Suntory komt met een nieuwe whisky: €25.000 per fles

CREDITS: Unsplash | Shitota Yuri

Gisteren gepresenteerd en vanaf 30 juni te verkrijgen: een nieuwe single malt whisky van het Japanse Suntory. Er worden honderd flessen gemaakt en moet ongeveer €25.000 per fles gaan kosten. Geïnteresseerden kunnen een fles van Suntory verkrijgen door mee te doen aan een loting, zo maakte het bedrijf gisteren bekend. De whisky van Suntory is 55 jaar oud en gerijpt op vaten van mizunara-eiken en hout van de Amerikaanse witte eik.

Nieuwe whisky van Suntory kost €25.000 per fles

Doordat de vraag naar whisky met de minuut toeneemt en niet iedereen even €120 neerlegt voor een fles, ging Suntory goedkopere whisky’s produceren. Deze flessen waren zonder leeftijdsaanduiding en moesten toegankelijker zijn voor de consumenten. Deze beslissing werd genomen om te blijven groeien en om het marktaandeel te vergroten.

De laatste tijd komt er meer vraag naar luxe single malt whisky’s. Volgens Kengo Torii, de grote man op het gebied van whisky binnen Suntory, mag het merk weer als luxe producent worden gezien. Hij maakte zich onder meer zorgen over het feit dat het merk al even niet meer had uitgebracht. Als je het dan doet, doe het dan goed moeten de Japanners gedacht hebben. Een fles van €25.000 per stuk is natuurlijk niet zomaar even een bijkomend artikel.

Suntory, Suntory komt met een nieuwe whisky: €25.000 per fles
Foto: Suntory

Suntory whisky’s

Het Japanse bedrijf kent een rijke geschiedenis op het gebied van whisky. Zo kwam het bedrijf in 1923 al met de eerste whisky die volledig was gemaakt met Japanse ingrediënten. Shinjiro Torii was de bedenker en hij droomde van een subtiele, verfijnde maar complexe whisky. Een whisky die past bij de Japanners en die hun eetervaring zou verbeteren.

Torii was geïnspireerd door de Schotten op het gebied van whisky, maar koos ervoor om juist iets anders te doen door een ander terrein en klimaat te kiezen. Er werd gekozen voor de regio Yamazaki. Misschien ook wel bekend bij je van de film Lost in Translation.

Suntory, Suntory komt met een nieuwe whisky: €25.000 per fles
Foto: Suntory