je niet direct invriezen, maar wel als je ze verwerkt. Van overgebleven vruchten kun je makkelijk een compote, een mousse of een jam maken. Er is altijd iets mogelijk. Maar je moet er wel even over nadenken.’ 

Over ingrediënten gesproken. Heb je een aantal hoofdingrediënten die je ie-de-reen aanraadt om in huis te hebben? 

‘Dat is voor mij duidelijk: ui, boter en citroen. Boter is ontzettend lekker, ui heeft heel veel in zich (zowel hartig, als zoet) en citroen heeft die zure frisheid, wat héél belangrijk is. Met citroen kun je ieder gerecht oppeppen. Vervolgens verdiep ik me vooral in mijn gasten. Ik check áltijd wat mensen juist wel en niet eten, want het is k*t om iets te koken wat één van gasten uiteindelijk niet eet.’

En heb je dan ook nog ingrediënten op de zwarte lijst?

‘Zékérrrr: Blauwe kaas. Ik heb het 100 keer geprobeerd, maar ik vind het gewoon niet lekker. En er is een ban op truffelolie bij ons in huis. Als iemand anders het heeft besteld in een restaurant, en ik ruik het, dan wil ik eigenlijk de rekening vragen.’ ‘En waarom?’, vraag je…

Meer lezen? Check dan nu of MANIFY Magazine #3 bij jou in de buurt is:

Source:
Ingrid Hofstra
Menu
Total
11
Share