Sushi-etiquette: zo hoor je sushi te eten

CREDITS: Pexels | Horizon Content

We eten met z’n allen massaal sushi alsof het een typisch Nederlands gerecht is. Maar net zoals de ongeschreven regel dat je je stamppot met jus eet, heeft sushi ook zo zijn eigen etiquette. Waarschijnlijk eet jij sushi al die tijd helemaal verkeerd en ben je toch niet zo’n kenner als je zelf dacht. Vandaar dat we voor jou een paar basisregels hebben opgesteld over  het eten van sushi.

Zo eet je op de juiste manier sushi

Hands-on mentaliteit ook van toepassing bij sushi

Sushi is ontzettend lekker maar het gepruts met die stokjes is voor velen een dealbreaker. Wees gerust, de tijd van schaamteloos kinderstokjes vragen bij je sushi is voorbij. De traditionele manier om sushi te eten is namelijk met je handen. Natuurlijk moeten je handen wel goed gereinigd zijn. Wil je echt alles volgens de etiquette doen dan eet je maki sushi met je handen en nigiri met stokjes. Ongeacht of je sushi met je handen of met stokjes eet is het de bedoeling dat je de sushi aan de zijkant vast pakt. Anders verpest je de opmaak of kan de sushi uit elkaar vallen en dat wil je natuurlijk al helemaal niet.

Sushi eten, Sushi-etiquette: zo hoor je sushi te eten
Foto: Valeria Boltneva

Absolute no-go: sushi en gember samen eten

Gember eet je als apart hapje tussen de verschillende sushi’s door. Als je het samen met je sushi eet dan neemt het de smaak weg. Gember is bedoeld om de smaak te neutraliseren en om soya aan te brengen. Ja dat laatste lees je goed: het is namelijk helemaal niet elegant om je sushi lomp in je sojasausbakje te dippen. Je dipt de gember in de sojasaus en dept het vervolgens op je sushi. Het is allemaal wat meer gepriegel maar niemand heeft ook ooit gezegd dat sushi bedoeld is voor een snelle hap.

Dip als een baas

Sushi eten neemt nu eenmaal etiquette met zich mee. Ook het dippen heb je niet zomaar onder de knie. Jouw Sushi op het schaaltje is in principe al ready to eat dus sojasaus hoef je helemaal niet veel te gebruiken. Mocht je het toch doen dan zijn hier ook weer verschillende regels voor. Een maki dip je namelijk kort met de rijstkant en never nooit dubbel! Een nigiri dip je met de zijkant en vervolgens nog een keer met de viskant. Niet teveel dippen want dan valt je sushi uit elkaar. Maakt sushi eten opeens een stuk minder leuk, niet?

sushi eten
Foto: Florian Metzner

Wasabi en sojasaus mix je niet

Maak jij ook eerst zo’n fijne mix van wasabi en sojasaus voordat je sushi gaat eten? In een all-you-can-eat restaurant ben je waarschijnlijk niet de enige maar in een fancy sushi restaurant is dit absoluut not done. Het mixen van deze twee elementen verpest zowel de smaak van de wasabi als van de sojasaus. Het is de bedoeling dat je een klein beetje wasabi boven op je sushi legt.

Hap, slik, weg

Sushi is een één haps gerecht. Je bijt het dus niet een tweeën, je breekt het niet doormidden en je scheidt de sushi absoluut niet van de rijst. Je dipt het netjes volgens de etiquette of legt er een beetje wasabi op en je stopt het in een keer in je mond. Is je sushi hier te groot voor? Dan heb je simpelweg slechte sushi. Sushi moet puur en simpel blijven.

Sushi eten, Sushi-etiquette: zo hoor je sushi te eten
Foto: Diego Pontes
LEES OOK
Darker Don
De Filipijnse rumcocktail: Darker Don
Een cocktail en de Filipijnen. Als je het in één zin neerkrabbelt, vloeit het als namen van een getrouwd stel dat voor elkaar gemaakt is. Dat de…